For første gang i år kunne bedriften Skudeneset Gaard ekspandere bedriften ved å kommersielt selge vin.

– Vi fikk først skjenkebevilgning i sommer, som i første omgang har gått til lukkede selskaper, men som også er tatt i bruk i den nye baren, forteller Eirik Lindås, som står ansvarlig for drue- og vinproduksjon i bedriften.

Skudeneset Gaard var tidligere bedriften som samboeren May Tove Lindås drev som kurvmakerverksted.

– Vi driver jo begge med noe vi liker her. Begge hobbyer litt sært og mot strømmen. Men jeg kjenner personlig at jeg lever drømmen, selv om det kan være tungt noen år, forteller May Tove.

Økonomien til vinbedriften vil se bedre ut i tiden fremover. - Så langt ser det veldig lovende ut, sier Erik Lindås. Foto: Sebastian Faugstad

Bedre økonomi framover

– Er noe av dette lønnsomt?

– Vinen har vi jo bare holdt i drift i fire måneder, selv om det uten tvil har vært det beste året. Det jo tross alt det første året vi har hatt inntekter. Men så langt ser det veldig lovende ut. Vi har holdt budsjettene, sier Erik.

Likevel tror han ikke hans side av bedriften når opp i produksjon, og blir økonomisk lønnsom før 2021.

Kurvmakebedriften viser dags dato til et godt regnskap for året 2018.

– Du kan jo leve av det, men du blir ikke rik. Om man drømmer om å bli millionær er det nok andre ting man skal satse på, påpeker May Tove.

Her kan man se regnskapet for Skudeneset Gaard, som fra og med neste år vil inkludere vinproduksjonen.

Nøkkeltall – Skudeneset Gaard AS

(i hele tusen)

År201620172018
Omsetning302244289
Resultat før skatt15-14-25
Sum eiendeler266284186

Med en egenkapitalandel på 21,5 prosent regnes soliditeten som god.

Kilde: Proff

May Tove kommenterer at hun ikke utelukkende kan selge kurver, da markedet hun konkurrerer mot har billigimport fra lavkostland.

– Da hadde vi ikke hatt til salt i grøten. Men siden jeg dyrker eget materiale, holder kurs, og også får solgt mye materiale blir det en bærekraftig bedrift, forklarer hun.

Når hun høster materialet får hun samlet om lag fem tonn med pil av høy standard.

På grunn av det norske klima trenger Erik Lindås bestille kulde og frost resistente druesorter, som er krysset frem i Tyskland. Foto: Sebastian Faugstad

Produksjonen

– Hvordan klarer man å dyrke druer i Norge?

– Først og fremst trenger man jo druer som er resistente mot kulde og frost. Så må man ha en som er tidlig moden. Man må regne med 100 dagers modningstid før druene er klare, forklarer Erik.

Gården har tre druetyper som blir krysset frem, alle med opprinnelse fra Tyskland. Da druesorten blir overmoden transporteres den til Oslo, hvor Erik får kjøpt dem.

– Det kan vel kanskje sees som et resultat på global oppvarming

– Vi har totalt 1000 drueplanter. Innad miljøet er det en rundet beregningstid at hver drueplante trenger en time med arbeid årlig, sier Erik.

Plantene blir klippe ned i Mars eller April, avhengig av det norske været.

– Det kan vel kanskje sees som et resultat på global oppvarming, tilføyer Erik.

Erik Lindås velger å satse videre på eget lokale i tiden fremover. Foto: Sebastian Faugstad

Satser videre på eget lokale

Erik har investert rundt 100.000 kroner i utstyr, og like mye i planter. I tillegg har han investert i å bygge opp lokalet. Til våren skal 1000 nye drueplanter plantes frem.

Han har også begynt å selge vinen til ulike restauranter, blant annet til en i Trondheim. Uten foreløpig resultater har han vært i kontakt med ulike restauranter og vinmonopolet i Søgne.

– Foreløpig er det jo fortsatt en liten produksjon, så jeg selge bare til de som er aktive i norsk vindproduksjon. Folk vi gjerne tenker vi kan vinne av å selge til. Det handler om å skape relasjoner til andre mennesker innen norsk vinproduksjon. Ellers vil vi satse videre på eget lokale i tiden framover, avslutter Erik.