– Det var en liten kunstpause der, sier Alf Erik Andersen (Frp) og ler.

Han var Mandals ordfører fra 2015 til 2019. Da ble Even Tronstad Sagebakken (Ap) valgt til den nye storkommunens første ordfører, men i dag gir Tronstad Sagebakken ordførerkjedet tilbake til Andersen og trer samtidig inn i rollen som varaordfører.

Ikke første gang som varaordfører

– Jeg har vært både varaordfører og ordfører. De rollene og vervene skal fylles på best mulig måte, sier Tronstad Sagebakken.

Han har registrert reaksjonene etter at Ap, H og Frp bestemte seg for å samarbeide i Lindesnes, men mener det er viktig å skille mellom politikk på lokalt nivå og nasjonalt. Tronstad Sagebakken forteller også at han har fått mange positive reaksjoner fra folk.

– Lokalt er det konkrete saker og personsamarbeid. Ideologien har større betydning på fylkesnivå og høyere opp. Vi må være mer pragmatiske på lokalt nivå, sier den avtroppende ordføreren.

Even Tronstad Sagebakken (Ap) går fra å være ordfører til varaordfører. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

Nå ser han fram til å jobbe for at plattformen de tre partiene har blitt enige om, blir vedtatt politikk, og å samarbeide med Andersen.

– Alle tre har inngått kompromisser. Nå skal vi sørge for en felles retning de neste fire årene, stryke økonomien, og sørge for å få det til i praksis, sier Tronstad Sagebakken.

Sommerfugler i magen

Andersen mener det er viktig å ha tydelige politiske skillelinjer, og samtidig bygge videre på det de er enige om.

– Jeg håper kommunestyret de neste fire årene kan jobbe sammen. Klarer vi å finne god arbeidsmetodikk og respektere hverandre, er det større sjanse for at vi lykkes, sier den påtroppende ordføreren.

Etter fire år er Alf Erik Andersen (Frp) tilbake i rollen som ordfører. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

Han forteller at han har sommerfugler i magen før torsdagens konstituerende møte.

– Jeg gleder meg til et kommunestyre med levende politikk der ikke alt er avtalt på forhånd. Og så gleder jeg meg til å samarbeide med Even, sier Andersen.