Det er kun to uker igjen til hummerfiskesesongen er i gang på landsbasis. Havforskningsinstituttet etterlyser derfor bilder av hummer som kan være amerikanske.

– Hvis du sender et bilde av en amerikansk hummer kan det være du får en flaske sprit i retur. Da til å legge DNA-prøver på, melder havforskningsinstituttet.

Den amerikanske hummeren kan være en stor trussel i det norske økosystemet.

– Det er jo det vi ser at denne typen hummer har en negativ utvikling både ved sykdommer, konkurranse om mat og plass, og paring som da fører til genetisk forurensning, forklarer seniorforsker Ann-Lisbeth Agnalt ved havforskningsinstituttet.

Den tøffe amerikaneren på bildet kom nylig opp med en trål fra 180 meters dyp på Egersundbanken. Foto: Tor Erling Hopmark

Mer fargerike og kompakte

– Amerikanerne er gjerne mer «kompakte» enn den slanke europeeren. De er også kjent for å være mer fargerike. Samtidig er de uønskede i våre farvann, forklarer instituttet.

Den amerikanske hummeren kan være smittebærer av en bakteriesykdom som ved smitte til europeiske hummer gir 100 prosent dødelighet.

Norske hummerbestander er på et historisk lavmål, og vil trolig være ekstra sårbare i konkurransen med en introdusert art som dette.

Genetisk forurensning og hybride avkom

– Denne etterlysningen av amerikansk hummer er jo ikke noe nytt vi er kommet med. Det som heller er nytt er det hybride avkommet, blandingen mellom amerikansk og europeisk hummer, som da er kommet av det vi kaller genetisk forurensning. Denne blandingsrasen ser ikke engang jeg forskjell på uten DNA-prøver, avslutter Agnalt.

Det var tilbake i 2015 at regjeringen gjorde endringer i lovverket for import av fremmede organismer, som i hovedsak gjelder amerikanske hummer. Men det har også i ettertid vært funnet flere av denne hummerarten i norsk farvann.