I 2017 representerte verk og bruk-skatteinntekten for Lindesnes kommune om lag 8,7 millioner kroner.

– Og av dette sto GE Healthcare alene for 6,783 millioner. Så bedriften er i særstilling den største eiendomsskatteyteren i kommunen, sier Jon Olav Schiager Skinnarland på eiendomsskattekontoret i Lindesnes.

Enkelt sagt innebærer endringen at alt innenfor fabrikkveggene vil være fritatt for eiendomsskatt, men ikke selve bygningsmassen. Eiendomsskatte­grunnlaget vil dermed i hovedsak bestå av bygninger og tomt. Bedriften vil bli skattlagt som «næring».

– Og det tvinger fram en ny, spesifisert takst av bedriften, slik at vi kan få synliggjort eksakt hva som er produksjonsutstyr og produksjonsinstallasjoner, og hva som inngår i en vanlig næringstakst, sier Skinnarland.

– Når skjer det?

– Takstene skal etter loven være klare før 1. mars 2019, men planen hos oss er å omtaksere GE og «verk og bruk»-virksomheter i løpet av 2018. 72,5 mill. har Regjeringen satt av til den ekstrakostnaden dette innebærer, sier Skinnarland.

Sjokkdemping

En overgangsregel skal redusere følgene av et plutselig bortfall av inntekter for kommunen. Det skjer over en periode på syv år.

– Tenk deg at en eiendoms fulle takst som «Verk og bruk» i 2018 er på 10 millioner. Etter de nye reglene i 2019 vil den få en takst, som næring, på 6 millioner. Differansen på 4 millioner skal da gradvis reduseres slik at taksten på bedriften i 2019 vil være om lag 9,43 millioner. Og 7,9 millioner i 2020, med gradvis redusering inntil 2024, overgangsregelens siste år, sier Skinnarland.

Tap på 40 prosent

Fra 2025 vil taksten være 6 millioner, et tap på 40 prosent i takst og skatt - fra opprinnelig takst.

– Altså et sjokkdempende tiltak for kommunene?

– Det vil nok være et dekkende ord, ja.

Skinnarland mener der fremdeles er knyttet usikkerhet til framtidige inntekter og kompensasjonsordninger for kommunene.

– Det er sagt at der skal kompenseres med 500 millioner på nasjonal basis. Men vi vet for det første ikke hvor lenge denne ordningen vil bestå, og heller ikke hvordan summen skal fordeles ut til kommunene. I tillegg forsvinner kompensasjonen når virksomhetene legges ned, sier Skinnarland.

Mulige ytterligere endringer

Regjeringspartiene foreslår også minst å redusere satsen for eiendomsskatt til 5 promille. I dag kan kommunene kreve inn inntil 7 promille i skatt på bolig- og fritidseiendommer. Det vil bety ytterligere inntektssvikt for 70 kommuner som har innført grense på 7 promille.

Ideologisk enig: Høyre-ordfører er Janne Fardal Kristoffersen møter vedtaket velkomment, men innser at det gir utfordringer. Foto: Arkivfoto

Høyre-ordfører Janne Fardal Kristoffersen er enig i de kommende endringene.

– Men utfordrende blir det, sier hun.

Som Høyre-ordfører er Janne Fardal Kristoffersen lite overrasket over Regjeringens opprinnelige forslag.

– Og rent ideologisk er jeg jo hjertens enig i endringene som nå ble vedtatt. På en annen side medfører det jo også at vi må innrette budsjettet etter dette. Og også når det gjelder nye eventuelle endringer i eiendomsskatteloven som kan gi inntekstssvikt, sier Fardal Kristoffersen.

Må ikke bli en sovepute

Hun er opptatt av at eiendomsskatten ikke må bli en kommunal sovepute der det ikke gjøres nødvendige effektiviseringsgrep.

– Når det er sagt, så føler vi jo alltid i kommunal sektor at vi har for lite å rutte med. I hvert fall satt opp mot kostnadsdrivende utfordringer som skal sikre barn og unge, eldre og øvrige borgere et godt tjenestetilbud, sier hun.

– Hvordan oppfatter du overgangsordningen, med en syvendedels årlig reduksjon på verk- og bruk-inntekten?

– Jeg synes jo det er bra at de erkjenner at man ikke effektuerer slike endringer over natta, Vi har jo innrettet et budsjett og en økonomiplan med utgangspunkt i dagens situasjon. Nå får vi i hvert fall litt tid til enten å kutte der det er mulig – eller finne inntekter andre steder, sier hun.

Må gjøre jobben selv

– Det forespeiles 500 millioner årlig i kompensasjon på landsbasis. Monner det?

– Jeg har vel aldri opplevd at Staten virkelig fullt ut kompenserer for inntektsbortfall til kommunene. Jeg har for lengst innsett at denne jobben må vi uansett gjøre selv. Men for all del; Kommer det noe, så sier vi selvsagt ja takk.

Skatt i ny kommune

1. januar 2020 er Lindesnes del av ny storkommune. Mandal har som kjent ikke eiendomsskatt på verk og bruk. Det har Marnardal. Og temaet diskuteres stadig i Fellesnemnda, bekrefter Fardal Kristoffersen.

– Men arbeidet er ikke kommet så langt at det er mulig å konkludere med hvordan dette blir i ny kommune. Men det er jo ingen hemmelighet at mange av oss ikke er begeistret for skatten. Imidlertid er vi enige om at like skatteregler skal omfatte hele den nye kommunen. Noe annet opplever vi blir urettferdig, sier Fardal Kristoffersen.