I en tolv sider lang rapport basert på to tilsyn gjort i oktober – ett uanmeldt og et varslet – får Barnas Dyrepark i Lindesnes kritikk på en rekke punkter.

Det ble funnet flere avvik fra regelverket under begge tilsynene, og i rapporten fra 15. desember varslet Mattilsynet ved seksjonssjef Gunn Kristin Osaland åtte vedtak:

  • Pålegg om å opprette skriftlig avtale med en veterinær som skal ha ansvar for jevnlig tilsyn med dyrene.

  • Dyreparken må også gi dokumentasjon på tidligere parasittbehandling for alpakka og katter.

  • Pålegg om å fange inn to kaniner som løper fritt i parken. Dyreparken fikk i november bot etter at en kanin ble stående i en felle i minst 19 timer i forbindelse med innfanging, og Mattilsynet understreker at innfangingen skal skje skånsomt.

  • Pålegg om at alle dyrene i dyreparken skal ha tilgang på egnet oppholdsrom i sommer- og vintersesongen. De skal være store nok til at alle dyrene som skal bruke dem, kan få plass samtidig.

  • Dyreparken skal sende inn fôrplaner for alpakka, geiter, påfugler og fasaner, blant annet med begrunnelse for valg av fôr. Blant annet ble alpakkaene foret med kaninfôr under inspeksjonene.

  • Pålegg om å utarbeide rutiner som sikrer at dyrenes oppholdsrom ute og inne er rene. På tilsyn har Mattilsynet observert oppbevaringsbur med sopp på vegger, og med underlag tilsølt av avføring og jord.

  • Pålegg om å holde påfuglene i et miljø som er tilpasset deres naturlige leveområde. De hadde ikke mulighet til å vagle seg under tilsynet.

  • Pålegg om å merke ei geit som ikke hadde øremerke.

Dyreparkeier Asbjørn Hansen ønsker ikke å la seg intervjue av Lindesnes, og har følgende kommentar:

– Dette er en sak mellom meg og Mattilsynet, og jeg har ingen kommentar utover det. Jeg har hatt et godt samarbeid med Mattilsynet gjennom alle år, sier Hansen.

Fant avvik: Seksjonssjef Gunn Kristin Osaland i Mattilsynet Agder. Foto: Mattilsynet

«En drift hvor Mattilsynet etter tilsyn gang på gang må påpeke mangler med driften deres, som dere ikke oppdager selv, er ikke godt nok.»

Alpakka måtte avlives

Kravet om å få på plass en veterinæravtale kommer blant annet på bakgrunn av at den ene av parkens to alpakkaer hadde en kul på høyre kinn under den uanmeldte inspeksjonen i oktober, noe dyreparkeieren da ikke kunne si at han hadde lagt merke til. En hasteundersøkelse gjort av veterinær kunne ikke gi svar på hva kulen skyldtes, og Hansen valgte å avlive alpakkaen.

Dette er en sak mellom meg og Mattilsynet, og jeg har ingen kommentar utover det. Jeg har hatt et godt samarbeid med Mattilsynet gjennom alle år .

En obduksjon viste at alpakkaen hadde kronisk infeksjon i ørene som følge av kraftig forekomst av midd, i tillegg til at den hadde innvollsormer i tarmene.

Avlivet: Den ene alpakkaen hadde en kul på kinnet under den uanmeldte inspeksjonen, og det ble gjort hastevedtak på at den skulle undersøkes av veterinær. Årsaken til kulen ble funnet, og alpakkaen ble avlivet. Foto: Mattilsynet

Mattilsynets inspektør skriver i rapporten at tilsynet har gått gjennom historikken fra parken åpnet i 2006, og at dyreparken har mottatt påpekning og vedtak om liknende og helt like forhold flere ganger. Også tidligere har det blant annet dreiet seg om mangelfullt renhold og manglende oppfølging av syke dyr.

«En drift hvor Mattilsynet etter tilsyn gang på gang må påpeke mangler med driften deres, som dere ikke oppdager selv, er ikke godt nok», skriver inspektøren, og krever at dyreparken følger opp vedtakene, og viser til at de kan og vil drive parken slik at dyrene har det bra.

«Hvis dere velger å ikke gjøre dette, vil vi vurdere å varsle avvikling av parken», skriver inspektøren videre.

– Det er kun i tilfeller der vi faktisk vurderer opptrappende virkemiddelbruk at vi kan varsle avvikling av virksomheter, sier Osaland i Mattilsynet til Lindesnes.

Mål om varig bedring

Hun sier at Mattilsynet har mottatt en tilbakemelding fra dyreparkeieren på alle vedtakene innen fristene som var satt, men at tilsynet ikke har vært i dyreparken enda for å verifisere Hansens opplysninger. Det vil bli gjort snarlig.

Gåsehage: Gjessenes oppholdsrom var tilgriset av avføring og hadde mugg på veggene under inspeksjonen. Dyreparken har fått pålegg om å sørge for rene oppholdsrom for dyrene. Foto: Mattilsynet

– Målet vårt er å få til en varig bedring, og hos alle virksomheter vil vi gi eier en sjanse til å rette opp manglene. Dersom forholdene ikke blir bedre, vil vi vurdere andre virkemidler, sier Osaland.

Hun mener at manglene som er funnet i Barnas Dyrepark er alvorlige, ikke bare for en dyrepark, men for alle former for dyrehold. Hun mener det er skuffende at Mattilsynet gjentatte ganger må påpeke de samme manglene overfor dyreparken.

– Dette er ikke bagatellmessige mangler, men helt grunnleggende forutsetninger som må være på plass for at dyrene skal ha det bra. Samtidig er det helt overkommelige ting, som går på renhold, foring og at dyrene skal ha ly og oppholdsrom, sier Osaland.

Fra 1. januar 2017 trådde en ny forskrift om dyrevelferd ved fremvisning av dyr i kraft. Den sier at dyreparker skal ha avtale med eller ansatt veterinær for jevnlig tilsyn med dyrenes helse.

– Skader kan skje, og sykdom kan oppstå, men eier må ta tak i det og gjøre korrigerende tiltak. Man kan ikke bare satse på at det går over. Den nye forskriften er en stor forbedring, og vi har ventet lenge på mer konkrete krav for mindre dyreparker. Det er eiers ansvar å være kjent med regelverket som gjelder for virksomheten, sier Osaland.

Gründer: Asbjørn Hansen grunnla Barnas Dyrepark i 2006, og har siden opplevd solid besøksvekst på gården. Foto: Dag Lauvland