Lånekultur med pølseklype

Forrige uke la Lindesnes kommune ut sine råd i forkant av kommende helgs halloweenfeiring. Lørdag 31. oktober er allehelgensaften og dagen da små og store barn kler seg ut som skumle monstre for å gjøre seg fortjent til godteri. I kulturfenomenets ånd betyr det å vandre gatelangs og ringe på til fremmede og kjente for å tigge til seg søtsaker kveldstid. I all hovedsak en ufarlig og kanskje hyggelig aktivitet lånt fra amerikanerne.

I år er det likevel unntakstilstand over hele landet hva sosiale treff angår. Koronapandemien er på full fart tilbake i Europa, og lokale utbrudd har det vært flere av i Norge. Lindesnes kommunes råd til halloweenbarna og deres foreldre er for så vidt preget av sunn fornuft. Det sier seg selv at både de som ringer på dørene og de som åpner bør være friske. Rene hender og avstand til nestemann er vi allerede vant til det siste halvåret, og det er nok aldri noen foreldre som slipper ungene løs annet enn i nærområdet. Nytt av året er at godteri-givere oppfordres til å bruke pølseklype for å dele ut sukkertøyet, og at ungene bes vente med å spise til de har kommet hjem og rukket å sprite hendene. Fornuftig nok det også, men det kan kanskje skape utfordringer å stagge sukkerhøye småbarn og det kan ta tid å plukke en og en vingummi fra posen med ei pølseklype.

Det er lett å harselere og le litt oppgitt over rådene som er kommet. Men de er gitt i beste mening fra en kommuneledelse som sist i verden ønsker å se regionen merket som rødt område igjen. Spørsmålet er heller om årets halloweenfeiring burde utgå i sin helhet. Selvsagt har alle, både små og store, behov for å normalisere hverdagen etter at koronaen kom til landet. Samtidig har vi alle et ansvar for å fortsette dugnaden.

Årets tv-aksjon gikk til et verdig formål, men måtte klare seg uten bøssebærere på døren i de tusen hjem. 17.maifeiringen i år ble et kunststykke i unntak og bortfall av vaner. Feiringen foregikk med behørig avstand, lite folk i gatene og avlyste barne- og borgertog. Med det bakteppet er det vanskelig å forsvare en økt koronarisiko for å oppfylle en markedsstyrt lånekultur uten norsk forankring. Foreldre må gjøre seg opp en mening om det i år er riktig å sende en haug med skumle småtasser på dørene i et alt annet enn verdig formål, utover å klore til seg mest mulig godteri.

Les hele saken med abonnement