Verdensdagen for psykisk helse er er 10. oktober, og årets kampanje handler om hvordan man bruker tid. Ensomhet er en stor del av debatten om nordmenn har tid til hverandre. «Gi tid» oppfordrer alle å bruke tiden på å gjøre ting som er godt for den psykiske helsen. Tid er verdifull. Tilstedeværelse for seg seg eller andre bringer frem filosofering omkring tiden brukes riktig. Det finnes det ingen fasit på. Å gi av sin egen tid er viktig i Norge, som er et av landene i verden der flest bor alene. 40 prosent er alene. I enkelte bydeler i Oslo bor 70 prosent alene. Samtidig er Norge et av de landene i Europa som ligger lavest i andelen som føler ensomhet. . Mange setter pris på å være alene. Ensomhet er den vonde følelsen som oppstår når det blir et sprik mellom den sosiale kontakten man har og den man ønsker å ha. Først da er ensomhet et problem.

Alle har en psykisk helse. Over halvparten av alle nordmenn får en psykisk lidelse eller plage i løpet av livet. Den vanligste diagnosen er angst eller depresjon. Psykiske lidelser er den vanligste årsaken til uføretrygd, og hvem som rammes er avhengig av levekår. For eksempel er det flere med psykiske helseproblemer i grupper med lav inntekt og utdannelse. Utslagsgivende er også høyt alkoholforbruk. For kvinner er fysisk inaktivitet forbundet med økt risiko for å utvikle større psykiske plager.

Verdensdagen for psykisk helse er verdifull, og utfordringene mange har er virkelig lammende for livskvaliteten. Samtidig er nyansene i livet viktig. Alle blir lei seg, alle blir glade, alle føler seg av og til alene og ensom, alle opplever både utforbakker og stigninger i livet. Nordmenn trenger ingen diagnose for å kjenne på at livet man lever ikke beveger seg strømlinjeformet.