– Alle som har lyst kan være med å delta. Du kan løpe, gå, kjøre rullestol eller trille barnevogn. Vi håper å få med folk i alle aldre, sier Marte Ur Løvaas i komiteen.

Hun ble selv rammet av brystkreft i 2017. Nå er hun høygravid med sitt første barn og et levende eksempel på at det kan gå bra.

– Jeg vil påpeke viktigheten av å sjekke seg jevnlig for å oppdage kreft tidlig. Hadde jeg oppdaget svulsten noen måneder senere, er det ikke sikkert jeg hadde overlevd, sier hun.

Foregår et helt døgn

Arrangementet er en stafett med lag av ulik størrelse, der deltakerne ikke går eller løper mot hverandre, men med hverandre i et helt døgn.

Tanken bak er at kreften aldri tar pause, og at det alltid skal være noen på banen for dem som er syke. Alle lag plikter å ha minst en deltaker på banen til enhver tid.

– Stafett for livet går over ett døgn fra 10. til 11. juni i Idrettsparken. Stafetten er en fin måte å hedre fighterne på, det vil si de som har eller har hatt kreft, sier Gunn Farestad Lie i stafettkomiteen.

18 lokale ildsjeler er i gang med å planlegge den første stafetten. Invitasjonen går ut til innbyggere i hele kommunen. Flere av dem har enten blitt rammet av kreft selv eller vært pårørende til noen som har fått sykdommen.

Ønsker deltakere, frivillige og sponsorer

Nå er den lokale gjengen bak arrangementet på jakt etter sponsorer, frivillige og deltakere som vil stille lag. Stafetten foregår i hele landet, enten om våren eller om høsten.

– Vi har så langt fått ja fra noen sponsorer, og ordføreren har også sagt at han vil gi oss 20.000 kroner fra ordførerpotten. Det setter vi stor pris på. Vi håper mange har lyst til å bidra. Kreft rammer mange, og omtrent alle kjenner noen som har fått sykdommen, sier Liv Høyland i komiteen.

Fighterne er hedersgjester under stafett for livet, og de får æren av å gå den første runden.

– Vi skal ha en lyssermoni når mørket faller, der musikken, lyset og aktivitetsnivået dempes på området. Dette er for at deltakerne skal minnes dem de har mistet og vise sin støtte til dem som rammes av kreft, sier Høyland.

– Vi planlegger at det skal være mye som skjer under stafetten i Idrettsparken og søker også frivillige som har lyst til å være med å delta under arrangementet, sier Jørn Stigen.

Stafett for livet arrangeres i Mandal for første gang 10. og 11. juni. Fra venstre Ruth Alice Skogsfjord, Anja Hagen, Doris Tjelland, Ina Haugland, Ida Hjemdal, Liv Høyland, Marte Ur Løvaas, Gunn Farestad Lie, Hilde Smith og Jørn Stigen. Foto: Signe Marie Rølland

Fikk påvist kreft

I 2021 fikk nærmere 37.000 nordmenn kreft, ifølge Kreftforeningen.

– Jeg ble rammet av sykdommen i 2016. For min del begynte det med vondt i ryggen. Jeg var hos fysioterapeut, som skjønte at noe var galt, og tok en CT som viste at jeg hadde en svulst i bekkenet. Jeg fikk påvist endetarmskreft med spredning til bekkenet, sier Gunn Farestad Lie.

I hele 2017 fikk hun stråling og cellegiftbehandling. Hun lå 17 timer på operasjonsbordet i 2018 og var flere uker på sykehus, og deretter på Kysthospitalet i Stavern.

– Svulsten var kapslet inn i isjasnerven så jeg måtte også lære meg å gå igjen. Det har vært litt av en kamp, sier hun.

Hilde Smith har opplevd å miste begge foreldrene og søsteren til sykdommen.

– Jeg har sett hva sykdommen gjør både med de som er syke og de som står rundt, sier hun.