Leder

Denne uken ble det kjent at Martin Sjögren er ferdig som norsk landslagssjef i fotball. Norge kom til EM med mål om medalje, men det ble et sørgelig mesterskap. Det var spesielt vondt å se på når England bøttet inn det ene målet etter det andre, frem til det stod 8–0 på tavlen. Nå er Sjögrens tid som landslagstrener over, og det må være lov å håpe på at Hege Riise denne gangen får jobben. Fotballpresident Lise Klaveness kjenner godt til Riise som har spilt flest kamper for det norske landslaget gjennom tidene, og som har hatt stor suksess som trener.

Det er ikke overraskende at ikke sørlendingene hevder seg. I Agder er det per i dag kun én toppklubb for kvinner som spiller fotball.

Det er likevel ingen grunn til å tro at et trenerbytte vil føre til mye godt for fotballen på Sørlandet. For Ingvild Stensland og Lene Mykjåland har lagt opp for lengst, og det er ikke så gode utviklingsmuligheter som det burde vært i landsdelen. Det ble godt illustrert da Fotballforbundet la ut et bilde på Instagram i sommer. På bildet var alle spillerne i EM-troppen plassert der de vokste opp, og kartet mellom Porsgrunn og Klepp var helt tomt for fotballspillere.

Det er ikke overraskende at ikke sørlendingene hevder seg. I Agder er det per i dag kun én toppklubb for kvinner som spiller fotball: Amazon Grimstad som ligger på nest sisteplass i 1. divisjon med bare 10 poeng etter 13 spilte kamper. I sist uke sluttet lagets trener og flere spillere er på vei bort. Det har vært snakk om at Amazon skulle slå seg sammen med både Start og Jerv, men det har ikke skjedd. Start kunngjorde derimot i vår at de har opprettet en kvinnesatsing sammen med Randesund og Gimletroll, og sistnevnte klubb har allerede begynt å spille kampene sine på Sør Arena. Til neste år byttes til og med de oransje draktene ut med gule. Så nå blir det spennende å se hvor mye satsingen prioriteres hvis herrelaget fortsetter å underprestere. For dessverre har det historisk sett vært slik, i de fleste klubbene på Sørlandet, at herrelagene alltid står først i køen når midlene deles ut. Starts nye damelag må også starte i 2. divisjon, og derfor kan det være at Sørlandet til neste år mangler et lag i de øverste divisjonene.

Mandalskameratene har satt seg et mål om igjen å etablere et lag for kvinner. Det burde vært et etablert lag allerede, men det er bra at det nå står på agendaen. Da Fotballforbundet delte bildet av landslagsspillerne var det med teksten «det starter i bredden». Det hadde vært bra om lokale talent som Anny Kerim-Lindland, som nylig var på Equinors talentleir, fikk gode utviklingsforhold også etter fylte 16 år.