Bonde er en solid hedersbetegnelse! For en bonde har jord mellom fingrene, steller dyr, setter poteter og lager mat. Slik at befolkningen kan spise en deilig stek med poteter, grønnsaker og fløte i sausen. Bonden er med på å sørge for at alle som trenger mat flere ganger hver eneste dag, blir mette.

I Norge produserer vi trygg, god og norsk mat. Jeg møter, etter noen år i næringen og verv i sekken, en god del bønder som alle er forskjellige. Bonden er en mann, ei dame, ung og gammel. Felles er at bonden er voldsomt interessert i faget sitt. Kanskje er det fordi yrket er annerledes enn mange andres. Kanskje er det fordi vi har nærheten til naturen som vi kjenner på hver dag. Få andre mennesker kan si de koser med ei ku hver eneste dag. Nærhet til jord, dyr og selvfølgelig også kumøkk, er noe av det yrket inneholder for min del.

Bonden er først og fremst en person som er like unik som alle andre, og bonden driver med forskjellige produksjoner rundt om i landet. Vi trenger alle - både de små og store. Vi trenger at det drives landbruk og jordbruk på de ressursene som er tilgjengelige der folk bor. Noen har grunnlag og naturressurser for større drift, og noen for mindre. Norge er et langstrakt land med variert natur. Det må vi bruke som best vi kan. Det er på samme tid viktig å være bevisst når vi handler. Både for at matproduksjonen kan opprettholdes, men også fordi vårt handlemønster kan bidra til å øke selvforsyningsgraden i vårt eget land.

Dette med pris er et tilbakevendende tema, og jeg undres over hvordan denne tankegangen har blitt så ekstremt endret. På 1960-tallet gikk cirka 40 prosent av utgiftene til en gjennomsnittlig familie til mat. Nå går cirka 12 prosent til det samme. Før i tiden var folk svært opptatt av å bruke alle ressurser og spise opp maten. I dag fråtser vi, og vi kaster store mengder mat. Det er helt åpenbart at vi har glemt noe vi ikke burde.

Vi kan like gjerne kaste pengene i do enn først å bruke penger på mat, for så å kaste den senere. Det er heller ikke bra for miljøet med unødig bruk av emballasje, ekstra gjenvinning og energibruk. Salaten blir ikke grønn på ny. Den må faktisk dyrkes helt på nytt. Og enda verre, det tar mellom ett til to år å få fram en ny kjøttdeig, biff eller stek. Tenk deg om, og spis godt og riktig på norske ressurser.