Ønsker seg gaver under treet: Under dette juletreet i Store Elvegate 10 er det plass til julegaver fra alle som ønsker å gi. Cathrine Hammarstrøm Olsen fra Blomsterverkstedet og Sverre Petter Alvsåker fra Frelsesarmeen håper mange har lyst til å gi en gave eller to ekstra. Foto: Signe Marie Rølland

– Vi hadde hørt om ideen fra Kristiansand hvor det settes opp et juletre der folk kan legge en ekstra julegave eller to under treet, til noen som trenger det. Og det har vært så populært at vi ønsket å prøve det samme i Mandal. Her har det ikke vært prøvd før, sier Cathrine Hammarstrøm Olsen hos Blomsterverkstedet i Mandal.

Butikken har en tom andre etasje som de ikke bruker. Her er det plassert et pyntet juletre, og det er god plass til gaver under treet.

– De fleste av oss har det vi trenger og vel så det. Mange vet ikke hva de skal ønske seg til jul heller, for de har alt. Nå får folk muligheten til å gi en gave til noen som trenger det. Jeg har delt ideen og fått utelukkende positiv respons, og noen blir helt rørt når de hører det. Jeg har også hatt kunder innom som sier de vil gi gaver, og det er veldig godt å høre, sier Hammarstrøm Olsen.

Deles ut av Frelsesarmeen

Gavene kan leveres i butikkens åpningstider fra mandag og fram til 10. desember. Blomsterverkstedet har fått Frelsesarmeen med på ideen, og det er de som skal distribuere gavene sammen med matutdelingen før jul.

– Vi synes initiativet er kjempeflott. For dem som ønsker å gi gaver ber vi også om at de husker på ungdommer fra 10-18 år, sier Sverre Petter Alvsåker.

Folk kan pakke inn gavene og skrive på kjønn og alder på mottakeren på pakken. Deretter leverer de gaven i butikken og Frelsesarmeen sørger for at gaven kommer fram til mottakeren.

– Vi ber fortrinnsvis om nye ting, eller ting som er så pent brukt at de framstår som nye, sier Hammarstrøm Olsen.

Mange trenger hjelp

De som trenger matesker til jul søker Frelsesarmeen om denne hjelpen. I fjor ble det delt ut totalt 150 esker til barnefamilier og enslige.

– Blant familiene som fikk hjelp til jul i fjor var det 120 barn. Vi har pleid å kjøpe med gaver til barna når vi deler ut maten, men med denne hjelpen fra lokalbefolkningen rekker pengene enda lenger, sier Alvsåker.

Gruppen av mennesker som søker Frelsesarmeen om hjelp før jul er sammensatt. Noen sliter med rus eller lignende problemer. Andre mottakere kan være småbarnsfamilier som sliter med å få endene til å møtes av ulike grunner.

– Det er mye skjult nød, og mange strekker seg langt for å opprettholde fasaden, sier Alvsåker.

Fra mandagen etter første søndag i advent, 28. november, er forøvrig julegryta på plass på Torvet. Den blir stående til julaften. Og fra torsdag 8. desember til og med lille julaften er julegryten også å finne på Amfi.