Statistisk Sentralbyrå (SSB) slapp nylig sin årlige statistikk for sysselsettingen i Norge, målt fjerde kvartal året før. De ferske tallene bekrefter den sterke utviklingen som industrien i Lindesnes er inne i. Antall industriarbeidsplasser innenfor kommunegrensene er nå 1540, en økning på hele 240 sysselsatte på ett år. Spesielt hjørnesteinsbedriften GE Healtcare utvider kraftig, men også andre industribedrifter som Nøsted og Umoe Mandal har økt arbeidsstokken i fjor. Samtidig har GOT store ambisjoner innen vind, og datterselskapet Windport har skrevet intensjonsavtaler med flere av de største aktørene i bransjen for å utvikle havnen på Gismerøya for fremtidige havvindprosjekter.

Når de lokale «lokomotivene» utvider driften, og arbeidsstokken vokser, skaper dette store lokale ringvirkninger. Tallene fra SSB vitner om optimisme og satsing i en kommune med lange industritradisjoner. Industrien lokalt samarbeider også tett når det gjelder å dele kunnskap, blant annet gjennom SINPRO-nettverket, for å oppnå effektivisering og vekst. Annen teknisk konsulentvirksomhet er formelt ikke regnet som industri, men konsulenter som gjerne har oppdrag fra industrien. Her finner man blant annet bedriftene Scanmudring, Sweco og Enøk Total. Deres SSB-sektor «Arkitekter og tekniske konsulenter» har nå 155 sysselsatte, opp 12 fra året før. Enøk Total er i god vekst etter å ha vunnet en kontrakt med Forsvarsbygg.

Det må også nevnes at bygg og anlegg nå har like over 1200 sysselsatte i Lindesnes. Ettersom E 39-prosjektetene nå er ferdigstilt, kunne man kanskje mistenkt en nedgang her, men bransjen hadde i stedet en liten økning på rundt 20 sysselsatte siden i fjor. Samlet sett var altså 2022 et veldig godt år for industri- og byggenæring i kommunen.

Johannes Klemsdal, økonom