Påfallende likhet: En lytter gjorde NRK P3 oppmerksom på at filmomtalene i Lindesnes var mistenkelig like de i NRK P3s «Filmpolitiet». Her har redaksjonen i NRK påpekt identiske setninger. Illustrasjon: NRK

Fjerner plagiatsaker

Lindesnes fjerner sine filmomtaler fra nettavisen, etter at NRK P3 har påvist flere tilfeller av plagiat i Lindesnes' filmomtaler.

Publisert: Publisert:
 • Øyvind Adrian Skogmo
Denne artikkelen er over fire år gammel

MANDAL/OSLO En rekke av filmomtalene som Lindesnes har publisert de siste årene har vist seg å være i stor grad avskrift av filmanmeldelser fra NRK P3s «Filmpolitiet».

Det var tirsdag at redaktør Fridtjof Nygaard ble kontaktet av Bjørn Tore Grøtte, redaksjonssjef for radio og nett i NRK P3 & mP3. – Stikkprøver så langt tilbake som høsten 2014 viser at Lindesnes' filmomtaler i stor utstrekning er kopi fra Filmpolitiet på NRK. Alt fra enkeltsetninger til hele avsnitt. Det gjelder både rene faktaopplysninger og anmelderens subjektive opplever av filmene, forteller Nygaard.

Fikk tips fra lytter

– Vi fikk en henvendelse fra en lytter som hadde lagt merke til at anmeldelsene i Lindesnes og på våre nettsider var mistenkelig like. Noen i redaksjonen kikket litt på det og fant ganske mye likt. Det måtte vi ta på alvor, så jeg henvendte meg til Lindesnes' redaktør, forteller Bjørn Tore Grøtte.

Han har ikke opplevd lignende saker tidligere.

– Jeg opplever det som om redaktøren tar dette på alvor. Det er alvorlig for oss om det er slik vår redaksjon antyder. Sånn skal man ikke ha det i pressen. Men vi skal ha en prat om dette onsdag. Vi har en kjempefin dialog, sier Grøtte.

Onsdag var redaktør Nygaard i samtaler med NRK.

– Det er uklart hvordan NRK vil gå videre med saken. Vi er blitt enige om at Lindesnes avpubliserer samtlige artikler så snart det er mulig. Så avventer vi en juridisk vurdering fra NRK, sier Nygaard.

Brukergenerert stoff

Opplysningene var helt nye for Lindesnes.

– Vi har fått fem-seks eksempler fra NRK. Det er nok. Blant annet gjelder det våre to siste omtaler. De omtalene viser seg å være juks og tyveri. Det er slett ikke greit, sier Nygaard.

– Vi har hatt som et lavterskeltilbud til Mandal kino at de har fått skrive korte forhåndsomtaler av kommende kinofilmer. Dette har ikke vært honorert stoff fra vår side. Vi er åpne for brukergenerert stoff i mange sammenhenger. Mange frilansere og brukere leverer stoff uten at vi har tatt i folk i juks. Jeg har tillit til at vi fortsatt kan ha det samarbeidet med publikum, sier han.

Håper på minnelig løsning

Ordningen med kinoomtaler opphører øyeblikkelig.

– Hvordan har dette kunnet skje uten at noen har reagert?

– Når folk som skal ha greie på film sender inn forhåndsomtale på film, stoler vi på at de har opplevd det selv. Det er ikke et stoffområde som verken redaktør eller mellomledere normalt bedriver omfattende kildekritikk på, sier Nygaard.

– Det er godt at det er lesere der ute som reagerer. Det gir oss en vekker på at selv sånt stoff kan være andres stoff, legger han til.

Bekrefter arbeidsmåten

– Jeg har sett på det som videreformidling av informasjon fra en offentlig kilde, her NRK, sier Jack van der Hagen Nørgaard, som har skrevet Lindesnes' filmomtaler.

Han har vært beskjedent lønnet av kulturhuset Buen for å gjøre denne jobben.

– Jeg har fått betalt for to kommunale timer av kinoen for jobben. Det blir 200 kroner etter skatt. Skulle jeg sett filmene og skrevet fullstendige anmeldelser, ville det gått med mye mer tid enn det. Ingen kunne forvente det, mener han.

Han ser på det som en bagatell.

– Jeg har faktisk hatt litt moro av at ingen har reagert, sier han.

– Hvordan ville du reagert om noen kopierte dine tekster?

– Jeg ville tatt det som en honnør. Det viser at det du skriver er interessant. Jeg skjønner at det burde vært sitert, men det blir litt kjedelig, sier Nørgaard.

Han understreker at han har skrevet noen anmeldelser selv også.

– Det hender jeg skriver noe selv, om filmen engasjerer.

– Beklagelig

Buen kino er underlagt kultursjef Alfred Solgaard.

– Som leder av kulturhuset, har jeg et visst ansvar for dette, sier Solgaard.

Han var ikke kjent med plagieringen.

– Jeg fikk rede på det nettopp, og har ikke sett sakene. Men hvis det medfører riktighet, tar vi selvfølgelig avstand fra det. Å klippe og lime andres tekst, uten å oppgi kilde, er ikke en kvalitet vi skal bære bekjent av. Det er beklagelig, sier Solgaard.

– Buen kino har hatt en muntlig avtale med ham om å skrive anmeldelse fordi vi syntes han har en god penn. Det har vært viktig for oss at kinofilmene som kommer ble anmeldt og fikk en forhåndsomtale i avisen. Eventuelle ansvarsforhold kan jeg ikke svare om på nåværende tidspunkt, legger han til.

Også VG omtaler saken tirsdag kveld.

Publisert:

Flere artikler

 1. NYHETER

  Spøkte om bildeponi

 2. NYHETER

  Nå åpner disse tjenestene igjen

 3. NYHETER

  Ønsker mer Buen-program

 4. NYHETER

  Rekordår for Buen

 5. KULTUR

  Dette skjer i påska

 6. NYHETER

  Blir også redaktør for Søgne og Songdalen Budstikke