LINDESNESREGIONEN: — Hvordan det er her i dag? Det er friskt. Igjen. Vi begynner å bli vant til dette nå. Det har knapt vært en dag uten storm siden nyttår, forteller fyrvokter ved Lindesnes fyr, Kjell Olsen.

Tirsdag morgen blåser det 30 sekundmeter, eller på kanten til sterk storm, i kastene på Lindesnes fyr. Vinden er foreløpig oppe i liten storm og kommer fra sydøst. Trolig vil den dreie mot sør-vest i ettermiddag. Det er fralandsvind, og fyrvoktren advarer mot kraftige vindkast. Det er ventet 35-30 mm regn torsdag.

Tung sjø

Olsen ser ikke bort i fra at vinden kommer opp i full storm i ettermiddag.

— Forholdene er ganske ruskete her nå. Det begynner å dra seg opp ganske tung sjø. Bølgehøyden er på 5-6 meter, kanskje mer. Det uler godt her ute i fyrboligen, men det knaker ikke. Jeg tror dette huset har knakt seg ferdig, sier fyrvokteren.

Han oppfordrer folk til å være forsiktige dersom de har planer om å ferdes langs sjøen.

— Det blåser utover i dag, og det er litt skummelt. På lørdag var det vestlig vind som gikk rett på land, men når man kommer på toppen her i dag, blåser det utover. Hvis man går for langt ut, og får ei vindkule i ryggen, kan det være farlig, opplyser han.

Når Lindesnes snakker med Olsen har han akkurat kledd på seg regnøtyet for å ta imot 40 12-åringen i forbindelse med den Kulturelle skolesekken.

— Da gjelder det å passe på. Men det er egentlig bare en ekstra bonus med sånt vær. Det er ekstra gøy for dem å oppleve fyret i sånt vær, mener fyrvokteren.

Uvanlig stormfullt

2015 har så langt vært uvanlig stormfull. Fire dager har det blåst liten storm, tre dager har det vært full storm, to dager med sterk storm, og flere dager med sterk kuling.

— Det er kun èn dag til nå i januar hvor vinden ikke har kommet opp i minst kuling i styrke. Da blåser det friskt, sier Olsen som for øvrig trives med mye vær.

Til nå i år har det heller ikke vært èn dag uten nedbør.

— Dette været er egenlig ganske uvanlig. Men når man har så høy sjøtemperatur blir det mye urolig vær. I går var det 7,6 grader i sjøen, og jeg regner med temperaturen er ganske lik i dag, forteller Olsen.

Temperaturen i lufta har også vært høyere enn normalt.

— Den ligger på 5-6 grader og er i ferd med å stige. Det er mildt og fint, fortsetter han.

Godt helgevær i vente

Vinden er ventet å blåse opp i sterk kuling langs kysten fredag morgen og formiddag, og det er ventet kraftig bygevær som faller som snø over 600 meter. Det er imidlertid ventet at været skal roe seg fra fredag ettermiddag.

— Da regner jeg med det blir lettere vær og opphold utover kvelden, opplyser vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Børje Johansen.

Lørdag ser det ut til å bli ganske pent, med lite vind og oppholdsvær.

Søndag ser det ut til å komme noe nedbør i form av sludd eller regn, og litt lavere temperaturer.

Roligere neste uke

Dette sier meteorolog Elbjørg Woxnes i Meteorologisk Institutt om neste uke:

— Neste uke går vi inn i en litt roligere værperiode nå uten de store lavtrykkene som i den siste tiden har kommet på rekke og rad. Vinden vil bli roligere, men kan i perioder komme opp i kuling langs kysten. Det ser ut til at temperaturen vil ligge rundt null grader, og man skal ikke så langt inn i landet før det er kuldegrader. Litt nedbør vil komme av og til, og det vil være forholdsvis overskyet, informerer hun.