Det var Fædrelandsvennen som omtalte saken først.

For 15 år siden fikk lokalhistorikeren Jostein Andreassen besøk av gravemaskinførerne Per Nygård og Terje Tønnessen etter arbeidstid. De hadde gjort et funn tre meter ned i leira ved Langenes, ved Søvigheia.

– Etter at jeg fikk det vi først trodde var ett trestykke levert, studerte jeg og flere andre personer funnet. Når ingenting ble konkludert ble benet bortglemt og lagt i garasjen, forklarer Andreassen.

– Det var tre ganger så tungt som et trestykke av samme størrelse.

Det var ikke før for to uker siden da Andreassen ryddet ut av garasjen at «trestykket» dukket opp igjen.

– Det var knusktørt etter å ha ligget der i 15 år. Det var anslagsvis 80 cm langt og 20 cm bredt. Men jeg reagerte mest på vekta. Det var tre ganger så tungt som et trestykke av samme størrelse. Da skjønte jeg at det var et ben det var snakk om, forteller Andreassen.

Grønlandshval fra istiden

Etter å ha sendt bilde av benet til eksperter i Oslo kom det tilbake at dette mest sannsynlig hadde handlet om kragebenet til en hval.

– Det var da jeg tok kontakt med fylkesarkeologen Ghattas Sayej, som tok benet med seg for videre undersøkelse. Han sendte en bit av det til Miami i Florida, hvor vi kort tid etter fikk svar, forteller Andreassen.

Forskere der hadde beregnet benet til å være nærmere 15.000 år gammelt. Det var angitt at kragebenet også hadde kommet fra en grønlandshval.

– Det er forferdelig gammelt! Norge var jo dekket av is på den tiden. Dette må være noe av det eldste, om ikke det aller eldste funnet av spor av liv fra istiden her, sier Andreassen.

Må revurdere istiden

Fylkesarkeologen kommenterer til Fædrelandsvennen at dette kan føre til at historien om istiden må skrives om.

Det er antatt at det var først for 13.000 år siden at isen begynte å trekke seg nordover.

– En hval må opp til overflaten for å puste, og det kan bety at det må ha vært isfritt her 2000 år tidligere enn det vi har regnet med, sier Sayej til Fædrelandsvennen.

Andreassen sier at målet fremover vil være å inkludere beinet i steinalderutstillingen på Søgne Gamle Prestegård.