Pyroman i regi av Erik Skjoldbjærg får sin internasjonale premiere på filmfestivalen i Toronto i begynnelsen av september. Thrilleren, basert på Gaute Heivolls prisbelønte bok Før jeg brenner ned, skal vises i seksjonen Contemporary World Cinema.

– Det føles veldig bra med Internasjonal premiere i Toronto for en så kunstnerisk ambisiøs film som Pyromanen. Filmfestivalen er Nord-Amerikas viktigste for filmbransjen og samtidig også en publikumsfestival. Sjelden merker jeg sterkere entusiasme for film enn i billettkøen og i spørrerunden etter visninger på Toronto Film Festival, sier regissør Erik Skjoldbjærg. Han var også i Toronto med sin forrige film, Pionér, i 2013. Dette er faktisk fjerde gang Skjolbjærg kommer til Toronto med spillefilm, etter at han også har vært der med Insomnia og Prozac Nation.

Om Pyromanen

Dramaet Pyromanen, som altså er basert på Gaute Heivolls roman Før jeg brenner ned og med et manus av Bjørn Olaf Johannesen, hadde norsk premiere 22.04. FIlmen har Trond Nilssen, Agnes Kittelsen, Henrik Rafaelsen, Per Frisch, Liv Berhoft Osa i de sentrale rollene. Den handler om et lite og avsidesliggende sted der en pyroman tenner sin første brann. Med større og farligere branner brer frykten seg. Og når den lokale lensmannen følger sporene, avdekkes en sannhet som bygdefolket ikke vil tro. Pyromanen er ingen fremmed. Han kommer ikke utenfra. Han er en av dem. Pyromanen handler om en liten sørlandsbygd som mister uskylden da det viser seg at det er brannsjefens sønn som er ansvarlig for å ha terrorisert bygda med en rekke branner.

Filmen er produsert av Glør Film AS og distribuert av Nordisk Film Distribusjon. Internasjonale salg blir håndtert av Trust Nordisk

Om Toronto International Film Festival

Toronto internasjonale filmfestival er en av verdens største publikumsfestivaler med over 300 filmer fra mer enn 60 land. Contemporary World Cinema, der Pyromanen skal vises, er samme seksjon som Anne Sewitskys film De nærmeste ble vist i 2015.

Filmfestivalen er også en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film, og kjøpere, festivalprogrammerere og presse fra hele verden deltar. Festivalen finner i år sted for 41. gang i perioden 8. - 18. september 2016. Det er ingen internasjonal konkurranse ved festivalen, men alle filmene konkurrerer om publikumspris, i tillegg til at den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI deler ut en pris til beste film i flere av seksjonen. Festivalen fordeler filmene i totalt 17 forskjellige program. Filmer har gjerne 2-3 publikumsvisninger i løpet av festivalen, og en visning for presse og industri.