Siden hun alltid hadde likt å tegne, var det nærliggende å melde seg på malekurs, og røykestoppen satte fart i sakene. Hun måtte bestille minimum 20 timer, som kostet noen kroner, og da ble valget enkelt. Resultatet ble lærerik privatundervisning hos kunstmaler Egon Wilhjelm.

Siden har hun malt både olje, akvarell, akryl og voksmaling.

– Voksmaling er en teknikk jeg lærte i Danmark, og jeg holder gjerne kurs hvis noen er interessert, sier Grete, som nå har rigget seg med atelier og utstillingslokale hjemme i Bakkevollveien.

Der er veggene er dekket av bilder, og på staffeliet står et akrylbilde under arbeid. I hvert sitt hjørne av rommet står skap med smykker.

– Du lager smykker også?

– Ja, jeg liker å drive med litt forskjellig, sier Grete, som egentlig er utdannet frisør, men måtte slutte etter tolv år i yrket da hun fikk allergi på grunn av produktene i frisørsalongen.

Det ble omskolering til reklamedesigner, og hun fikk brukt kreative evner på en ny måte. Det var bare det at ingen på Nav fortalte henne at utdannelsen ikke var mye tess når hun skulle ut på jobbmarkedet.

– Jeg var nesten ferdig med treårig utdanning da jeg fikk høre at ingen var ansatt som reklamedesigner de siste sju år. Det gjorde ikke saken bedre at jeg hadde rundet 40, mener hun, som likevel ikke ville gi opp jakten på nytt yrke.

Kurs i negledesign, med etablering av neglestudio både i Søgne og Mandal, ble neste trekk, og Grete var godt i gang med sitt nye yrke da sykdom rammet.

– Jeg fikk kreft da jeg var 50, og da stoppet alt opp, sier hun.

Det ble tøff behandling med cellegift og stråling, og jobbplaner måtte parkeres, som følge av senskader etter behandlingen. Da var det godt å kunne ty til malerpenselen. At hun fikk kontakt med tidligere prestegårdsmaler Maria Thomassen, som holdt kurs for tidligere kreftpasienter, ble til stor hjelp.

Kurset ”Atelier Livets dans” besto av maling og meditasjon, samt bevegelse til musikk.

– Jeg hadde stor glede av kurset som fikk meg til å kjenne på vanskelige følelser. Et fantastisk kurs, sier Grete, som opplever at å male bilder er en god form for terapi. Både sorg, glede og sinne kan uttrykkes gjennom penselen.

– Hva liker du best å male?

– Det er noe spesielt med oljemaling. Lukten, som brer seg i hele huset, minner meg hele tiden på at jeg holder på med et bilde. Olje kan man dessuten holde på med i ukevis, man renser bare penselen i terpentin og kan fortsette når det passer.

Akryl derimot tørker etter en time.

– Du nevnte voksmaling?

– Ja, det er veldig gøy å holde på med!

Grete viser noen av bildene på veggen. Hun lager også kort med denne teknikken

I det nypussede rommet, med egen inngang over garasjen, er det god plass til seks-åtte maleinteresserte, som kanskje ønsker å lære en ny teknikk, eller bare vil møtes for å male.

– Ellers er det bare å komme innom for en prat. Kaffen er klar, sier Grete Tronstad Lien.

GT-Art har åpent mandager og torsdager fra kl. 10 til 20, og etter avtale.