– Vi er enige med eierne av skipet om leieprisen, at de skal koble seg til strøm, og så videre. Det som ikke er avklart er en garanti fra skipets eiere. Det har vi hatt samtaler om i dag (tirsdag, red.anm.). Vi skal ha et nytt møte onsdag, og håper å få en avklaring da, sier havnesjef i Lyngdal Jane Arnesen.

30. april skulle det 272 meter lange gass- og oljeproduksjonsskipet «OSX 1» blitt ført inn til opplagsplassen i Rosfjorden. I nesten to år var skipet fortøyd til opplagsbøyene i Holmsundet, da det forlot opplag 9. mars i år med kurs for oppdrag i farvannene utenfor Vietnam.

I påsken ble det kjent at skipet, som da var utenfor vestkysten av Afrika, hadde snudd og satt kursen for Lyngdal.

Kort tid senere ble det bekreftet at kontrakten mellom eierne av skipet og operatøren av olje- og gassfeltet utenfor Vietnam, var sagt opp. Det førte til at skipet snudde og satte kursen nordover.

Politikerne i Lyngdal har signalisert til eierne at skipet får komme tilbake til opplagsplassen, mot en månedlig leie på 125.000 kroner. Dette forutsetter at skipet kobler seg på til strømforsyningen på land.

Dersom skipet ikke er tilkoblet senest to uker etter ankomst, må eierne ut med dagbøter.

Den siste uken har «OSX 1» ligget mellom Frederikshavn og Skagen i Danmark. Blir partene enige om garantien, vil skipet trolig sette kurs for Rosfjord snarest.