– Jeg liker å tenke at vi alle stiller likt til start i det nye bystyret. Det er klart at det er mange med lang erfaring, og de er jo vant til å sette mer preg på ting. Men så er svært mange nye kommet inn. Vi har ikke følt fryktelig mye på det ennå, men det vil jo vise seg om alderen vår vil å bety noe, forteller Elisabeth Udjus (21).

Sammen med Oda Sofie Pettersen (19) fra Søgne og Kristin Knutsen (20) fra Songdalen utgjør hun de unge politikerne fra Søgne og Songdalen som er klare for å markere seg i politikken i nye Kristiansand kommune. Alle tre har trappet opp med MDG, og nå er Knutsen og Udjus med i det nye bystyret, mens Pettersen har gått inn som fylkestingsrepresentant.

Da Budstikka hadde avtale om en prat var Pettersen opptatt i fylkestinget.

– Det henger jo litt igjen at folk tenker at yngre folk ikke har like stort politisk grunnlag på bakgrunn av manglende livserfaring, men jeg er klar til å motbevise det, sier Kristin Knutsen (t.v.) som på bilde står sammen med Elisabeth Udjus. Foto: Sebastian Faugstad

Flere unge enn før

– Blir det vanskelig å komme til ordet når man er så ung?

– Jeg tror det handler om at man opparbeider seg tillit blant dem man har rundt seg. Og for oss som unge kan dette gjerne være litt vanskelig. Det henger jo litt igjen at folk tenker at yngre folk ikke har like stort politisk grunnlag på bakgrunn av manglende livserfaring, men jeg er klar til å motbevise det. Nå er det jo flere unge i bystyret enn det noen gang har vært, forklarer Kristin Knutsen.

– Også er vi jo veldig heldig som er i partiet vi er i. MDG behandler oss som likestilte, og alderen viser seg å ikke være like avgjørende her. Vi blir sett på som likemenn. Jeg føler meg på lik linje som alle andre i bystyret på grunn av denne behandling, sier Elisabeth Udjus.

– Valgt inn med god grunn

Både Knutsen og Udjus har helt klare mål for deres rolle i bystyret.

– Kommunen skal kutte utslipp. Jeg tror vi begge opplever et ganske klart mandat fra våre velgere – vi er valgt inn fordi folk ønsker at politikere skal gjøre mer for klima. Det nok vår klart viktigste jobb, påpeker Udjus.

– Det er jo en grunn til brakvalget MDG gjorde. Folk ønsker forandringer, og nå er tiden for å gjøre dem. Kristiansand har jo økt utslippene med 50 prosent siden 2009. Så ser man på tidenes mest ambisiøse klimaplan i Oslo. Jeg blir helt klart gira. Når andre byer klarer det, skal virkelig vi også få dette på plass, understreker Knutsen.

Demokratene er uten tvil politikernes største motstander i bystyret. Foto: Sebastian Faugstad

En klar motstander

– Hvem er hovedmotstanderen til MDG i Kristiansand?

– Demokratene, uten tvil. De tror ikke på klimaendringer, det står helt tydelig i programmet deres. Vi står i opposisjon til deres politikk, og jeg tror de blir vår største forhandlingmotstander. Det er nok viktig at vi tar denne stillingen mot Demokratene for velgerne våre også, påpeker Udjus.

– Jeg er enig. Retorikken Demokratene førte i valgkampen er nok den meste splittende vi har hatt i Kristiansand. Et resultat av dette er et befolkningen er blitt splittet, noe jeg mener er usunt, sier Knutsen.

Det skal skje radikale endringer i partipolitikken før det blir aktuelt å endre parti. Foto: Sebastian Faugstad

Var ikke hjernevasket likevel

Verken Knutsen eller Udjus kunne tenkt seg å drive en annen politikk. Udjus forteller at det skal skje radikale endringer i partiet før hun i det hele tatt kunne tenkt på å bytte.

– Etter rundt 3 år i partiet på videregående tok jeg en liten pause. Men det tok ikke mer enn et år før jeg kom tilbake. Jeg kom da frem til at det ikke er noe annen politikk jeg ønsket å drive. Klima var og er helt klart viktigst for meg, påpeker hun.

– Så har vi jo med oss tidenes største bevegelse i ryggen. Vi må jo bare fortsette å jobbe for denne grønne bølgen nå som engasjementet er der. Det er blitt mer og mer viktig for folk å innfri klimastreikernes krav, avslutter Knutsen.