Aktiv under TV-aksjonen: Tallene registrerer utviklingen i løpet av dagen. Men de er langt fra representativet for sluttrestatet. De er langt høyere bekrefter Ziad Al-Taha. Foto: Dag Lauvland

MANDAL: – Jeg er veldig beæret, og jeg føler meg elsket og velkommen og satt pris på av Mandal, sier Al-Taha til Lindesnes tirsdag ettermiddag, etter nettopp å ha fått beskjed fra ordfører Alf Erik Andersen (Frp), om avstemningen i dagens driftsstyre.

Al-Taha er aktivt med i frivillig arbeid for både Røde Kors, Norsk Folkehjelp Mandal og Frivillighetssentralen.

Fortsatt på asylmottak

Han bor fortsatt på asylmottak i Mandal, og har bodd der i 10 måneder. For et år siden kom han til Oslo, og bodde en kort periode i Hemsedal og Moss, før han ankom Mandal.

– En dag håper jeg å vende tilbake til Syria, men jeg har en plan for en nær fremtid her i Norge. Jeg vil veldig gjerne bli lærer og ta den utdannelsen her på sikt, sier han.

Jeg er veldig beæret, og jeg føler meg elsket og velkommen og satt pris på av Mandal

Han har sine foreldre i Syria i en liten landsby utenfor Aleppo, og har familie igjen både der og i Tyrkia.

– Jeg har heldigvis ikke mistet noen familiemedlemmer til krigen. Mine foreldre og min lillebror og lillesøster bor i landsbyen jeg vokste opp nå. Det er hardt, men de overlever. De har gode og dårlige dager, men mest dårlige dager dessverre, forteller han.

For lang ventetid

– Hva liker du best med, og hva misliker du mest med Norge?

– Det er mange ting jeg liker med Norge; naturen og at folk virkelig bryr seg når de snakker om meg. De viser omtanke og omsorg. Men det er ting jeg misliker også. Jeg har vært her et år, og jeg synes det tar litt for lang tid før myndighetene kan ta en avgjørelse om hva som skal skje med min og andres fremtid. Ting tar lang tid i Norge. De forteller man skal få opphold, men man har ikke noen aning om det tar måneder eller år før man. Jeg er god på å vente på ting, men jeg passer på å være aktiv og holde meg selv busy, forklarer han.

Jeg synes det tar litt for lang tid før myndighetene kan ta en avgjørelse om hva som skal skje med min og andres fremtid

Første flyktning

Ordfører Alf Erik Andersen sier at Ziad Al-Taha var en klar kandidat lenge.

– Han har utmerket seg positivt i bybildet og vi i driftsstyret har hatt stort fokus på integreringsarbeid når vi har sett på en mulig prisvinner. Det er ingen tvil om at den frivillige innsatsen han gjør i flere organisasjoner, er med på å bygge broer og skape god dialog mellom innvandrere og lokalbefolkningen, sier han.

At han får prisen etter så kort tid i Mandal, sier jo veldig mye om hvor mye han har utrettet

– Er det første gang en flyktning får denne prisen? Som kun har bodd i Mandal i 10 måneder?

– Ja, det er første gang. At han får prisen etter så kort tid i Mandal, sier jo veldig mye om hvor mye han har utrettet. Han har lagt ned enormt mye arbeid på kort tid. Han var også veldig fremtredende i bystyrets oppstartssamling av brukerråd i forrige uke. Her var integrering, inkludering og mangfold tema, forteller Andersen.

En enstemmig jury har også i kveld tildelt Knut Lindseth Mandal kommunes kulturpris 2016.