MANDAL : Joakim Ophaug Røksland (18) ble knivstukket og drept da han skulle hente kameraten for å kjøre sammen til Mandal videregående skole. Begge to var avgangselever og russ. 19-åringen er siktet for forsettlig drap.Han har tilstått, men avventet spørsmålet om straffskyld. Kristiansand tingrett varetektsfengslet ham i fire uker med brev— og besøksforbud.

– Han har det kjempetøft, og skulle ønske at rollene var byttet om. At han var død, og kameraten levde, sier forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen. 19-åringen ble torsdag kveld overført fra fengsel til psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus.

Ikke terror

Politiet fikk onsdag formiddag melding om en militær aksjon på Ime, der to personer kunne være tatt som gisler . Med 22/7-aksjonen i bakhodet slo politiet på Agder storalarm og rykket med alt tilgjengelig mannskap til Ime, der meldingen kom fra.

Samtidig ble 19-åringen observert kjørende fra stedet i en bil han truet til seg fra en nabo. Naboene var de samme to menneskene 19-åringen skal ha beordret ned på bakken utenfor huset og truet til seg bil fra. 19-åringen ble pågrepet av bevæpnet politi på Møllsletta i Holum. Ifølge etterforskningen hadde han etter drapet på sin beste venn kjørt til Valand kro. Der ranet han til seg en flaske vann. Han har tilstått ranet av kroa.

Etter det Lindesnes kjenner til mener politiet det foregikk en kamp om livet mellom kameratene i leiligheten.

– Han var død av flere stikkskader da politiet kom frem. Politiet har beslaglagt flere kniver , men det er ikke klart hva som er drapsvåpenet. Vi jobber også med å kartlegge et mulig motiv, men det er ingen sammenheng mellom politiets jobb opp mot angivelig å kjempe mot IS og hendelsen på åstedet. Politiet vil ikke si noe om hva som skjedde i leiligheten. Det er for tidlig, sier politiadvokat Liv Versland Seland til Lindesnes.

Bekymret familie

Bekymrede venner og familie skal den siste tida ha vært i kontakt med politiet om den drapssiktede 19-åringens interesse for våpen, forsvar og uniformer. Han skal også ha meldt sin interesse for å reise til Midt-Østen for å slåss mot IS. Bekymringene var så sterke at PST bekrefter kjennskap til saken .

– Politiet kan bekrefte at vi i begynnelsen av april mottok bekymringsmelding på at den siktede i forbindelse med drapssaken i Mandal har ønsket å reise til Irak for å kjempe mot IS. Politiet gjennomførte da en bekymringssamtale og fikk ham til å avstå fra å reise. Siden har politiet og helsevesen hatt oppfølging av ham. Det er ingenting i samtaler eller oppfølging som gav oss noen varsler på dette som nå har skjedd , sier Arne Sundvoll, politioverbetjent i Agder politidistrikt.

Vitner hørte skudd ble avfyrt utenfor åstedet.

– Det ble avfyrt skudd, men det ble gjort med et våpen som hadde løs ammunisjon. Det er ingenting som tyder på at det er avfyrt flere skudd. Det er for øvrig tatt beslag i et ikke funksjonelt våpen, en AK 47, sier påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar ved Agder politidistrikt. Han understreker at det er for tidlig i etterforskningen til at politiet kan si noe om gjerningsmannens motiv.

Politiets kriminalteknikere jobber videre med åstedet på Ime. Samtidig skal tenåringenes datautstyr undersøkes. Kommunikasjonskontrollen kan avdekke og gi forklaringer om hva 19-åringene har vært opptatt av. Etter det Lindesnes kjenner til er politiet også opptatt av om motivet og forklaringer på sinnstilstand kan ligge lagret i det beslaglagte datamaterialet.