– Nærhet til hverandre gir en bedre og mer effektiv beredskap, spesielt ved de store hendelsene hvor tett samarbeid er viktig. Dette vil styrke den samlede beredskapen i hele Agder og gi økt trygghet for befolkningen, sier politimester Kjerstin Askholt i en pressemelding fra politiet.

Fram til nå har nødmeldingssentralene holdt til i henholdsvis brannstasjonen i Arendal, politihuset i Kristiansand og AMK-sentralen utenfor Lillesand.

Nå er de alle samlet i et nytt politihus ved Gartnerløkka i Kristiansand.

– Fra politiets side er vi glade for endelig å ha kommet sammen med brann og helse i nye og moderne felles lokaler. Vi gleder oss til å videreutvikle samarbeidet med de to andre etatene, sier Askholt.

– Raskere hjelp

De tre nødmeldingssentralene mottar alle nødanrop i Agder og koordinerer de operative ressursene. Samlokalisering legger ifølge pressemeldingen til rette for styrket samarbeid og samhandling mellom etatene og målet er at nødmeldingstjenesten er mer effektiv og samordnet ved større hendelser.

– Ved å sitte samlet med de løsningene vi har nå har vi større mulighet for felles situasjonsforståelse og gi innbyggerne rask og riktig hjelp i nød- og krisesituasjoner. God kommunikasjon og godt samarbeid mellom nødetatene er helt avgjørende - særlig ved store hendelser, sier leder av politiets operasjonssentral, Sverre Birkeland.

– Bedre forståelse

Espen Jarle Hansen er klinikkdirektør for prehospitale tjenester, herunder AMK-sentralen, ved Sørlandet sykehus.

– Vi er veldig glade for at samlokaliseringen nå er realisert, tre år etter at styret vedtok det i april 2020. Vi ser fram til å jobbe sammen om en fortsatt forbedring av trygge og gode nødhjelpstjenester til befolkningen, sier han.

Rune Vårdal Paulsen, daglig leder 110 Agder IKS mener alt nå ligger til rette for kortere responstid og riktigere hjelp til innbyggerne i Agder.

– Med de løsningene og mulighetene vi har nå kan vi få mer lik situasjonsforståelse helt fra start av og riktigere ressurssetting. Når vi har knapphet på ressurser er det ekstra viktig, sier han.