En bilfører ble tatt i 153 kilometer i timen (km/t), på E39 i Lindesnes kommune.

Det melder politiet i Agder onsdag ettermiddag.

Fartsgrensen på den nye europaveien er 110 Km/t. Førerkortet ble beslaglagt på stedet og sjåføren er anmeldt.

De nye bøtesatsene fra 1. februar viser at bilføreren også kan vente seg en klekkelig bot. Den høyeste bøtesatsen i 110-sonen betyr 15.800 kroner mindre i lommeboken.

Ifølge lovverket vil vedkommende miste førerretten i tre til fem måneder.

NTB

Andersen forklarer seg i retten i dag

Jan Helge Andersen skal forklare seg torsdag. Tegning: Ane Hem / NTB

Nå skal Sør-Rogaland tingrett få høre Jan Helge Andersens versjon av hva som skjedde i Baneheia 19. mai 2000.

– Det er mange sider av hans forklaring, han skal fortelle retten om sin versjon av hendelsen, vi får høre og se hvordan den blir, sier statsadvokat Johan Øverberg til NTB onsdag.

Øverberg er sammen med Andreas Schei aktor i saken der Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Fra før er Andersen dømt og har sonet 19 års fengsel for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt på Paulsen.

Andersen nektet tirsdag straffskyld for drapet på Paulsen da rettssaken startet, men har tidligere erkjent drapet på Sørstrønen. Han fastholder sin forklaring om hva som skjedde i Baneheia den dagen, den samme forklaringen som han har stått ved siden han ble pågrepet i september 2000.

Han har alltid sagt at barndomskameraten Viggo Kristiansen var hovedmann bak Baneheia-drapene, mens Kristiansen alltid har hevdet sin uskyld og også ble frikjent i 2022.

NTB

Enighet i lønnsoppgjøret for over 10.000 renholdere

Over 10.000 renholdsarbeidere er omfattet av enigheten. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel er kommet til enighet om årets lønnsoppgjør for over 10.000 renholdere.

Enigheten ble kunngjort natt til torsdag, etter to dager med forhandlinger.

– En samlet forhandlingsdelegasjon mener at dette følger frontfaget godt, og anbefaler årets oppgjør, står det i en uttalelse fra Norsk Arbeidsmandsforbund.

Resultatet omfatter blant annet generelt tillegg på 7 kroner per time, et lavlønnstillegg på 3,50 kroner per time, og et tillegg på 1 krone på satsene i overenskomsten, og økte tillegg for nattarbeid og folk med fagbrev. Resultatet blir nå sendt ut på uravstemning

–Tariffavtalen får virkning for over 10.000 årsverk i NHO Service og Handels medlemsbedrifter. Bransjen har høy andel bedrifter med tariffavtale, og samtlige store NHO-medlemmer på renhold har inngått tariffavtale, uttalte NHO Service og Handel da forhandlingene startet tirsdag.

Avtalen er også allmenngjort, noe som gjør at alle ansatte i andre renholdsbedrifter skal lønnes i henhold til satsene, også der bedriftene ikke bundet av avtalen.

NTB

52.000 flere har fått fastlege: – Fastlegekrisen er på hell

Ingvild Kjerkol (Ap) er straks ferdig som helse- og omsorgsminister. Med seg ut døren, har hun statistikk som viser at fastlegeordningen er i bedring. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

På vei ut av døren som helseminister, fastslår Ingvild Kjerkol (Ap) at fastlegeordningen er på bedringens vei. I fjor kom det 237 nye fastleger.

– Regjeringens grep for å redde fastlegeordningen gir resultater. Fastlegekrisen er på hell, sier avtroppende helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB.

Hun trekker fram nye tall fra Helsedirektoratet som viser at:

  • Det ble rekruttert 237 flere fastleger i fjor. I perioden desember-april 2024 har antall fastleger økt med 111.

  • 181.000 innbyggere er nå uten fastlege, ned fra 228.000 i fjor sommer. Dette skjer til tross for at Norge har tatt imot over 75.000 flyktninger fra Ukraina, hvorav de fleste også har krav på fastlege.

– Siden desember har over 52.000 flere innbyggere fått fastlege. Det bekrefter den positive trenden vi så i oktober, sier Kjerkol.

Forrige statusrapport i oktober viste også framgang på flere punkter.

NTB

Nå flyttes Baneheia-rettssaken til Baneheia

Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet drept i mai 2000. Før det hadde de badet i vannet 3. stampe, som ligger til venstre i bildet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

I dag skal tingretten på befaring til Baneheia, der Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble drept i 2000. Tiltalte Jan Helge Andersen blir ikke med.

– Vi skal se på de relevante stedene i Baneheia. Befaringen blir ledet av politiet, sier statsadvokat Andreas Schei til NTB.

Han er aktor i saken der Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Fra før er Andersen dømt og har sonet 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen.

Andersen nektet straffskyld for drapet på Sløgedal Paulsen da rettssaken startet tirsdag, men har tidligere erkjent drapet på Sørstrønen.

Den nye rettssaken mot Jan Helge Andersen startet i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes tirsdag. Onsdag flyttes hele rettssaken til Kristiansand, der retten skal på befaring i det idylliske skogsområdet der de to jentene ble funnet drept for snart 24 år siden.

Hele dagen er satt av til at retten skal gå en rute på rundt 6,5 kilometer, der man skal innom en rekke steder som påtalemyndigheten mener er relevante.

Tidlig i befaringen skal retten innom boligområdet på Eg på østsiden av Baneheia, der Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen bodde. Retten skal også til innsjøen 3. stampe, der jentene badet før de ble drept, og selve åstedet for drapene.

Aktor Andreas Schei sier at målet med befaringen i Baneheia er at retten skal bli kjent med stedet. Bak sitter de drepte jentenes mødre Klara Sløgedal (t.v.) og Ada Sofie Austegard. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB
NTB

Togtrafikken i Oslo-området: Signalfeilen mellom Bryn og Grorud er rettet

Også onsdag blir det forsinkelser og innstillinger i togtrafikken i Oslo-området på grunn av signalfeil mellom Bryn og Grorud. Arkivfoto: Ørn E. Borgen / NTB

Togtrafikken var for andre dag på rad stengt mellom Bryn og Grorud stasjon i Oslo på grunn av en signalfeil. Nå er feilen rettet.

Ifølge Vy er det en jordfeil på strekningen, noe som førte til forsinkelser og innstillinger.

Bane Nor opplyser på sine nettsider at signalfeilen nå er rettet, men at man fortsatt må regne med forsinkelser og innstillinger.

Trafikken på Hovedbanen og lokaltoget mellom Spikkestad og Lillestrøm vil bli berørt.

Også Sørlandsbanen mellom Sandnes og Skeiane ble berørt av signalfeil onsdag morgen. Signalfeilen er nå rettet, men man må fortsatt regne med forsinkelser, opplyser Bane Nor.

Toglinjene F5: Oslo S-Stavanger S og L5 Stavanger S-Egersund kan påvirkes.

NTB

Tidligere Dagbladet-journalist tar Viggo Kristiansen til retten – krever fire millioner kroner

Eivind Pedersen har skrevet bok om Baneheia-saken, «I skyggen av Viggo». Pengene han har tjent på denne, mener han ikke har noe med hans krav mot Viggo Kristiansen å gjøre. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Tidligere Dagbladet-journalist Eivind Pedersen krever fire millioner kroner for sitt arbeid med å få saken til Viggo Kristiansen gjenåpnet.

For å få disse pengene, stevner han Viggo Kristiansen for Agder tingrett, melder TV 2.

– Vi har tatt ut søksmålet fordi man merker at Viggo Kristiansen har glemt sin mangeårige støttespiller Eivind Pedersen, samt det som ligger dem imellom avtalerettslig manifestert, sier Pedersens advokat, Patrick Lundevall-Unger, til mediehuset.

Ifølge TV 2s opplysninger avviser Kristiansen dette kravet.

Tidligere torsdag ble Kristiansen tilkjent 55 millioner kroner av staten, som plaster på såret etter å ha sonet 21 års fengsel for drapene i Baneheia. Kristiansen ble frikjent i desember 2022. Opprinnelig krevde han om lag 90 millioner kroner.

I løpet av prosessen med å få saken sin gjenopptatt, har Kristiansen hatt mange støttespillere. Flere av dem sendte også inn krav til Borgarting lagmannsrett for sitt arbeid med saken. Pedersen fikk ingenting her, selv om han hadde krevd betaling for 3647 timer.

Kristian van Pelt

Trafikkulykke i Åseral

Foto: Tor Olav Rydlende

Like etter klokken 17 rykker nødetatene til Eikerapsvegen, ved Fiskland.

– En enslig bil har kjørt av veien og ned i et bekkefar, skriver operasjonssentralen i Agder Politidistrikt

Det skal være en person i bilen. Ambulansen er på stedet og er i kontakt med bilfører.

– Fører blir kjørt med ambulanse til Kristiansand sykehus. Det skal ikke være snakk om alvorlig personskade, oppdaterer politiet i Agder klokken 17.39.

Politiet har gjort undersøkelser og snakket med vitner. Det opprettes sak på forholdet.

NTB

Hele landet stengt for togtrafikk

Togene står i hele Norge grunnet en signalfeil, bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Det går ikke alltid et tog, nå står togene i hele landet, melder Bane Nor.

De første meldingene om togstansen kom fra togselskapet Vy. De ble kort tid etter bekreftet fra Bane Nor.

– Det er full stans i trafikken på grunn av signalfeil. Vi leter etter feilen. Foreløpig vet vi ikke hvor lang tid det vil ta, skriver Bane Nor i en trafikkmelding.

Togstansen påvirker alle toglinjene i hele landet.

NTB

Aktor i Baneheia-saken: Politiet fant overgrepsmateriale på Jan Helge Andersens PC i år

Jan Helge Andersen ble nylig anmeldt for funn av overgrepsmateriale og seksualiserende tekster på sine digitale enheter. Tegning: Ane Hem / NTB

Funn av overgrepsmateriale og tekster som seksualiserer barn, førte til at Baneheia-tiltalte Jan Helge Andersen ble anmeldt for flere forhold nylig.

Aktor Andreas Schei fortalte om anmeldelsene i sitt innledningsforedrag under rettssaken mot Andersen tirsdag.

Det ble under ransakingen vinteren 2021–2022 gjort funn av et veldig stort antall bilder og materiale, der det meste var pornografisk, men ikke ulovlig, og 40–50 bilder/tegninger som framstiller seksuelle overgrep på barn. Dette var såpass lite at ikke politiet da fant noe som tydet på at Andersen bevisst lastet dette ned. Det var først da de fant tekstene nylig, at de anmeldte ham. Denne anmeldelsen kom i mars 2024.

Schei understreket at etterforskningen av disse forholdene ikke er ferdig.

Under etterforskningen etter gjenåpningen av saken ble det også funnet en henlagt voldtektsanmeldelse mot Andersen. Kvinnen som anmeldte ham, fikk erstatning. Blant årsakene til henleggelsen var uklarhet om Andersen var over den kriminelle lavalder på gjerningstidspunktet.

NTB

Viggo Kristiansen får 55 millioner kroner av staten

Advokat Brynjar Meling bekrefter at hans klient Viggo Kristiansen får 55 millioner kroner i erstatning for Baneheia-saken. Meling mener beløpet er for lite. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

Viggo Kristiansen, som i desember 2022 ble frikjent i Baneheia-saken, får 55 millioner kroner i erstatning for justismord. Det er ikke nok, mener hans advokat.

– Vi er ikke fornøyd og mener det er for lavt. Det er vesentlig lavere enn det som er krevd, og vi forbereder søksmål for differansen, sier Kristiansens advokat Brynjar Meling til TV 2.

Kristiansen ble frifunnet i desember 2022 etter å ha sonet nesten 21 år i fengsel som følge av en feilaktig dom i Baneheia-saken. Han ble løslatt 1. juni året etter.

Etter dette kom Kristiansen med et gigantkrav på 90 millioner kroner i erstatning. Av det totale kravet utgjorde 60 millioner kroner oppreisningserstatning, skriver Aftenposten. Det vil si erstatning for ikke-økonomiske tap.

Kristiansens advokater har tatt utgangspunkt i Liland-dommen fra 1995, ifølge avisen. Da utmålte Høyesterett en erstatning på 10 millioner kroner.

Mens Liland var 40 år da han ble dømt, var Kristiansen i begynnelsen av 20-årene. Noe som taler for at Kristiansens erstatning bør være større, mener Meling.

Kristiansen har allerede fått utbetalt 10 millioner kroner i forskudd på erstatning.

Statens sivilrettsforvaltning har imidlertid besluttet at han får 55 millioner kroner.

– Vi fikk vedtaket 25. mars og har ikke søkt offentlighet rundt det ettersom det er en vurdering om det skal tas ut søksmål, noe vi råder Kristiansen til, sier Meling til NTB.

– Det er klart at når man har krevd 90 millioner, så er det ganske stor forskjell å få kun 55 millioner, og vi mener 90 millioner er det riktige beløpet å kreve.

Avgjørelsen om erstatning ble kjent tirsdag, samme dag som den nye Baneheia-rettssaken startet i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes.

Baneheia-saken handler om Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) som ble drept og voldtatt 19. mai 2000 i Baneheia i Kristiansand.

NTB

FHI: Over 2000 flere dødsfall enn ventet i fjor

Fortsatt skyldes en del av overdødeligheten koronadødsfall. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

2313 flere enn ventet døde i Norge i fjor. Fortsatt skyldes mange dødsfall covid-19, men i yngre grupper dør flere av andre årsaker.

Den såkalte overdødeligheten faller imidlertid fra året før, viser beregninger i en ny rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

I 2023 var overdødeligheten på 5,6 prosent, mens den til sammenlignet viste 11, 8 prosent året før.

FHI beregner overdødelighet ved å sammenligne hvor mange som dør, med hvor mange man hadde beregnet at ville dø.

– Det har vært forhøyet dødelighet i alle aldersgrupper i 2023, med unntak av gruppen over 90 år. For aldersgruppene 20–39 år, 65–79 år og 80- 89 år var det statistisk signifikant overdødelighet, opplyser FHI.

Den offisielle dødsstatistikken for 2023 er ennå ikke klar, men foreløpige resultater viser en økning i kategorien «andre årsaker» i aldersgruppen 0–39 år.

– Denne omfatter blant annet medfødte og nevrologiske sykdommer, og dødsfall relatert til rus, skader ulykker, drap og selvmord. Vi får mer detaljer om omfanget av og fordelingen innenfor denne gruppen når statistikken over dødsårsaker publiseres, sier fagdirektør Hanne Løvdal Gulseth i FHI.

NTB

Samfunnstjeneste for alle vil koste titalls milliarder

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier at forslag om samfunnstjeneste for alle, som alternativ til førstegangstjenesten, ikke ligger på bordet hos regjeringen. Her står han foran en Leopard 2A4NO på Rena leir. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Stavanger Ap har foreslått obligatorisk samfunnsplikt som alternativ til førstegangstjenesten. En slik tjeneste kan avtjenes innenfor helse- og sosial, oppvekst, frivillighet og humanitært arbeid og beredskap, foreslo lokalpartiet. Forslaget støttes av blant andre kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og Rogaland Ap, ifølge Stavanger Aftenblad.

Nå har Finansdepartementet regnet på kostnadene etter at Venstres Sveinung Rotevatn har stilt et skriftlig spørsmål til finansministeren der han spør hva tiltaket vil koste.

I svaret fra Finansdepartementet og finansministeren heter det at de direkte kostnadene for Forsvaret vil være 11,5 milliarder kroner og regningen for tapt verdiskaping er 28 milliarder kroner, til sammen 39,5 milliarder kroner.

Vedum erkjenner at han skeptisk til et generelt pliktår.

– Et generelt pliktår er ikke noe som regjeringen har på bordet nå. Vår innsats ligger mot verneplikten i Forsvaret, sier Vedum til Stavanger Aftenblad.

– Basert på anslaget for direkte kostnader og tapte skatteinntekter kan innføringen av pliktåret anslås å trekke opp inndekningsbehovet i 2060 med 0,6 prosentenheter. Et slikt tiltak vil dermed forsterke utfordringene med bærekraft i statsfinansene betydelig, heter det i svaret fra Vedum.

NTB

I dag starter saken mot Jan Helge Andersen – fastholder forklaringen om Baneheia-drapene

Advokat Svein Holden bekrefter at hans klient fastholder sin forklaring om at han ikke var alene på åstedet da Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble drept for 24 år siden. Den nye tiltalen mot Jan Helge Andersen kommer til behandling tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

Rettssaken mot Jan Helge Andersen (43) skal gå for Sør-Rogaland tingrett i Sandnes. Det er satt av åtte uker til saken.

Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i Kristiansand i mai 2000. Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen (44) ble begge dømt for drapene på to jenter i Baneheia. Viggo Kristiansen ble i desember 2022 frikjent, han hadde da sonet nesten 21 år i fengsel. I januar i år ble det tatt ut ny tiltale mot Andersen.

Andersen fastholder sin forklaring om hvordan overgrepene og drapene i Baneheia skjedde i år 2000. Han nekter straffskyld etter den nye tiltalen.

NTB

Forskning: Vaksinasjon beskytter mot senfølger etter covid-19

Data fra norske helseregistre i perioden 2018 til 2021 viser at ikke bare risikoen for å få covid reduseres med vaksinasjon. Også faren for senfølger av covid om man blir syk, er lavere hos de vaksinerte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Forskere ved Universitetet i Oslo (UiO) har hentet ut data fra norske helseregistre i perioden 2018 til 2021 for 2.364 651 vaksinerte og 1.532.935 uvaksinerte personer. De ble delt inn i fire grupper, basert på alder og hvorvidt de tilhørte risikogrupper.

I alle gruppene viser det seg at å være vaksinert reduserer risikoen for å utvikle senfølger av covid-19 betydelig, og totalt reduseres risikoen med 36 prosent.

– Vi kan bekrefte hvor viktig vaksinering er også for å forhindre senfølger av covid-19. Vi bekrefter også våre tidligere internasjonale funn, sier professor Hedvig Nordeng ved Farmasøytisk Institutt til NTB.

Nordeng ledet arbeidet med analysen, som nylig ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet Respiratory Medicine.

Forskningen er en del av et massivt internasjonalt samarbeid for å kartlegge effekten av koronavaksiner. De norske funnene understøtter og bekrefter tilsvarende undersøkelser med data fra over 20 millioner personer fra Storbritannia, Spania og Estland, ifølge Nuffield Professors of Orthopaedic Surgery (NDORMS) ved universitetet i Oxford.

NTB

Kommuneoppgjøret i gang: 450.000 ansatte krever bedre råd

Trass en noe anspent tone i forpostfektningene, bør det være gode muligheter for å komme til enighet i årets lønnsoppgjør, mener Fagforbundets leder Mette Nord (til venstre). Her sammen med arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø (nummer to fra høyre) i KS og representantene for de andre hovedorganisasjonene. Fra venstre: Geir Røsvoll (Unio), Trond Ellefsen (YS) og Tonje Leborg (Akademikerne). Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

Rundt 450.000 ansatte må få en skikkelig økning i kjøpekraft for at vi skal slippe streik i norske kommuner i år. LO tror på løsning.

– Vi et godt utgangspunkt for å sikre kommuneansatte økt lønn med en ramme fra frontfaget på 5,2 prosent, sier leder Mette Nord i Fagforbundet og LO kommune til NTB.

Mandag ettermiddag leverte hun lønnskravene til rundt 190.000 ansatte i norske kommuner.

Sammen med Unio, YS og Akademikerne skal LO prøve å bli enige med KS om et lønnsoppgjør som sørger for at alle grupper får en skikkelig økning i kjøpekraften – som er et unisont krav fra samtlige parter.

Hvis en ramme på 5,2 prosent skal legges til grunn, utgjør det et samlet beløp på rundt 9 milliarder kroner i økte lønnsutgifter for Kommune-Norge.

– Blir krevende

Det er mye penger, som også gir stort handlingsrom, poengterte arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS da forhandlerne møtte pressen etter at kravene var levert.

– Vi må fordele pengene på en måte som alle kan leve med. Det blir krevende, sa Gangsø.

KS-oppgjøret omfatter rundt 450.000 offentlig ansatte og er Norges største tariffoppgjør. Partene har på seg til 30. april å komme til enighet. Klarer de ikke det, går oppgjøret til mekling.

Meklingsfristen utløper først 23. mai. En eventuell streik kan dermed være faktum fra og med 24. mai.

Bedre råd til alle

Det er avgjørende også at oppgjøret fordeles internt i kommunal sektor på en måte som forhindrer at enkelte grupper velger å bryte ut og heller ta konflikt. For to år siden endte lærerne med å gå ut i en tre måneder lang streik fordi de følte seg nedprioritert til fordel for sykepleierne.

Den situasjonen kan gjenta seg i år. KS har tydelig signalisert at behovet for bedre lønnsvilkår i helsesektoren spesielt vil være et sentralt tema i forhandlingene. Fordelingen internt forutsetter at alle grupper er enige for at en eller flere ikke skal velge konflikt.

– Vi har gode forutsetninger for det i år, med det utgangspunktet frontfaget har gitt oss. Nå skal vi sikre at alle får kjøpekraftsøkning. Så får vi ta tilpasningene etterpå. Jeg mener vi har et godt grunnlag for å få til en fremforhandlet løsning, sier Nord.

Når Fellesforbundet landet en ramme på 5,2 prosent, et solid ekstratillegg til dem som tjener minst og dermed trolig mer å rutte med, har frontfaget innfridd kravene til LOs-representantskap, poengterer Nord.

Hvis anslaget Teknisk beregningsutvalg har kommet med for prisvekst i år – 4,1 prosent – treffer, vil den gjennomsnittlige reallønnsveksten bli på 1,1 prosent i år. Men både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå (SSB) mener prisveksten ender enda lavere. I så fall blir reallønnsøkningen enda høyere.

Reallønnsutviklingen er hvor mye mer eller mindre du sitter igjen med når prisveksten har tatt sitt.

Unio advarer

Forhandlingssjef Klemet Rønning-Aaby i Unio kalte det «helt hinsides» at Gangsø før forhandlingsstart sa at helsearbeidere med ubekvem arbeidstid må prioriteres. Han frykter det skal gå på bekostning av lønnsutviklingen til lærerne.

– Forrige gang oppgjøret gikk til mekling, ble lærerne kastet under bussen. Hvis mekleren gjør det en gang til, blir det konflikt i KS-området, sier Rønning-Aaby i Unios egen tariffpodkast.

Leder Geir Røsvoll i Utdanningsforbundet var mer forsiktig da han uttalte seg mandag.

– Fordelingen mellom gruppene er et forhandlingstema, men «situasjonen er prekær» for både helsearbeidere og utdanningspersonell når det gjelder rekruttering, påpekte han.

– Ikke en fasit

Etter det NTB forstår, føler ikke YS seg bundet av frontfagets ramme. Den skal i hvert fall ikke anses som et tak i de kommende forhandlingene.

– Rammen for frontfaget endte på 5,2 prosent. Det er et godt utgangspunkt for å sikre reallønnsvekst for våre medlemmer i kommunal sektor, men er ikke en fasit for oppgjøret, sier leder Trond Ellefsen i YS Kommune. Han er også leder for Delta.

Også for Akademikernes over 28.000 medlemmer i kommunene er reallønnsvekst avgjørende. Kommunene må bruke lønn for å være attraktive arbeidsgivere for høyt utdannende ansatte, mener organisasjonen.

NTB

Hotell- og restaurantbransjen kom til enighet i lønnsoppgjøret

Fellesforbundet og NHO Reiseliv ble sittende flere timer på overtid, men kom til slutt til en enighet.

Både Fellesforbundet og Parat krevde reallønnsvekst ved forhandlingsstart.

NHO reiseliv på sin side har advart mot at en lønnsøkning på toppen av allerede høye utgifter kan være krevende.

Julie Johansen

Mann siktet etter besøk fra bombegruppa

Mannen ble pågrepet etter at en patrulje oppdaget at han oppbevarte våpen og en annen potensielt farlig substans i sitt hjem i Mandal sentrum torsdag.

Fredag var bombegruppa på besøk for å vurdere faren. Senere på kvelden ble det opplyst at substansen skal ha ha vært svartkrutt.

Den samme kvelden ble mannen løslatt etter pågripelsen.

– Han er siktet for besittelse av skarpladd våpen. Han erkjenner straffskyld for dette, sier politiadvokat Svein Håland til Lindesnes mandag formiddag.

Håland forklarer at de nå venter på krimtekniske undersøkelser og at de tar en vurdering på om det er vitner som skal avhøres i saken videre.

NTB

Mekling på overtid i hotell- og restaurantbransjen

Riksmekler Mats Ruland mekler mellom partene i lønnsoppgjøret i hotell- og restaurantbransjen. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Fellesforbundet, Parat og NHO Reiseliv ble natt til mandag enige om å fortsette meklingen på overtid. Dermed er det fortsatt fare for streik i hotell- og restaurantbransjen fra mandag.

Partene møttes lørdag formiddag på Riksmeklerens kontor til tvungen mekling. Fristen gikk ut ved midnatt natt til mandag, men både Fellesforbundet og Parat som forhandler med NHO Reiseliv, ble enige om å fortsette meklingen.

Mandag morgen opplyser både Fellesforbundet og Parat at partene fortsatt sitter i mekling. Dermed møter medlemmene på jobb som vanlig.

Fellesforbundet har varslet at de tar ut 1549 ansatte i 77 bedrifter.

Blir det ikke enighet hos Riksmekleren, tas 262 ansatte i første omgang ut i streik ved tre Oslo-hoteller: Plaza, Grand og Hotel Amerikalinjen.

Fellesforbundet gikk til forhandlingene med krav om økt kjøpekraft, heving av minstelønnssatser og tillegg.

NTB

Telenor stoppet over en halv milliard forsøk på digital kriminalitet

Det er mye oppmerksomhet om svindelforsøk via telefonoppringninger, men Telenors tall viser at man er minst like utsatt for digital kriminalitet ved at man ved surfing på internett oppsøker noe som viser seg å være falske nettsider. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB

I løpet av årets tre første måneder stoppet Telenor over 500 millioner forsøk på digital kriminalitet mot nordmenn, opplyser selskapet.

Dette er en markant økning fra det foregående kvartalet, skriver Telenor i en pressemelding.

– Dette er heldigvis forsøk som vi har stanset før de kan gjøre skade, men de enorme tallene sier noe om hvilket alvorlig og økende samfunnsproblem dette er. De som driver med denne type nettkriminalitet, er godt organiserte kriminelle nettverk som har kompetanse og ressurser til å gjennomføre sofistikerte angrep i stor skala, sier administrerende direktør Birgitte Engebretsen i Telenor Norge.

Selskapets sikkerhetsfiltre, som deres kunder har tilgang til, blokkerte 494 millioner forsøk på nettkriminalitet fra januar til mars, og de fleste blokkeringene ble gjort mot allerede kjente svindelsider. Svært mange av blokkeringene gjelder phishing og kryptoutvinning.

Blokkeringer av svindelforsøk via anrop og SMS lå på henholdsvis 11,1 millioner og 17,7 millioner, opplyser Telenor.

Siri Wichne Pedersen

Ingen fikk bot

Politiet gjennomførte i formiddag en trafikkontroll ved E39 på Ime.

– 70 bilister ble sjekket, men det ble ingen reaksjoner, melder politiet.