Øystein Tjomsland ser ut til å gå mot sitt beste år siden 2012 som travtrener og kusk. 2019 har vært en jubelsesong fra ende til annen, og denne helgen var den reiseglade sørlendingen i rampelyset på begge sider av grensen.

På vei mot eliten

Fredag vant både Nordsjø Odin og Valle Hugo storløp på Bergsåker i Sverige, og prestasjonene var av det gullkantede slaget. Nordsjø Odin satte svensk rekord da han pulveriserte motstanderne i Stora Fyraåringsloppet. Jan-Olov Modin, løpsreferent på 38.året på travbanen i Sundsvall, oppsummerte det alle publikummere tenkte da hest og rytter passerte mållinjen. - Takk for oppvisningen, Tjomsland!

Valle Hugo vant både kvalifisering og finale av heatløpet Pichano samme kveld. Foto: Morten Skifjeld

Suksesstreneren selv er klar på at Nordsjø Odin har stoff i seg til å kunne klatre helt inn i den ypperste eliten.

- Han gjorde det på lette bein i dag. Jeg har tanker om å prøve ham i Norgesmesterskapet allerede neste år, avslørte Tjomsland etter løpet.

Vant etter «umulig» løp

Lørdag satte 48-åringen fra Søgne kursen mot Trondheim og helgens V75-stevne på Leangen. Bak Magnums Othello var Tjomsland gjort til stor favoritt, men spillerne satte helgekaffen i halsen da den sørlandske seiersmaskinen så ut til å gjøre seg bort med en tidlig galopp. Den seks år gamle hingsten er imidlertid laget av noe helt spesielt, og etter en enorm opphenting maktet Magnums Othello å kaste seg først på målstreken. Dette var en prestasjon som det ikke finnes nok øyne på terningen til å rettferdiggjøre.

Øystein Tjomsland har som kusk i 2019 kjørt inn 6.257.200 kroner, nesten utelukkende på egentrente hester. I Sverige har hans stallhester hentet 3.476.766 svenske kroner. Med slike tall er Tjomsland på god vei mot toppåret han hadde i 2012, hvor han som kusk i Norge kjørte inn 8 209 835 kroner.

Skrevet av Richard Ekhaugen, Sørlandet travpark.

Nordsjø Odin satte svensk rekord da han vant Stora Fyraåringsloppet på Bergsåker fredag. Foto: Morten Skifjeld