Stephen Hawking skrev før han døde at han var redd kunstig intelligens ville bli enden på vår sivilisasjon. Elon Musk og andre teknologi-storheter har også vært ute med samme bekymringer. Jeg er også litt redd for den utviklingen vi har sett som kommer for full fart nå. Klarer vi å kontrollere det vi har skapt?

Innenfor min bransje, som er kunst, har allerede kunstig intelligens gjort sitt inntog for lengst. Jeg bruker faktisk kunstig intelligens aktivt i mitt eget arbeid. Det har kommet nye programmer som leser bilder og som hjelper oss å lage store forstørrelser i fantastisk kvalitet basert på erfaringer programmet har gjort seg med motiv-gjenkjenning fra milliarder av bilder. Dette fungerer fantastisk bra og er virkelig en revolusjon. Også programmet Photoshop har fått integrert egen kunstig intelligens-generator. Ved hjelp av å skrive inn en tekst kan man få programmet til å utføre avanserte oppgaver som før tok timer, på noen få sekunder. Dette kan for eksempel være å fjerne et menneske, en bil eller lignende fra et bilde. Dette blir ofte så bra at man ikke kan se at bildet er manipulert. Går vi enda lenger, finnes det flere programmer som kan generere et bilde helt fra scratch. Du skriver en tekst om hva du vil ha generert, og på få sekunder får du flere forslag med unike bilder.

Spørsmålet mange stiller seg nå er om dette er kunst? Kunstneren har en idé som han mater inn i et program, og så genererer programmet resultatet. Er det kunst? Jeg mener ja, det kan det absolutt være. Ideen som ligger i bunnen er jo kunstnerens idé. Forrige uke åpent det som sannsynligvis er Norges første kunstutstilling laget av kunstig intelligens. Kunstneren Stian Gregersen viser fram en hel utstilling basert på bilder som helt og holdent er generert fram av kunstig intelligens.

Dette er spennende, og jeg tror absolutt ikke dette er døden for tradisjonell kunst og kunstnere. Kunst laget av kunstig intelligens er bilder som er basert på analyser av millioner av andre bilder og kunstverk, og kan vanskelig formidle en levende kunstners erfaringer og indre liv. Når man kjøper et verk, så er det jo en bit av kunstneren selv man kjøper. Hans betraktninger, historie og livserfaringer. Kunst laget av kunstig intelligens kan være dekorativt og fint, men selve utførelsen er ikke skapt av følelser. Men den nye teknologien kan være med på å ta kunsten videre, og det er definitivt spennende!

Svein Bringsdal, kunstner