– Det er fortsatt noe småplukk igjen, men vi begynner å bli ferdige nå, sier Tormod Vallesverd.

Hver tirsdag kveld i over syv måneder har de syv frivillige mennene fra Søgne Historielag og Søgne Kystlag Arild Røsstad, Ole christian Wigemyr, Johnny Simonsen, Arvid Hallandvik, Tormod Vallesverd, Jens Kristensen og Harald Nodenes stått på for å få ferdig utstillingen.

– De vet så enormt mye om alt som er med her og har en fantastisk lokalkunnskap. Det er vel ikke noe her dere ikke vet hvem som eier?, spør Karen Elisabeth Abrahamsen, kulturkonsulent på Søgne gamle prestegård.

«Plog og Teine»

I tredje etasje på Søgne gamle prestegård skal utstillingen «Plog og Teine» stå i mange år fremover.

– Dette skal i alle fall ikke ned så lenge vi lever, sier Vallesverd.

Som navnet på utstilling tilsier er det gamle fiske- og landbruksredskaper som blir stående i toppetasjen av den gamle prestegården.

– Søgnefiskerne var viden kjent, men vi drev ikke bare med fiske i Søgne, sier Vallesverd.

– Vi ønsker å vise litt mer bredde. Søgne var en bygd med kombinasjonsyrker, legger Hallandvig til.

Foto: Julie Johansen

Tidligere suksess

Under utstillingen «Kystbygda Søgne» vinteren 2018, som frivillige fra Søgne Historielag og Søgne Kystlag lagde i samarbeid med Søgne gamle prestegård, så de ansatte hvor stor interessen for Søgne som ei kystbygd var.

– Mange unge fikk øynene opp for historien vår som ei bygd der kombinasjonsdrift på gårdene var vanlig, det harde og farlige livet man levde på sjøen, og de fine stundene og samholdet et slikt liv kan gi. Mange eldre fikk mulighet til å mimre over denne tiden med gjenstander de ikke hadde sett på lenge, og ikke minst fortelle det videre, forteller Abrahamsen.

– Vi på Søgne gamle prestegård savnet disse ukene og fikk mange tilbakemeldinger fra publikum om at dette er ei utstilling som burde stå permanent, sier hun videre.

Og slik blir det nå.

På åpningsdagen søndag blir besøkende vartet opp med trekkspilltoner samtidig som de får muligheten til å spikke sitt eget krabbesnøre, og teste ut morseapparat. Da dørene åpnes står Tormod Vallesverd og Ole Christian Wigemyr klare med historier om utstillingen.

Foto: Julie Johansen