Det er tre entusiastiske og veltalende ungdommer vi møter på Frk. Lyng.  Leder av Søgne Barne- og Ungdomsåd Siri Heimdal Knudsen (14), leder av Songdalen ungdomsråd Joel Nziza (14) og leder av Kristiansand ungdomsutvalg Marte Lynne (17) forteller at de har brukt mange timer på å skrive reglement for Barne-  og ungdomsrådet i K3. Ungdommer i de tre rådene har vært sammen, det har vært diskusjoner, kompromisser og forslag til hvordan de unge skal få muligheten til å bli med i prosesser som angår dem på et tidlig tidspunkt. De henviser til kommunelovens paragraf 5 - 12.

– Det står i kommuneloven at Ungdommens bystyre skal være et rådgivende organ. Det er påbudt å ha det i K3, men er bekymret for at vi verken får innkallelse til bystyre eller talerett også blir sånn etter sammenslåingen, sier Lynne.

Hun er sterkt bekymret for at eldre politikere er i mot at Ungdommens bystyre skal få talerett, da signalene ikke er positive.

Søgne

Heimdal Knudsen sier at i Søgne er det veldig bra. Der blir hun innkalt til kommunestyremøtene og kan be om å få si noe fra talerstolen, noe hun også har benyttet seg av.

– Jeg har selvsagt ikke stemmerett, men det betyr mye å få muligheten til å tale de unges sak, sier hun og presiserer at når hun er representant for Barne- og ungdomsrådet er hun upolitisk og formidler det som har vært oppe i rådet.

– Søgne har vært veldig positive, sier Heimdal Knudsen.

Songdalen

Nziza har sitt første år i Songdalen ungdomsråd. Han er leder og blir ikke innkalt til kommunestyremøtene.

–Noe som betyr at jeg ikke har møte- eller talerett i kommunestyret, fastslår han.

Lynne presiserer at i loven står det at barn og ungdom har lov til å uttale seg i saker som gjelder barn og unge.

Kristiansand

Lynne er ikke fornøyd med dagens bystyre som ikke har gitt ungdomsutvalget møtemulighet og talerett.

– De har sagt at Ungomsutvalget kan stille spørsmål i starten, men det kan alle gjøre. Vi vet at det er noe som heter innbyggerspørsmål, men det er ikke det vi ønsker. Vi ønsker å være ungdommens stemme i sakene, sier Lynne.

Sammen med ungdomsrådene har de lagt ned et stort arbeid som de håper blir verdsatt. Foto: Anne Lise Riseng

Framtiden

De er klar på at de ønsker å være med å forme framtiden, være med fra startfasen før alt er egentlig avgjort og det bare er noen bagateller igjen. Når det gjelder ny kommuneplan for storkommunen har ungdommer fra rådene i alle tre kommunene vært sammen og kommet med forslag og ideer. Det synes de er positivt, men de ønsker også å delta i mindre saker som kan være like avgjørende for de unges framtid.

– Det sier vi blir informert, det er en ting, men vi vil ha dialog. Ikke enveisinformasjon, sier Lynne. Alle tre stiller seg litt undrende til at de voksne oppfordrer til engasjement.

– Da må de la oss engasjere oss, noe vi nå har gjort med å legge ned en mengde arbeid i å få til et velfungerende ungdområd. Vi har dyktige sekretærer som har vært med, og nå har vi fått satt sammen et nytt reglement for ungdomsutvalg i ny kommune, fortsetter Lynne.

– Engasjementet i ungdomsrådene er stort, vi holder på lenge, for folk er ivrige i debatten,  sier Heimdal Knudsen. Alle tre mener at når de har vist et så stort engasjement, er det fortvilende hvis de ikke får talerett. De ønsker også forslagsrett i saker som berører barn og ungdom.

– Det er frustrerende hvis vi får nei. At de ikke forstår at først er vi på skole, så trening og så bruker vi tid på å reglement som gir et system som betyr at vi har forutsetning for å uttale oss om flere ting, sier Lynne.

Flere komitèer

I den nye storkommunen vil ungdomsrådet bestå av mellom 25 og 30 elever valgt av elevene på hver skole. For at de skal få til konstruktive innspill har de valgt å lage tre underkomiteer som skal jobbe med ulike saker alt etter hva hver enkelt er interessert i. Helse og oppvekst, Miljø- by og stedsutvikling og Kultur og idrett. På den måten tror de at flere engasjerer seg. De ser allerede nå at engasjementet blant de unge stiger.

– Vi som er i disse utvalgene kan få de unge til å engasjere seg og komme med innspill, sier Nziza. De har fått føle at det å engasjere seg er mye jobb, men nå håper de virkelig at de voksne politikerne er imøtekommende og lar dem komme med innspill i bystyresalen etter 1.1. 2020.

– Vi er ungdommens stemme, det er ungdommen som er framtiden, ikke for å være uhøflig, men mange av de som sitter i politikken i dag, har vel ikke så mye framtid igjen, våger de tre engasjerte ungdommene seg på å ytre før Lynne konstaterer avslutningsvis:

– Vi er framtiden, men vi er også nå.