De siste døgnene etter stemmesedlene ble talt har det vært snakk om koalisjoner med enten Høyre eller AP for å skape et flertall.

Med andre ord er det Jan Oddvar Skisland og Harald Furre, som siden 23:00 mandag kveld har vært på jakt etter samarbeidspartnere for å skape en allianse.

De er avhengige av å kunne fylle 36 av 71 seter i bystyret med sin allianse for at ordføreren på klart vis skal kunne velges.

Vil ikke samarbeide med DEMN og TFFHK

Mye av grunnen til at dette har vært vanskelig å få på plass er at en flertallsallianse nå krever enda flere partier.

Dette er en reaksjon av at opposisjonspartiet Demokratene etter valget har krav på 10 av setene i bystyret – og at Tverrpolitisk Folkeliste og Demokratene har fått totalt 15,2 prosent flere stemmer enn ved forrige valg.

Både AP og Høyre har ikke sett på det som et alternativ å samarbeide med Demokratene eller Tverrpolitisk Folkeliste, og har derfor prøvd å bevege seg unna et slikt samarbeid.

Roy Fardal fra Demokratene snakket med Budstikka før og etter forhåndsstemmene var inne, og sa på vegne av partiet at de ikke har et problem med å samarbeide med de store partiene.

Men Demokratene ble ikke invitert til noe samtaler om eventuelle samarbeid etter at stemmesedlene var talt opp.

Iløpet av valgnatten ble det snakk om fra Høyre sin side å skape en allianse mellom MDG, Frp, H, KrF, V, Sp, Pp, PdK – altså et flertall avhengig av åtte partier.

Men tirsdag ettermiddag kom Fædrelandsvennen med en oppdatering, da MDG ikke så på et samarbeid med FrP som et aktuelt alternativ.

AP mangler flertall

Arbeiderpartiet har også jobbet for en koalisjon mellom AP, MDG, SP, Folkelista, V, SV og R. Denne koalisjonen vil kun ha 34 av mandatene, og blir derfor ikke en flertallskoalisjon.

Hvis ingen av koalisjonene har flertallet vil det da bli stemt over hvem som blir ordfører. Og hvis ingen her får rent flertall blir det en ny avstemming. Da blir den med flest stemmer ordfører.

Skisland kan derfor blir ordfører ved å ha den største koalisjonen.

Fellesstrekk for koalisjonene som er forsøkt fremarbeidet av H og AP er at de begge er avhengig av et samarbeid med SP, MDG og V, og at begge ønsker å unnlate Demokratene og Tverrpolitisk Folkeliste.

Folk våknet derfor til et turbulent politisk landskap etter mandagens valgresultater.