I starten av uka manglet Songdalen kommune om lag 500 avlesninger på vannmålere. I skrivende stund er dette tallet redusert til 308, men dette tilsvarer rundt 20 prosent av alle vannmålerne i kommunen.

– Vi vet av erfaring at alle ikke blir lest av. Det er blant annet folk som ikke åpner postkassene, eller ikke svarer på telefon i ettertid. Men i år er det faktisk ganske mange som mangler, forklarer Inger Johanne Larsen, fra ingeniøravdelingen Songdalen.

Om det har gått tre år siden man sist sendte inn avlesningen står man i risiko for en kjedelig faktura. Kommunen blir her nødt til å sende noen for å gjøre en avlesning, og kommer videre herfra til å sende en gebyr på 1200 kroner til boligen.

– Tidsfristen gikk egentlig ut for en uke siden, men på grunn av utflytting fra rådhuset, og tid regnet med til etterarbeidet, vil vi kunne gi folk litt mer tid til å sende lesingen på vannmålerne, forklarer Larsen, og fortsetter:

– Men det koster dem jo ingenting å gjøre dette her. Man kan bruke smarttelefonen, eller bare scanne inn QR-koden som er vedlagt brevet i posten. Det er til og med vedlagt instruksjoner til hvilken av vannmålerne, i hvilket rom som trenger en registrering, tilføyer hun.

Mulighet for penger tilbake

For kommunens del er det ønskelig at vannmålerne skal leses av hvert år. Her får de vite hvor mye som er i bruk, og hvor mye som kan regnes med for hver bolig.

– Vi regulerer jo prisene for hver kunde. I starten av året sender vi jo regninger utifra hva vi tror folk kommer til å bruke, sier Larsen.

Her har man med andre ord muligheten til å hente inn penger for det man ikke har brukt, eller en faktura for å ha gått over.

Songdalen kommune mangler 519 avlesninger av vannmålere i skrivende stund. 12,5 prosent. Foto: Songdalen kommune

Mangler 500 i Søgne

I Søgne kommune mangler 519 av 4166 avlesninger , 12,5 prosent, i skrivende stund. Men kommunen kan si seg nokså fornøyd med innsamlingen.

– Vi ville jo aller helst hatt alle. Men vi vet jo at det er mange gamle mennesker som bare har hytte i Søgne, og bare er tilstede på sommertid. Det jo ikke slik at vi kan kreve at de reiser ned hit for avlesningen heller, forteller Maren Fossdal, fra økonomiavdeling i Søgne.

Kommunen har vært ekstra på hugget i år. Allerede på mandag, altså tre dager etter tidsfristen gikk ut, fikk alle boliger som manglet avlesning et brev.