I dag kan vinteren komme tilbake i Lindesnes og store deler av Sør-Norge.

– Er det minusgrader eller snøvær der du er, er det kun vinterdekk som gjelder. Ikke ta sjansen på sommerdekk, melder Statens vegvesen.

E39 ved Døle bru klokken 07.30. Foto: Iselin With Vårøy

Bilen skal alltid være skodd etter forholdene.

– Er det fortsatt vinterføre der du kjører i hverdagen, bør du la piggdekkene være på bilen en stund til, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

Slik ser det ut mellom Høie og Bjørnstøl klokken 07.15. Foto: Elisabeth Knutsen
Slik ser det ut på E39 ved Osestad klokken 07.30. Foto: Statens vegvesen
Espen Sand

Kvinne kjørte uten lappen

Klokken 00.17 natt til mandag skriver politiet i Agder at de har stanset en kvinnelig bilfører uten førerkort.

Bilføreren ble stanset i Mandal og vil bli anmeldt.

NTB

Årets høyeste strømpris i sør i morgen – høyest siden januar på Østlandet

Strømmen blir dyr i Sør-Norge tirsdag. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Foto: Javad Parsa / NTB

Strømmen blir dyr i Sør-Norge tirsdag. Fra Sunnhordland til Buskerud (NO2) blir spotprisen årets høyeste mellom klokka 7 og 8, da den bikker 2 kroner/kWh

På Østlandet (NO1) har ikke spotprisene vært så høye siden 16. januar. Døgnprisen på 92 øre/kWh er den høyeste på fire uker. På Vestlandet har ikke strømprisen bikket 2 kroner per kWh siden 5. januar, skriver Europower.

Prisene faller kjapt utover formiddagen. Fra klokken 10 og utover dagen blir prisene i Sør-Norge liggende et sted mellom 81 og 94 øre/kWh. Kunder med strømstøtte betaler maks 86 øre/kWh etter støtte, men før avgifter og nettleie.

I Midt-Norge og Nord-Norge er stigningen langt unna nivåene i sør. Høyeste timepris blir på 81 øre/kWh, i tre timer fra klokken 20 tirsdag kveld.

NTB

Ektepar dømt til fengsel for voldtekt av mindreårige asylsøkere

To menn er dømt til flere års fengsel for voldtekt av mindreårige asylsøkere i Arendal i Agder. En av dem hadde vergeansvar.

Den ene mannen, som også var oppnevnt som verge for de seks mindreårige guttene, er dømt til fem år og ni måneders fengsel, melder NRK. Hans ektemann er dømt til åtte år og seks måneders fengsel.

Begge er dømt til å betale erstatning til de fornærmede på til sammen over én million kroner.

Aktor la ned påstand om henholdsvis seks og ni års fengsel for de to. Dommene ble altså litt kortere enn påstanden. Det er gjort fratrekk for varetektsfengslingen.

Vil anke

Vergen ble dømt på alle tiltalepunktene, bortsett fra ett mindre alvorlig punkt, men har besluttet å anke dommen.

– Jeg har gjort min klient kjent med resultatet, og han er svært skuffet. Han har allerede bestemt seg for å anke dommen, bekrefter hans forsvarer Ole Joakim Devold overfor NRK.

Forsvareren til ektemannen, advokat Kristoffer Koch, sier til Fædrelandsvennen at også hans klient anker dommen.Begge mennene er tiltalt for flere tilfeller av voldtekt og misbruk av overmaktsforhold overfor de seks guttene over en lengre periode. Guttene var under 18 år da forholdene skal ha startet.

Flere voldtekter

Vergen var tiltalt for én voldtekt, mens ektemannen var tiltalt for tre voldtekter. Påtalemyndigheten mener at vergen tilrettela for at ektemannen kunne utnytte ofrene.

Mens ektefellen har erkjent å ha hatt en seksuell relasjon med dem, noe han hevder var frivillig, har vergen siden pågripelsen i januar 2020 nektet for å ha misbrukt sin stilling eller utnyttet noen av guttene seksuelt.

Ingen av dem har i løpet av rettssaken erklært straffskyld for de mest alvorlige punktene de har vært tiltalt for.

Overgrepene skal ha skjedd i perioden mellom 2017 og 2019.

NTB

Feilen på togstrekningen mellom Oslo S og Skøyen er rettet

Det ble togtrøbbel i Oslo mandag som følge av feil på en sporveksel. Trøbbelet begynte i morgenrushet. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Feil med en sporveksel har ført til forsinkelser og innstillinger mellom Oslo og Skøyen. Feilen er nå rettet, men reisende må fortsatt regne med forsinkede tog.

Det opplyser Bane Nor klokken 10.24.

– Vi oppfordrer reisende til å bruke andre transportmidler dersom det er mulig og ellers følge med på togselskapets nettsider eller apper. Vi må regne med forsinkelser utover dagen, sa pressevakt Britt-Johanne Wang i Bane Nor til NTB rett før klokken 10.

Hovedbanen, Gardermobanen, Kongsvingerbanen, Østfoldbanen, Bergensbanen, Sørlandsbanen, Dovrebanen, Vestfoldbanen og flytoget er rammet.

NTB

Russebuss mistet hjul i Vålerengtunnelen i Oslo

En russebuss fikk stans i høyre felt i Vålerengtunnelen i Oslo etter å ha mistet et hjul i morgentimene mandag.

– Hjulet har forsvunnet 200 meter lenger inn i tunnelen. Det har dratt med seg en infotavle, som er ødelagt, sier operasjonsleder Roy Langengen i Oslo-politiet i 6-tiden mandag.

Totalt 27 russ ble stående strandet i tunnelen etter uhellet, og ble fraktet ut i en ny buss rekvirert av politiet.

I 7-tiden opplyser Vegvesenet at russebussen er berget og at trafikken er i gang igjen.

NTB

Ingen pågrepet etter knivstikking på Oslo S

Politiet har fremdeles ikke pågrepet noen etter at en 17 år gammel gutt ble alvorlig skadd i en knivstikking på Oslo S søndag kveld.

– Det er så langt ingen pågripelser, sier krimvakt Mona Nordby i Oslo politidistrikt til NTB litt før klokken 6 mandag morgen.

Hendelsen fant sted i 18.30-tiden søndag. Fornærmede var våken og snakket med politiet da de ankom stedet.

Fornærmede har vært til behandling og er ennå ikke avhørt, opplyser Nordby videre.

Politiet mener de involverte muligens kjenner hverandre. Saken etterforskes nå som grov kroppsskade og opp mot spesifikke navn.

Knivstikkingen skjedde ifølge Aftenposten inne i en taxi like utenfor sentralbanestasjonen. Deler av taxiholdeplassen utenfor Oslo S var derfor sperret av søndag kveld.

Politiet har ifølge NRK beslaglagt en kniv som de mener er gjerningsvåpenet, samt avhørt vitner og hentet inn videomateriale.

Joakim Berge

Bil i Grøfta på Vigeland

Politiet i Agder meldte klokken 17.15 om at en enslig bil kjørte i grøfta på Vigeland.

En person i bilen, og vedkommende skal ha vært ute av bilen og oppegående.

NTB

Gravide skal få tilbud om vaksine mot kikhoste

Fra 1. mai skal kikhostevaksine gis gravide som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen beskytte spedbarn før de får egen vaksine.

For å komme et større utbrudd i forkjøpet, tilbys gravide nå gratis kikhostevaksine.

– Til og med mars i år har vi det høyeste antallet tilfeller av kikhoste på sju år, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Avdeling for smittevern og vaksine hos Folkeinstituttet til Aftenposten.

Før pandemien var det vanlig med 2000 til 4500 tilfeller av kikhoste i året.

– Med vaksinen er barnet over 90 prosent beskyttet mot alvorlig sykdom og over 95 prosent beskyttet mot dødsfall som følge av kikhoste fram til de selv starter vaksinasjon, så det er en veldig god beskyttelse, sier Greve-Isdahl.

Kikhoste er svært smittsomt, og smitten er farligst for de aller yngste.

Sykdommen kjennetegnes av kraftige hosteanfall, der barnet har vanskeligheter med å puste. Spedbarn med kikhoste kan få pustestopp, ernæringsvansker og hjerneskade, og det er ofte nødvendig med sykehusinnleggelse. Kikhoste kan vare i 6 til 12 uker og kan i sjeldne tilfeller føre til dødsfall.

NTB

– Rødt er ikke et kommunistparti, sier Mímir Kristjánsson

– Nå har denne gjengen vunnet på landsmøtet. Det må vi forholde oss til, og jeg synes egentlig vi skal ønske dem velkommen, sier Kristjánsson. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: Foto: Annika Byrde / NTB

Den nye ledelsen i Rød Ungdom (RU) står ikke for Rødts politikk, mener Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt. Men han vil likevel gi dem en sjanse.

Kristjánsson blir i Klassekampen lørdag spurt om han er bekymret for hva som skjer i ungdomspartiet.

– Jeg synes det har kommet noen politiske uttalelser som i hvert fall ikke går overens med Rødts vedtatte politikk. Rødt er ikke et kommunistparti, understreker Kristjánsson.

Han tror det bare er et lite mindretall i partiet som støtter den nye ledelsen i RU.

– Det liberale kommentariatet gir inntrykk av at det vi nå ser i Rød Ungdom, er det ekte Rødt. Det er feil: vi har tatt disse kampene gjentatte ganger, og jeg opplever at den retningen jeg plasserer meg innenfor, har støtte fra det brede flertallet av velgerne og medlemmene i Rødt.

Han vil likevel gi dem en sjanse.

– Det har vært masse bråk i RU. Mye av det skjønner jeg ingenting av. Det er så ulike historiefortellinger. Nå har denne gjengen vunnet på landsmøtet. Det må vi forholde oss til, og jeg synes egentlig vi skal ønske dem velkommen.

NTB

Helsemyndighetene vil stramme inn kjønnsbehandling for barn

Direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet sier de fire helseforetakene har bestemt seg for at dagens behandling av kjønnsinkongruens for barn skal defineres som utprøvende. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Foto: Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Norske helsemyndigheter vil stramme inn kjønnsbehandling for barn. Foreningen Fri er kritisk og frykter det vil føre til mer risikofylt selvmedisinering.

Direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet sier til Klassekampen at de vil endre retningslinjer for behandling av kjønnsinkongruens når Oslo universitetssykehus har laget en modell for utprøvende behandling.

Kjønnsinkongruens er opplevelsen av at kjønnsidentiteten ikke samsvarer med registrert kjønn ved fødsel. Dette kan behandles ved å gi barn hormoner som utsetter uønsket pubertet eller fører til kroppslige endringer, såkalt kjønnsbekreftende behandling.

Men nå er helsemyndighetene blitt enige om at dette faller inn under definisjonen av « utprøvende behandling».

– De fire helseforetakene har bestemt seg for at det er utprøvende behandling. Vi støtter opp under det, sier Guldvog.

Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, er negative til at kjønnsbehandlingen defineres som utprøvende.

– Det er uholdbart og feil og vil resultere i at mange personer blir stående uten nødvendig helsehjelp. Vi vil sannsynligvis se en videre økning av selvmedisinering og smerteøkning som følge av manglende tilgang på kjønnsbekreftende behandling. skriver leder Viljar Eidsvik i Fri i en epost til Klassekampen.

Joakim Berge

Tatt ut i EM-troppen

Anny Kerim-Lindland er klar for EM i Sverige neste måned. Foto: Espen Sand

Anny Kerim-Lindland er klar for å spille U17 EM i Sverige i mai.

- Å spille i Europamesterskap er noe kun 160 jenter fra hele Europa får oppleve. 50 land og tusen landslagsspillere startet kvalifiseringen høsten 2023, og nå står vi igjen med åtte lag. Her er Norge med, med 20 jenter som har gjort seg fortjent til å konkurrere på det høyeste nivået som mulig på 17-årsnivå, sier J17-landslagstrener Børje Sørensen i en pressemelding.

Vigelandsjenta Kerim-Lindland var svært viktig i Norges kvalifiseringskamper. Hun scoret målet som sendte J17 til EM-sluttspillet.

Ifølge Fotball.no er EM-sluttspillet også en kvalifisering til VM, hvor de tre beste lagene blir med i neste års VM. Dette vil si at de to tapende semifinalistene møtes i en playoff-kamp for å finne ut av hvem som skal til VM.

Geir Willy Haugen

Fortsetter som statssekretær

Even Tronstad Sagebakken (Ap) fortsetter som statssekretær. Foto: Espen Sand

Tidligere ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) fortsetter som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet under den nye statsråden Marianne Sivertsen Næss (Ap).

Det er klart etter at det i statsråd fredag er gjort endringer i regjeringen.

Jan Christian Vestre (Ap) blir helseminister etter Ingvild Kjerkol (Ap). Cecilie Myrseth (Ap) blir næringsminister, mens Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

Rent formelt gis Tronstad Sagebakken avskjed i nåde som statssekretær for Myrseth, og utnevnes på nytt som statssekretær for Sivertsen Næss. Det skriver regjeringen i en pressemelding.

Julie Johansen

To personer pågrepet i Mandal – skal ha stjålet en campingvogn

Torsdag formiddag ble to personer funnet sovende i en campingvogn i utkanten av Mandal sentrum. De to skal ha stjålet campingvognen, og er siktet for dette.

Én av de involverte kan også kobles til et båttyveri i Arendal onsdag, mener politiet.

Båten har så langt ikke kommet til rette.

Saken etterforskes videre.

NTB

Enighet i lønnsoppgjøret for over 10.000 renholdere

Over 10.000 renholdsarbeidere er omfattet av enigheten. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel er kommet til enighet om årets lønnsoppgjør for over 10.000 renholdere.

Enigheten ble kunngjort natt til torsdag, etter to dager med forhandlinger.

– En samlet forhandlingsdelegasjon mener at dette følger frontfaget godt, og anbefaler årets oppgjør, står det i en uttalelse fra Norsk Arbeidsmandsforbund.

Resultatet omfatter blant annet generelt tillegg på 7 kroner per time, et lavlønnstillegg på 3,50 kroner per time, og et tillegg på 1 krone på satsene i overenskomsten, og økte tillegg for nattarbeid og folk med fagbrev. Resultatet blir nå sendt ut på uravstemning

–Tariffavtalen får virkning for over 10.000 årsverk i NHO Service og Handels medlemsbedrifter. Bransjen har høy andel bedrifter med tariffavtale, og samtlige store NHO-medlemmer på renhold har inngått tariffavtale, uttalte NHO Service og Handel da forhandlingene startet tirsdag.

Avtalen er også allmenngjort, noe som gjør at alle ansatte i andre renholdsbedrifter skal lønnes i henhold til satsene, også der bedriftene ikke bundet av avtalen.

NTB

Andersen forklarer seg i retten i dag

Jan Helge Andersen skal forklare seg torsdag. Tegning: Ane Hem / NTB

Nå skal Sør-Rogaland tingrett få høre Jan Helge Andersens versjon av hva som skjedde i Baneheia 19. mai 2000.

– Det er mange sider av hans forklaring, han skal fortelle retten om sin versjon av hendelsen, vi får høre og se hvordan den blir, sier statsadvokat Johan Øverberg til NTB onsdag.

Øverberg er sammen med Andreas Schei aktor i saken der Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Fra før er Andersen dømt og har sonet 19 års fengsel for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt på Paulsen.

Andersen nektet tirsdag straffskyld for drapet på Paulsen da rettssaken startet, men har tidligere erkjent drapet på Sørstrønen. Han fastholder sin forklaring om hva som skjedde i Baneheia den dagen, den samme forklaringen som han har stått ved siden han ble pågrepet i september 2000.

Han har alltid sagt at barndomskameraten Viggo Kristiansen var hovedmann bak Baneheia-drapene, mens Kristiansen alltid har hevdet sin uskyld og også ble frikjent i 2022.

NTB

52.000 flere har fått fastlege: – Fastlegekrisen er på hell

Ingvild Kjerkol (Ap) er straks ferdig som helse- og omsorgsminister. Med seg ut døren, har hun statistikk som viser at fastlegeordningen er i bedring. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

På vei ut av døren som helseminister, fastslår Ingvild Kjerkol (Ap) at fastlegeordningen er på bedringens vei. I fjor kom det 237 nye fastleger.

– Regjeringens grep for å redde fastlegeordningen gir resultater. Fastlegekrisen er på hell, sier avtroppende helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB.

Hun trekker fram nye tall fra Helsedirektoratet som viser at:

  • Det ble rekruttert 237 flere fastleger i fjor. I perioden desember-april 2024 har antall fastleger økt med 111.

  • 181.000 innbyggere er nå uten fastlege, ned fra 228.000 i fjor sommer. Dette skjer til tross for at Norge har tatt imot over 75.000 flyktninger fra Ukraina, hvorav de fleste også har krav på fastlege.

– Siden desember har over 52.000 flere innbyggere fått fastlege. Det bekrefter den positive trenden vi så i oktober, sier Kjerkol.

Forrige statusrapport i oktober viste også framgang på flere punkter.

NTB

Nå flyttes Baneheia-rettssaken til Baneheia

Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet drept i mai 2000. Før det hadde de badet i vannet 3. stampe, som ligger til venstre i bildet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

I dag skal tingretten på befaring til Baneheia, der Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble drept i 2000. Tiltalte Jan Helge Andersen blir ikke med.

– Vi skal se på de relevante stedene i Baneheia. Befaringen blir ledet av politiet, sier statsadvokat Andreas Schei til NTB.

Han er aktor i saken der Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Fra før er Andersen dømt og har sonet 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen.

Andersen nektet straffskyld for drapet på Sløgedal Paulsen da rettssaken startet tirsdag, men har tidligere erkjent drapet på Sørstrønen.

Den nye rettssaken mot Jan Helge Andersen startet i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes tirsdag. Onsdag flyttes hele rettssaken til Kristiansand, der retten skal på befaring i det idylliske skogsområdet der de to jentene ble funnet drept for snart 24 år siden.

Hele dagen er satt av til at retten skal gå en rute på rundt 6,5 kilometer, der man skal innom en rekke steder som påtalemyndigheten mener er relevante.

Tidlig i befaringen skal retten innom boligområdet på Eg på østsiden av Baneheia, der Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen bodde. Retten skal også til innsjøen 3. stampe, der jentene badet før de ble drept, og selve åstedet for drapene.

Aktor Andreas Schei sier at målet med befaringen i Baneheia er at retten skal bli kjent med stedet. Bak sitter de drepte jentenes mødre Klara Sløgedal (t.v.) og Ada Sofie Austegard. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB
NTB

Togtrafikken i Oslo-området: Signalfeilen mellom Bryn og Grorud er rettet

Også onsdag blir det forsinkelser og innstillinger i togtrafikken i Oslo-området på grunn av signalfeil mellom Bryn og Grorud. Arkivfoto: Ørn E. Borgen / NTB

Togtrafikken var for andre dag på rad stengt mellom Bryn og Grorud stasjon i Oslo på grunn av en signalfeil. Nå er feilen rettet.

Ifølge Vy er det en jordfeil på strekningen, noe som førte til forsinkelser og innstillinger.

Bane Nor opplyser på sine nettsider at signalfeilen nå er rettet, men at man fortsatt må regne med forsinkelser og innstillinger.

Trafikken på Hovedbanen og lokaltoget mellom Spikkestad og Lillestrøm vil bli berørt.

Også Sørlandsbanen mellom Sandnes og Skeiane ble berørt av signalfeil onsdag morgen. Signalfeilen er nå rettet, men man må fortsatt regne med forsinkelser, opplyser Bane Nor.

Toglinjene F5: Oslo S-Stavanger S og L5 Stavanger S-Egersund kan påvirkes.

NTB

Tidligere Dagbladet-journalist tar Viggo Kristiansen til retten – krever fire millioner kroner

Eivind Pedersen har skrevet bok om Baneheia-saken, «I skyggen av Viggo». Pengene han har tjent på denne, mener han ikke har noe med hans krav mot Viggo Kristiansen å gjøre. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Tidligere Dagbladet-journalist Eivind Pedersen krever fire millioner kroner for sitt arbeid med å få saken til Viggo Kristiansen gjenåpnet.

For å få disse pengene, stevner han Viggo Kristiansen for Agder tingrett, melder TV 2.

– Vi har tatt ut søksmålet fordi man merker at Viggo Kristiansen har glemt sin mangeårige støttespiller Eivind Pedersen, samt det som ligger dem imellom avtalerettslig manifestert, sier Pedersens advokat, Patrick Lundevall-Unger, til mediehuset.

Ifølge TV 2s opplysninger avviser Kristiansen dette kravet.

Tidligere torsdag ble Kristiansen tilkjent 55 millioner kroner av staten, som plaster på såret etter å ha sonet 21 års fengsel for drapene i Baneheia. Kristiansen ble frikjent i desember 2022. Opprinnelig krevde han om lag 90 millioner kroner.

I løpet av prosessen med å få saken sin gjenopptatt, har Kristiansen hatt mange støttespillere. Flere av dem sendte også inn krav til Borgarting lagmannsrett for sitt arbeid med saken. Pedersen fikk ingenting her, selv om han hadde krevd betaling for 3647 timer.

Kristian van Pelt

Trafikkulykke i Åseral

Foto: Tor Olav Rydlende

Like etter klokken 17 rykker nødetatene til Eikerapsvegen, ved Fiskland.

– En enslig bil har kjørt av veien og ned i et bekkefar, skriver operasjonssentralen i Agder Politidistrikt

Det skal være en person i bilen. Ambulansen er på stedet og er i kontakt med bilfører.

– Fører blir kjørt med ambulanse til Kristiansand sykehus. Det skal ikke være snakk om alvorlig personskade, oppdaterer politiet i Agder klokken 17.39.

Politiet har gjort undersøkelser og snakket med vitner. Det opprettes sak på forholdet.