Smak litt på ordet … matprodusent. Herlig, tenk å kunne produsere mat til egen befolkning! En livsnødvendig ting i hverdagen til oss alle. Om du heter Erna Solberg, Kong Harald eller for så vidt Jørgen Hattemaker, så trenger vi alle mat for å yte det vi ønsker.

Noen forbrukere har selv bestemt seg for å utelate enkelte grupper mat fra sitt daglige kosthold. Av forskjellige grunner. Noen har alltid gjort slik, noen kommer fra en familie hvor denne litt annerledes matveien var det normale, og noen har fulgt en trend.

En mattrend, det kan, sett fra mitt ståsted, være så mangt. Men jeg opplever ofte at det er et litt sneversynt blikk på hvorfor valget i utgangspunktet ble tatt.

En trend, kanskje satt av en kjendis med stor innflytelse? Og kanskje er bare noen av begrunnelsene for valget reelle, eller i alle fall uten alle sannhetene.

Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg har for stor andel av sjokolade i mitt kosthold. Som gjerne kunne vært byttet ut med mer frukt. Men jeg spiser kjøtt, all frukt og grønnsaker i sesong, norske meieriprodukter, og så langt det går så spiser vår familie mye gode, norske produkter.

Vi er opptatt av å lage maten fra bunnen. Mat som tar tid, mat som krever kjærlighet og som smaker deilig! Vi lager kraft fra bunnen av, vi bruker bær til syltetøy og gelé. Og vi har fortsatt mye å lære. Realiteten er ikke slik at det alltid står ei gryte på kok i timevis, nei, her hender det at klokka løper og det blir speilegg eller pølse.

Jeg tenker mer på grunnleggende matglede og viten om hvor maten kommer fra.

Helt oppriktig så er jeg sikker på at en tallerken med variert kost er det beste for kropp og sinn. Det er vel for så vidt det kostholdsrådene sier; En balansert kost, uten overforbruk av noen matgrupper.

Jeg er bonde og selvsagt full av meninger om yrket vårt. Ei dame jeg snakket med sa at hun var veganer for å være mer miljøvennlig. I forhold til klima og kjøttproduksjon blant annet.

Ok, tenker jeg da. Det skal jeg ha respekt for, matvalget til denne personen altså.

Men hvor mange av de som sier dette tenker over den lange reisen, som for eksempel både nøtter og avokado har for å komme til Norge? Jeg er glad i både nøtter og avokado, men har fokus på å spise mest av den norske maten som gir gode kvalitetsprodukter, arbeidsplasser, fremmer miljøet og ivaretar god dyrehelse.

Spis norsk, spis i sesong og ikke minst, spis opp.