Til kirkevalget i Agder og Telemark bispedømme er det i år tre lister: Bønnelista, Åpen Folkekirke og Nominasjonskomiteens liste. Dette innebærer at velgerne for første gang kan velge mellom tre ulike lister for valg av bispedømmeråd når de skal stemme på valgdagen 9. september.

Til kirkevalget i 2015 brukte bare 16,7 prosent av velgerne stemmeretten. I år har totalt 3,1 millioner medlemmer i Den norske kirke stemmerett.

I år stiller til sammen 383 personer opp til valg i bispedømmeråd.

På Bønnelista og Åpen Folkekirke kan man finne tre representanter fra Søgne og Songdalen. Budstikka har stilt én fra hver liste en rekke spørsmål for å se hva de står for.

Dette har vi spurt dem om:

1. Hvorfor stiller du til valg?

2. Hva er viktigst for deg?

3. Hva står du for?

4. Hvor står du i abort-debatten?

5. Hva tenker du om likekjønnet vielse?

6. Hva håper du å oppnå for Søgne?

Solveig Nordkvist Foto: Arne Lunde

Solveig Nordkvist, 7. kandidat på Åpen Kirke

«Åpen folkekirke stiller liste i Agder og Telemark for å åpne opp den lokale folkekirken for alle uavhengig av bakgrunn og seksuell orientering. Vi ønsker at Den norske kirke skal videreutvikles som en åpen og demokratisk folkekirke, som fremmer menneskeverd og som motarbeider diskriminering. Vårt mål er å bygge en folkekirke som møter mennesker slik Jesus gjorde, og som løfter evangeliet i alle livets faser. Vi er ulike mennesker fra både Agder og Telemark med engasjement for vår kirke, vårt lokalsamfunn og for verden vi lever i», står det skrevet på den norske kirkens nettsider.

Hvorfor stiller du til valg? Jeg stiller til valg for Åpen folkekirke fordi jeg mener det fremdeles finnes grupper innen kirken som behandler mennesker ulikt. Det skal være plass til alle.

Hva er viktigst for deg? Det viktigste for meg er romslighet.

Hva står du for? Jeg mener at ingen har rett til å diskriminere noen. Jeg står for «Du skal elske din neste som deg selv.»

Hvor står du i abort-debatten? Abortdebatten er en vanskelig sak for meg. Det er så lett å være motstander når det ikke angår en selv. Jeg tror at ethvert menneske har gjennomtenkt alle alternativer før en går til en så tung avgjørelse og da må jeg ha respekt for det.

Hva tenker du om likekjønnet vielse? Jeg mener likekjønnet vielse - det er greit. Skal kirken være åpen for alle, så er den åpen for alle. Selv er jeg skilt og ser at ikke alle mener det er greit. En åpen kirke betyr å inkludere alle mennesker.

Hva håper du å oppnå for Søgne og Songdalen? Jeg håper å oppnå for Søgne og Songdalen at flest mulig vil stille seg bak mine mål for en inkluderende og raus kirke.

Arild Gulbrandsen Foto: Pressefoto

Arild Gulbrandsen, 10. kandidat på Bønnelista

«Bønnelista vil videreføre den bibelske tro og tradisjon som Den norske kirke har vært tuftet på siden reformasjonen. Bibel og bekjennelse skal være kirkens grunnlag. Den norske kirke skal være en del av Guds synlige kirke på jord, med medlemmer som har Jesus som Herre, og ha lokalstyrte menigheter med ledere som lar seg lede av Den hellige Ånd», står det på bønnelistas nettsider.

Hvorfor stiller du til valg? Jeg ønsker å formidle med ord og livsførsel at å være et forbilde ved å være en etterfølger av Jesus Kristus. Med andre ord å følge og etterleve Jesu ord: "Om du elsker meg skal du holde mine bud". Jeg er av den oppfatning at vår Kirke dessverre tenderer i å "ha forlatt sin første kjærlighet" ved å gå på kompromiss med Guds ord. Og da blir Kirken uaktuell og uten appell for allmennheten. Derfor søker jeg å bidra til en forandring.

Hva er viktigst for deg? Det jeg anser viktig er å formilde Guds ord korrekt. Det lyder nok som en floskel for mange som vil hevde at nettopp det gjøres i Kirken i dag. Tross det er min oppfatning at Kirken i stor grad er preget av tidsånden og velsigner forhold Bibelen taler klart imot. Man kan ikke velsigne det Gud ikke velsigner.

Hva står du for? Jeg står opp for at Bibelen er Guds Ord, og at det er den absolutte autoritet.

Hvor står du i abort-debatten? Igjen vil jeg understreke at vi alle har en fri vilje, noe nåværende abort lovgivning også underbygger. Jeg er allikevel av den oppfatning at abort lovgivningen er blitt vårt lands - og de vestlige lands - store skade. Abort er å ta liv. Man betrakter fosteret som egen eiendom, noe man utøver råderett over. Dette har vi ikke har fått autoritet av Gud til å gjøre. Barnet i mors liv, skal og bør være en trygg plass.

Hva tenker du om likekjønnet vielse? Likekjønnet vielse er noe Gud ikke velsigner.

Hva håper du å oppnå for Søgne og Songdalen? Jesus står ved døren og banker på hos hver og en av oss. Han vil ha samfunn med deg og meg. Om vi ydmyker oss og ber, søker Hans åsyn, omvender oss fra vår onde ferd - da vil han fra himmelen høre oss, tilgi våre synder og LEGE vårt land. Gud gir oss løfte til enda å lege vårt land i tillegg til frelse fra vår synd, og evig liv. Alle som tar imot Jesus gir han retten til å bli et Guds barn, de som tror på Jesu navn. Da vil den Herre Jesus ta bolig i ditt og mitt liv, og den Hellige Ånd kommer oss til hjelp i vår svakhet og maktesløshet i å leve det kristne livet. Det fantastiske er at Guds nåde setter mennesker i frihet. Dette er hva jeg ønsker å formidle og oppnå for Søgne og Songdalen.