– Jeg husker jo at jeg så på henne allerede i førsteklasse og syntes hun var utrolig søt. Men jeg tenkte jo at hun var langt over min liga, sier Christian Eriksen og ser bort på kona Anette.

– Jeg tenkte vel det samme om ham. Jeg syntes han var veldig søt, og han fant alltid på noe morsomt og laget liv i klassen, sier Anette Eriksen.

De havnet i samme klasse da de begynte på Furulunden skole, og i 2. klasse sendte Anette et brev til Christian og ba han krysse av på om han ville være sammen med henne eller ikke.

Ja eller nei.

Brevet fikk han rett før en musikktime. Christian krysset selvsagt av på ja, og de skrev flere kjærlighetsbrev til hverandre.

«Du er veldig søt. Egentlig så har jeg elsket deg siden 1. klasse», står det i et av de første kjærlighetsbrevene Christian skrev til Anette.

– Vi har bare vært sammen med hverandre, og det er vanskelig å se for seg at jeg skulle vært sammen med noen andre. Listen over krav hadde sikkert blitt ekstremt lang også, for jeg tror jeg ville sammenlignet alle med Anette, sier han, og hun tilføyer at det var fint sagt.

Det var her det begynte, på Furulunden barneskole. Foto: Iselin With Vårøy
I 2017 flyttet ekteparet inn i nyoppusset leilighet på Vestnes med barna Thea og Tobias. Foto: Signe Marie Rølland

Har holdt sammen

Etter den første tiden sammen på barneskolen, hadde paret noen års pause før de fant hverandre igjen, 14 år gamle på ungdomsskolen.

Og siden har de holdt sammen. For som de begge sier: «Det var liksom bare meningen at det skulle bli oss.»

– Jeg husker at jeg var i konfirmasjonen din, sier hun.

– Jeg byttet etterhvert skole da vi flyttet til Klevebakken. Vi var mest hos henne på Skjebstad, og jeg pleide å sykle dit i all slags vær, sier han.

I 2004 bodde de sammen i Daleveien, og det var der Christian gikk ned på kne og fridde.

– Jeg skulle ta båten til Newcastle med ei venninne, og før jeg dro lå noen av ringene mine på stuebordet, deriblant en tommelring som jeg ikke brukte så mye. Det var den han hadde brukt til å ta mål, så forlovelsesringen var litt for stor og måtte justeres, sier hun og smiler av tanken.

Her er et av de første kjærlighetsbrevene Christian sendte til Anette. Foto: Signe Marie Rølland

Med årene har vi også blitt gode til å snakke sammen, men vi krangler jo som alle andre par.

Det var liksom bare meningen at det skulle bli oss, mener Anette og Christian Eriksen. Foto: Signe Marie Rølland

Liker å gjøre ting sammen

Hjemme i leiligheten på Vestnes byr de på kaffe og kake i stua, 30 år etter at de ble sammen for første gang. På kjøkkenet henger to innrammede plakater med påskriften «Herr» og «Fru» og en forklaring av ordene. På stuebordet ligger de første kjærlighetsbrevene de skrev til hverandre. Ute har det begynte å mørkne.

– Hva er hemmeligheten med å få kjærligheten til å vare?

De ser på hverandre.

– Ærlighet, lojalitet, være løsningsorientert, gi hverandre tilbakemeldinger og store porsjoner gi og ta, sier han.

– Jeg vet ikke om vi har noen oppskrift, men vi liker å gjøre ting sammen. Vi er enige om mye, sier hun.

Det de liker best med hverandre er at den andre er til å stole på, og de er blitt trygge på hverandre etter nesten et helt liv sammen.

– Hun er veldig omsorgsfull, stiller alltid opp og setter andre foran seg selv, sier han.

– Han er veldig flink med ungene, står alltid for det han sier og er en ordentlig arbeidskar, sier hun.

De mener også det er viktig å la hverandre få disponere egentid hver for seg for å dyrke hobbyer.

– Med årene har vi blitt gode til å snakke sammen, men vi krangler jo som alle andre par. Det er heller ikke alltid vi er enige om barneoppdragelse, og jeg vil gjerne gi dem lov til litt mer enn Anette, men også der er vi blitt mer samstemte, sier han.

De lager gjerne mat sammen.

– Jeg er utdannet kokk, men det er Christian som er flinkest på kjøkkenet, sier hun og han tilføyer at han liker å få tak i gode råvarer, men lager mest på slump.

Det var her det begynte, på Furulunden barneskole. Foto: Iselin With Vårøy

– Mer tid til hverandre

Når de tenker tilbake, er begge enige om at tiårene har gått veldig fort. De har vært ungdomskjærester, blitt samboere, bygget hus, giftet seg, fått to barn, kjøpt leilighet og hytte. De går godt overens med hverandres familier og er begge utrolig glade i svigerfamiliene sine.

– Vi bygget hus på Skeie i 2005, giftet oss i 2006 og fikk barn i 2007 og 2009. I en alder av 25 år var vi tobarnsforeldre med eget hus. Vi solgte huset i 2016 og bodde i barndomshjemmet til svigermor før vi overtok denne leiligheten. Vi har hatt mange prosjekter å holde på med sammen, og har vel ikke akkurat brukt fritiden til å ligge på sofaen, sier hun.

– I flere år drev vi som Familien AS der jeg bygget hus, og hun tok seg av barna. Det var lite tid til romantikk, men nå har vi mer tid til hverandre igjen. Barna er blitt større, så det er ikke alltid de vil være med på alt, sier han.

Christian og Anette har holdt sammen siden de var 14 år. Foto: Privat
Anette og Christian Eriksen giftet seg i 2005. Foto: Privat

Ønsket om å bo mer sentrumsnært med barna, gjorde at de kjøpte leiligheten i Neseveien i 2017. Den har de også pusset opp fra bunnen. Christian jobber i dag offshore og har lange friperioder hjemme som kan brukes på oppussing. Nå har de også kjøpt hytte på Ramsøy som for tiden renoveres, så ekteparet ligger ikke på latsiden.

– Jeg savner ham jo når han er avsted på jobb, men jeg er også blitt vant til å være alene med barna. Vi har vår rutine på ting når han er avsted, og så blir ting normalisert når han kommer hjem og vi blir en familie på fire igjen, sier hun.

Feiring av Valentines day er de ikke så opptatt av. Christian forteller likevel at han har vært innom blomsterbutikker på nett og sendt blomster til kona når han har vært avsted på jobb i lengre perioder.

– Før jobbet jeg som service engineer for National Oilwell, og på det meste kunne jeg være borte ti uker i strekk. I dag er jeg ute i to uker og hjemme i fire. Før kunne man ikke ha mobiltelefoner med seg offshore men i senere tid har det blitt lov slik at det nå er lettere å holde kontakten, og vi snakker sammen hver dag, sier han.

«Du er søt, og jeg elsker deg høyere enn alt på jord.» Foto: Signe Marie Rølland

«Jeg er glad i deg»

De er flinke til å fortelle at de er glade i hverandre, og det har de lært videre til barna. Hjemme sier de ofte at de er glade i hverandre.

– Ærlighet og lojalitet er noe av det viktigste i et forhold. Hvis man begynner å fikle med de kortene, får man hele korthuset til å rase. Vi har vært gjennom en episode for noen år siden, der lojaliteten ble satt på prøve. Det er et før og etter for oss, men vi valgte likevel å holde sammen, sier han.

– Så er det viktig å snakke om ting, og ikke holde alt inni seg til man til slutt eksploderer. Vi passer på å si unnskyld og skvære opp før vi legger oss eller drar avsted. Ellers er det viktig med de små tingene, som å lage kaffe til ham om jeg står opp først, eller hjelpe hverandre med å rydde ut av oppvaskmaskinen, eller et uventet kyss på kinnet, sier hun.

Ellers er det viktig med de små tingene, som å lage kaffe til ham om jeg står opp først eller hjelpe hverandre med å rydde ut av oppvaskmaskinen eller et uventet kyss på kinnet.

Det har vært andre tøffe perioder også. Hun mistet broren sin Jan Tore Voreland i en drukningsulykke for noen år siden. De har også opplevd sykdom i familien.

– Vi hadde ikke klart det uten hverandre, sier de.

Ærlighet og lojalitet er noe av det viktigste i et forhold. Hvis man begynner å fikle med de kortene, får man hele korthuset til å rase.

Foreldre til tenåringer

I dag er de foreldre til tenåringene Thea (15) og Tobias (13).

– De vet at vi har holdt sammen siden vi var like gamle som de er nå. Hun har en kjæreste, og det er en høflig og grei gutt, så det hadde vært koselig å få ham som svigersønn, sier Anette.

Det er vanskeligere å være ung i dag, enn da de fant hverandre, mener hun.

– Jeg er veldig glad for at det ikke er jeg som er 14 eller 15 år i dag. Det stilles utrolig mange krav til ungdommer, både når det gjelder skole, karakterer, klær, kjærester og utdanning, sier Anette.

30-årsdagen for snart ni år siden, feiret de med stor fest på Vonheim, da de bodde på Skeie. Jørn Stigen og Tom Erik Tørresvold stilte som innleide kokker og laget 5-retters meny til 30 gjester. Neste år fyller begge 40 år.

– Jeg vet ikke helt hva det blir til da. Kanskje vi reiser bort eller feirer på hytta, sier hun.

Pensjonisttilværelsen har de også så smått begynt å snakke om.

– Da kunne vi tenkt oss å kjøpe en vingård i Italia. Det er drømmen, sier Anette og Christian Eriksen.