MANDAL – Inntektene fra fjorårets Midtsommerfest var like god som fem andre dager. Den er kjempeviktig for oss, sier Tone B. Stangeland, butikksjef for Gullsmed Danielsen og leder for Handel i Sentrum.

For butikkene er midtsommerfesten blitt en markering på sommertiden. Sammenliknes med handelens dag

– Midtsommerfesten er en slags start på sommeren for oss. Ser vi bort fra Skalldyrfestivalen er midtsommerdagen den aller beste dagen for vår del. Vi regner med et besøk på 10–11 tusen mennesker. Midtsommerfesten har sterke tradisjoner her i Mandal og kan sammenliknes med handelens dag i Kristiansand, sier Rune Juliussen, leder for Amfi Mandal.

Juliussen mener sommeren i Mandal blir stadig viktigere for butikkene.

– I 2016 var desember den beste salgsmåneden på Amfi, men i fjor ble julemåneden passert av juli. Den økende turismen, og et godt grep om sekundærmarkedene i nabokommunene, gjør at sommeren blir stadig bedre og viktigere for oss, sier senterlederen og markedskoordinator Carina Elisabeth Lønn. Senteret håper å selge varer for totalt 60 millioner i juli.

Turnshow og konserter

Fredag slår butikkene i Mandal på stortromma og bruser med fjærene.

Butikkene i Mandal vil ha åpent til midnatt og flere arrangementer blir satt opp utover ettermiddagen og kvelden.

– NM-troppen til Mandals Turnforening skal ha show i foajeen, vi skal grille langs elva, og det blir masse gøy for barna, lover Juliussen.

– I sentrum skal musikkforeningen med solister ha konsert på Hestetroa. På torvet blir det sykkelstand og bilbransjen stiller ut årets bilnyheter på Gierts Karis plass, sier Stangeland.

– Fyller et sår i bybildet

– Hvordan går handelen for butikkene i sentrum?

– Det svinger veldig, men generelt sett så går det greit. De jeg har snakket med har vært fornøyd med våren. For vår del har vi hatt en økning på 14 prosent fra januar til i dag, sier gullsmed-driveren.

Stangeland er svært godt fornøyd med at flere tomme lokaler i sentrum nå er i ferd med fylles opp av nye drivere.

– At Image flytter til torvet er en kjempegod nyhet. Det vil fylle et sår i bybildet. Tønnesen-bygget er et signaturbygg i sentrum og det var også viktig å få La Strada inn som erstatter for Drømmeplassen. Det er absolutt liv laga for handel i sentrum, mener Stangeland.

– Utfyller hverandre

De to handelslederne i Mandal mener samarbeidet mellom butikkene i gågata og kjøpesenteret fungerer godt.

– Godt samarbeid: Rune Juliussen og Carina Elisabeth Lønn fra Amfi-senteret skryter av godt samarbeid med Tone B. Stangeland og butikkene i gågata. Foto: Espen Sand

– Målet er å samle Mandal til et rike. Vi drar begge nytte av hverandre og gjør mye felles sammen. Blant annet har vi hatt samarbeid om flere felles magasiner, sier Juliussen, og får støtte fra Stangeland:

– I sentrum har vi nå mange gode nisjebutikker. Jeg synes Amfi og gågata fyller hverandre ut på en god måte, mener hun.

Juliussen sier Amfi ønsker å ha en blanding av både kjede- og nisjebutikker.