Telenor oppgraderer mobilnettet i enkelte områder i Lindesnes kommune. Dette kan føre til at folk opplever dårligere kapasitet og i perioder ingen dekning. Det skriver Lindesnes kommune på sine nettsider.

Arbeidet skal starte 10. mai klokken 08.00 og skal være ferdig rundt 24. mai klokken 18.00. Det er området rundt Vigeland som i denne omgang blir berørt.

Kommunen skriver videre at Telenor vil varsle de kundene som blir berørt av oppgraderingen.

Kristian van Pelt

Stanset person på stjålet el-sykkel

Natt til mandag ble en person på el-sykkel stanset av en politipatrulje stanser person på el-sykkel.

- Ved søk viser det seg at sykkelen er stjålet i Mandal før helgen, melder operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt.

Vedkommende ønsket ikke å forklare seg og sykkelen ble tilbakelevert eier.

Den mistenkte sykkeltyver blir ikke pågrepet.

Kristian van Pelt

Bil kjørte av veien på E39

Søndag klokken 23.22 fikk nødetatene melding om en enslig bil som har kollidert med lyktestolpe på E39 i rundkjøringen like ved Udlandsvannet, vest for Vigeland.

Politi og helse rykket ut til stedet.

Ifølge politiets operasjonssentral, var det tre personer involvert, og alle skal være uskadd.

– Det er ikke mistanke om påvirkning, ingen politisak, meldte operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt.

Vegtrafikksentralen ble varslet om skader på lyktestolpe og vurdering på om skaden må utbedre.

NTB

Lørdag ble årets varmeste dag – nå kommer regnet

Det varme og tørre været går mot slutten i Sør-Norge. Nå blir det lyn og torden før det kommer flere dager med ustabilt vær. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
Det er på tide å finne fram paraplyen. Det skal regne hyppig de neste dagene i Sør-Norge. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB

I Meråker ble det lørdag registrert 29,8 grader, noe som er årets varmeste dag hittil. Nå blir det imidlertid væromslag med mye ustabilt vær fremover.

– Det ble en veldig varm lørdag, særlig i Trøndelag og på Vestlandet, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til NTB.

Temperaturene bikket nesten for første gang i år 30 grader. Nærmest var de i Meråker i Trøndelag, hvor gradestokken viste 29,8 grader.

– Det er årets varmeste temperatur hittil. Det er ikke ofte man kommer så høyt i mai, hvor temperaturene har vært uvanlig høye såpass tidlig i sesongen. Det har vært veldig sommerlig, sier Walløe.

Den nest høyeste temperaturen som registrert i Norge lørdag, var på Voss med 29,4 grader.

Ikke tropenatt

Og lørdagens høye temperaturer varte inn i natten. Men det var ikke nok til at årets første tropenatt tikket inn. Tropenatt er når temperaturene ikke går under 20 grader i løpet av tidsrommet 20 på kvelden til 8 om morgenen.

– Nærmest kom de i Frosta i Trøndelag, hvor temperaturene aldri var under 19 grader. Det ble en varm natt i Oslo også, hvor minimumstemperaturen lå på 17,8 grader, fortsetter meteorologen.

Søndag fortsetter de høye temperaturene stort sett over hele landet, men regnbygene er på vei. Og det ventes såpass kraftig lyn og torden at meteorologene har sendt ut gult farevarsel.

– Lyn er alltid farlig der de treffer, og det er et fenomen som er vanskelig å beregne. Alle bør være sin egen meteorolog og følge med på slikt vær. Man bør være oppmerksom på kraftige vindkast som kommer rett før bygen treffer, sier Walløe.

– Alle får nok regn

De uvanlig høye temperaturene i mai er over for denne gang med mer ustabilt vær preget av perioder med regnbyger i vente.

– I prognosene ser jeg ingen perioder med sammenhengende tørt og varmt vær slik vi har hatt det nå en stund. Det blir et uberegnelig vær fremover, sier Walløe.

Tordenværet beveger seg inn i mandagen i Sør-Norge, og det blir flere dager på rad med regn og ustabilt vær, men det vil stabiliserer seg noe mot neste helg.

– Alle får nok regn. Det er jo positivt for landbruket og skogbrannfaren, og det er sikkert flere som blir glade for å endelig få regn, sier Walløe.

NTB

Kan bli flystreik: – Veldig mye som gjenstår

Dersom partene i flyoverenskomsten ikke blir enige innen midnatt, blir det streik fra mandag. Oslo lufthavn og Flesland blir i så fall rammet av en streik. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Flyplassene i Oslo og Bergen kan bli rammet av streik fra mandag dersom det ikke blir enighet i flyoverenskomsten. Partene møttes søndag morgen til dag to i meklingen.

Partene – Fellesforbundet og NHO – møtes hos riksmekleren lørdag morgen og holdt på til klokken 17.30 før de søndag klokken 9 tok opp tråden igjen til dag to av meklingen.

– Det er snakk om de tradisjonelle problemstillingene – økonomi og en god del andre spørsmål. Alt dette arbeider vi med nå. Det er mye som gjenstår for å si det slik, sier mekler Carl Petter Martinsen ved Riksmekleren til NTB.

Dersom partene ikke blir enige innen midnatt, blir det streik ved lufthavnene på Gardermoen og Flesland.

447 medlemmer i Menzies i Oslo og Aviator i Bergen er tatt ut i første streikeuttak, ifølge Fri Fagbevegelse. Dette fordeler seg på 364 medlemmer ved Oslo lufthavn og 83 medlemmer ved Bergen lufthavn, ifølge NRK.

Men Martinsen er optimistisk og tror de vil klare å lande en løsning.

– Troen har jeg alltid, men det er veldig mye som gjenstår. Dagen i dag går nok med til dette, det tror jeg at jeg kan si med 100 prosent sikkerhet.

– Så får vi se om vi trenger å gå utover fristen, det må jo i så fall klareres med partene. Vi får se hvordan det skrider fram utover dagen, sier mekleren.

Julie Johansen

Mann skal ha kjørt bil beruset og uten lappen

Politiet stanset lørdag kveld en mann i Mandal, etter at de mistenkte at han kjørte i påvirket tilstand. Mannen skal heller ikke ha hatt gyldig førerkort.

Han ble fraktet til legevakt for testing.

Politiet oppretter sak på forholdet.

NTB

Person til sykehus etter voldshendelse i Lyngdal

Politiet rykket lørdag ettermiddag ut til en voldshendelse i sentrum av Lyngdal i Agder. En person er kjørt til sykehus med ukjent skadeomfang.

– Foreløpig har vi oversikt over en mistenkt og en fornærmet, men vi jobber videre med å finne ut av hva som har skjedd, sier operasjonsleder Frode Vang til NTB.

Han legger til at den fornærmede er kjørt til akutten med uavklarte skader.

Politiet har kontroll på en mistenkt, men fortsetter å undersøke om det kan være flere mistenkte. Fordi det fremdeles er uklart hva som har skjedd, vil ikke Vang si noe om alderen på de involverte.

Politiet jobber videre på stedet med åstedsundersøkelser og avhør av vitner, opplyser de i politiloggen.

NTB

Hetebølge under vann kan gi oppblomstring av kjøttetende bakterier

Middagsbukta ved Brønnøya utenfor Asker er et av områdene hvor det tidligere har blusset opp omfang av kjøttetende bakterier. Nå advarer forskere om at bakterienivået kan bli høyere fordi temperaturen i vannet stiger. Foto: Fredrik Hagen / NTB Foto: Foto: Fredrik Hagen / NTB

Havtemperaturen lå 3–4 grader høyere enn normalt utenfor kysten av Sør-Norge i mai. Det kan gi flere bakterier i sjøen, ifølge klimaforsker.

Vanligvis ligger temperaturen på under 10 grader i havoverflaten, men i mai i år har den ligget høyere, ifølge TV 2.

Klimaforskere ved Bjerknessenteret i Bergen varsler om flere konsekvenser ved marin hetebølge.

– Man har tidligere sett at vibriobakterier, som fins naturlig i havet, har økt i omfang ved høyere temperaturer. Disse er kjøttetende og kan i verste fall føre til amputasjoner hvis de infiserer åpne sår, sier klimaforsker Helene Langehaug.

Bjerknessenteret jobber med å lage et system som kan varsle om hetebølger. Det er viktig informasjon for fiskerinæringen og blåskjelldyrkere.

– Temperaturer i havet kan påvirke forflytning av fisk og kollaps i tareskoger. Det har vi sett eksempler på ved andre marine hetebølger, sier Langehaug.

Marine hetebølger er blitt vanligere og mer intense de siste årene, ifølge forskerne. Kriteriet for å kalle det en hetebølge, er at temperaturen er høyere enn 90 prosent av gjennomsnittet de siste 30 årene. Perioden må også vare mer enn fem dager. Hetebølgene kan vare fra noen få dager til flere måneder.

NTB

Flyplassene i Oslo og Bergen kan bli rammet av streik

Oslo lufthavn Gardermoen blir rammet av streik mandag hvis meklingen ikke fører fram. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det blir streik ved lufthavnene på Gardermoen og Flesland mandag dersom meklingen i flyoverenskomsten ikke fører fram.

Partene – Fellesforbundet og NHO – møtes hos riksmekleren lørdag. Dehar frist til midnatt søndag for å bli enige.

447 medlemmer i Menzies i Oslo og Aviator i Bergen er tatt ut i første streikeuttak, skriver Fri Fagbevegelse. Dette fordeler seg på 364 medlemmer ved Oslo lufthavn og 83 medlemmer ved Bergen lufthavn, ifølge NRK, som også har omtalt saken.

Fellesforbundet bemerker at de går en travel helg i møte om de skal unngå streik.

– Partene sto langt fra hverandre da vi forlot forhandlingene i april, så jeg vil jeg nok si at det er overhengende fare for streik blant våre medlemmer på flyoverenskomsten, sier forhandlingsleder Dag-Einar Sivertsen til Fri Fagbevegelse.

NHO Luftfart har ikke kommentert status på annen måte enn å konstatere at det er såpass stor avstand at partene trenger hjelp av mekleren.

Over 2000 flyplassansatte er organisert i Fellesforbundet. Det omfatter yrkesgrupper som flyteknikere, inspektører, planleggere, stuere og rengjøringspersonell.

Det er prinsipielle spørsmål knyttet til sykelønn og pensjon som har vist seg vanskeligst i oppgjøret.

NTB

NVE-streik kan føre til forsinket utbetaling av strømstøtte

Streiken til Akademikerne kan påvirke utbetaling av strømstøtte. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB Foto: Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) rammes av streiken til Akademikerne. Nesten 300 ansatte tas ut i streik. Det kan ramme utbetaling av strømmestøtte.

– Det er jo i underkant av halvparten av våre ansatte som er tatt ut nå. Det berører saksbehandlingen vår på en rekke områder, sier direktør for virksomhetsstyringen i NVE, Christine Kiste, til TV 2.

Hun påpeker at det blant annet berører konsesjonsbehandlingen deres.

– Det kan føre til forsinkelser i utbetaling av strømstøtte, i tråd med strømstøtteordningen som mange er opptatt av, legger hun til.

– Hva har streiken å si for sikkerhet og beredskap?

– Vi har et minimum av ressurser som ivaretar de aller viktigste funksjonene våre. Vi var jo klar over at det ville komme en streik, så vi har forberedt oss på det, sier Kiste.

NTB

Over 3500 kan streike fra mandag

Riksmekler Mats Ruland informerer om den pågående meklingen i lønnsoppgjøret for statsansatte. Partene statsoppgjøret har frist til midnatt for å komme til en enighet i årets lønnsoppgjør. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

Akademikerne og Unio går ut i streik etter at meklingen med staten ikke førte fram. Streiken rammer blant annet flere departementer, politiet og høyskoler.

– Vi aksepterer ikke at staten overkjører våre medlemmer med tvang, sier forhandlingsleder Guro Lind for Unio Stat i en pressemelding.

– Vi streiker for å beholde en avtale som sikrer at utdanning gir uttelling på lønnsslippen, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat.

Det er ennå ikke bekreftet enighet eller brudd når det gjelder LO og YS per 8.30 fredag morgen.

Akademikerne har i forkant varslet at de vil ta ut 1240 ansatte i store deler av staten, blant annet i politiet og flere departementer. Fra mandag vil antallet trappes opp med totalt 1930 ansatte ute i streik.

Unio har varslet at de vil ta ut et lite knippe i streik fredag med en kraftig utvidelse fra mandag – med 1600 medlemmer.

Riksmekler Mats Ruland sa torsdag til TV 2 at det kanskje er det vanskeligste statsoppgjøret han har ledet.

– I en tid med prisstiging og høye renter, må vi sørge for at folk får bedre råd. Derfor har vi gitt et godt økonomisk tilbud, helt i tråd med frontfaget. Dette har dessverre Akademikerne og Unio takket nei til. Vi har strekt oss langt for å komme til enighet, men de har ikke vært villig til å komme oss i møte, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.

Disse blir tatt ut i streik:

Akademikerne:

 • Arbeidstilsynet

 • Finansdepartementet

 • Kripos

 • Landbruk- og matdepartementet

 • Mattilsynet

 • Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

 • Oslo politidistrikt (OPD)

 • Samferdselsdepartementet

 • Statens jernbanetilsyn

Unio:

 • Sametinget

 • Arbeidstilsynet

 • Norges miljø- og biovitenskapeligen universitet

 • Norges teknisk – naturvitenskapelige universitet

 • Oslo politidistrikt

 • Oslo Met

 • Sørøst politidistrikt, Øst politidistrikt, Finnmark politidistrikt

 • De samiske videregående skoler

Kilder: Unio og Akademikerne

Kristian van Pelt

Bilfører pågrepet etter politijakt

Politijakta startet på Vigeland og endte i Lyngdal etter rundt 20 minutter. Foto: Kristian van Pelt

Fredag klokken 05.02 melder operasjonssentralen i Agder politidistrikt om en forfølgelse etter bil som ikke stoppet for kontroll på Vigeland.

– Bilen var påsatt stjålne (falske) kjennemerker. Forfølgelsen gikk i lav fart mot Lyngdal, via enkelte grusveier, sier operasjonsleder John Repstad.

Den forfulgte bilen kjørte ifølge Repstad inn i en tjenestebil i lav fart.

– I det den forfulgte bilen kjørte av E39 og inn i et bolig område i Lyngdal "dyttet" politiet den forfulgte bilen ut av vegen i lav fart, legger operasjonslederen til.

Politijakten startet på Vigeland, og endte ved Brattbakken i Lyngdal. Forfølgelsen varte i rundt 20 minutter, hvor to politipatruljer var involvert.

Fører mistenkes for ruskjøring, kjøring uten gyldig førerkort og flere overtredelser av vegtrafikkloven.

– Fører er besluttet pågrepet og innsatt i arrest, informerer Repstad.

Ifølge politiet skal det ikke være snakk om personskade etter hendelsen i morgentimene.

NTB

Baneheia-forsvarere ba om frifinnelse – peker fortsatt mot Viggo Kristiansen

Forsvarer Svein Holden under prosedyrene i rettssaken mot Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett onsdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Forsvarerne til Jan Helge Andersen gikk langt i å trekke frikjente Viggo Kristiansen inn i Baneheia-saken igjen som mulig gjerningsperson under sluttprosedyren i Sør-Rogaland tingrett torsdag.

Med utgangspunkt i at det er betydelig og reell tvil om tiltalte Jan Helge Andersen virkelig kan ha vært alene om drapene i Baneheia for 24 år siden, varslet advokat Svein Holden tidlig at det ville bli lagt ned påstand om frifinnelse i saken.

Det var Holdens kollega, advokat Celine Krogh Fornes, som la ned påstanden om frifinnelse, alternativt at Andersen skulle anses på mildeste måte.

Dom i saken faller 2. juli klokka 9. Da må Jan Helge Andersen møte personlig i retten.

Onsdag argumenterte påtalemyndigheten med at DNA-bevisene og telebevisene i saken taler for at Andersen var alene under drapene, og at han derfor også bør dømmes for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Statsadvokaten la ned påstand om to års fengsel, det maksimalt mulige ettersom Andersen allerede er dømt til 19 års fengsel i saken.

Forsvarerne er helt uenige i at bevisene i saken er så klare. Holden trakk fram flere ting rundt relasjonen mellom Kristiansen og Andersen, og forhold knyttet til selve forbrytelsen, som han mener strider mot tanken om bare én gjerningsmann, og at det skulle være Andersen alene.

NTB

Store dataproblemer under eksamen på videregående

Det oppsto nye dataproblemer for elever som skulle ta eksamen onsdag. Illustrasjonsfoto: Frederik Ringnes / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Frederik Ringnes / NTB

Det oppsto flere dataproblemer under eksamen for videregående elever onsdag. Tekster ble slettet og regneprogrammet er ute av drift.

Utdanningsdirektoratet publiserte onsdag en melding om at det var problemer med både skrive- og regneprogrammene til Mac-brukerne.

Programmene frøs gjentatte ganger gjennom eksamensdagen, melder Aftenposten. Da programmet begynte å virke igjen, var deler av teksten borte.

Rektor ved Elvebakken videregående skole i Oslo, Espen Rueness, sier omfanget av eksamenskaoset er større en det meldingen fra Utdanningsdirektoratet tilsier.

– Nå har jeg jobbet med eksamensavvikling i 20 års tid, og det framstår tydelig for meg at eksamen i dagens form ikke er gjennomførbar, sier Rueness til avisen.

For kun to dager siden sa avdelingsleder i Utdanningsdirektoratet, Per Kristian Larsen-Evjen, til NRK at de hadde kontroll.

– Problemene vi hadde på norskeksamen i fjor skyldtes en feil hos en av våre leverandører. Vi forventer ikke å ha slike problemer i år, sa han.

Julie Johansen

Rykket ut på melding om brann - var grunneier som brant bål

Klokken 14.12 ble brannvesenet varslet om en krattbrann ved Grislevatnet i Lindesnes kommune.

De rykket ut med mannskap fra både Vigmostad og Mandal. Da de ankom stedet viste det seg at det bare var en grunneier som hadde tent et bål.

– Det var en nabo som så røyk og varslet oss. Da vi ankom holdt grunneier på med gravemaskin og brant kvister og diverse, forklarer innsatsleder Terje Spilling.

Han tydelig på at grunneieren skulle ha meldt fra om planene om båling, så hadde brannvesenet sluppet den unødvendige utrykningen.

– Han har fått klar beskjed om at det var en feil vurdering. Et slikt bålprosjekt er ikke klokt på et så tørt tidspunkt som nå, men han skulle ha tatt kontakt med oss først. Ansvaret ligger alltid hos den som tenner på, sier Spilling.

NTB

Regjeringen stenger grensen for russiske turister til Norge

Grensestasjonen ved Storskog. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

Fra 29. mai strammer regjeringen inn tiltakene langs grensen mot Russland, som blir stengt for russiske turister.

– Beslutningen om å stramme inn innreisereglene er i tråd med norsk linje om å stå sammen med allierte og partnere i reaksjonene mot Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

Politiet kan bortvise russiske borgere som omfattes av instruksen.

Våren 2022 strammet regjeringen inn praksisen knyttet til visum for russere. De nye innstrammingene gjelder både de som har visum utstedt av Norge før visumpraksis ble strammet inn våren 2022 og for visum utstedt av andre Schengenland.

Regjeringen opplyser at det vil bli gjort noen unntak, for eksempel når det gjelder besøk til nær familie bosatt i Norge eller for russiske borgere som skal arbeide eller studere i Norge eller andre Schengenland.

– Norske myndigheter følger godt med på grensen og grensetrafikken over Storskog, og vil ta grep hvis det skulle bli nødvendig, skriver regjeringen.

NTB

En halv million har tatt båtførerprøven i Norge

Sankthansfeiring i Sandefjord med båtkortesje på vei ut fjorden. Foto: Solveig Vikene / NTB Foto: Foto: Solveig Vikene / NTB

500.000 mennesker er registrert i det norske båtførerregisteret, opplyser Sjøfartsdirektoratet.

– Det skjer for mange ulykker med fritidsbåter. Kunnskap er viktig for å ferdes trygt til sjøs, både for den som fører båten og de som sitter på, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) i en pressemelding.

– Det er kjempebra at en halv million nordmenn nå har tatt båtførerprøven, og ikke minst at flere kvinner også gjør det, legger hun til.

Båtførerbevis ble innført som en obligatorisk ordning, på visse vilkår, i 2010. Det er Norsk Test AS som drifter selve båtførerregisteret.

– Ser vi på snittet for de som tar prøven, så er 35 prosent av kandidatene kvinner. Dette er et tall som har økt kraftig fram til for et par år siden, sier administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test AS.

Nilsen forteller at rundt 15 prosent av dem som stiller til prøven stryker.

NTB

Klokka tikker mot storstreik i staten

Første møte hos Riksmekleren i statsoppgjøret 2. mai. Fra venstre: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland, Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat, Egil André Aas, leder i LO Stat, Guro E. Lind, leder i Unio stat, Jens B. Jahren, leder i YS Stat og Gisle Norheim, statens personaldirektør. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland har mindre enn 24 timer på seg til å få partene med på å unngå den første streiken i staten siden 2012.

Om man ikke blir enige før klokka 23.59 torsdag, er streiken et faktum allerede fredag morgen. Da vil 2700 ansatte i staten gå ut i streik – noe som rammer eksamener ved universiteter og høyskoler, polititjenester, arbeidet i en rekke departementer, og flere andre tjenester.

YS, Akademikerne, Unio og LO Stat brøt forhandlingene med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet 30. april, og partene har siden 2. mai meklet hos Riksmekleren.

Storstreik på universitetene

LO Stat vil i første omgang ta ut 1097 ansatte dersom det blir streik, de aller fleste fra Norsk Tjenestemannslag (NTL). Disse holder til i Oslo og er fordelt utover regjeringsapparatet, samt nærmere 550 ansatte på Universitetet i Oslo og Oslo Met. NTL slår fast at «både undervisning, eksamen og sensur vil bli påvirket» av en streik på universitetene.

YS Stat har varslet at de tar ut 320 medlemmer fra fredag, mens Unio kun tar ut 21 medlemmer i første omgang. Det største streikeuttaket fra fredag skjer imidlertid hos Akademikerne – der går 1240 ansatte ut i streik i store deler av staten, blant annet i politiet og i flere departementer.

Et viktig stridstema i forhandlingene er hvilke tariffavtaler man skal ha i framtiden. I dag er det to avtaler i staten – én for ansatte organisert i YS og LO og én annen for Akademikerne og Unio. Slik har det vært siden 2016. LO, YS og statens forhandlere ønsker å samle alt i én avtale, slik det var tidligere. Akademikerne og Unio ønsker to avtaler.

Kun to tidligere statsstreiker

Streiken vil imidlertid bli utvidet kraftig allerede fra mandag. Da vil Unio ta ut nærmere 1600 medlemmer, mens LO Stat har varslet staten om at til sammen 4240 medlemmer kan tas ut i streik.

Ansatte i staten går sjelden ut i streik i forbindelse med lønnsoppgjøret. Kun i 1984 og 2012 har det tidligere oppstått en slik konflikt, skriver FriFagbevegelse.

Også i Oslo kommune er det fare for streik. Hovedstaden er et separat tariffområde fra det vanlige kommuneoppgjøret, der man kom i mål 1. mai. LO og Fagforbundet har opplyst at de vil ta ut over 1800 medlemmer i Oslo kommune i første omgang, mens YS og Unio tar ut et mindre antall medlemmer i første omgang. Akademikerne avventer utviklingen før de eventuelt tar ut medlemmer i streik i Oslo.

NTB

Dette skjer i dag

Foto: Beate Oma Dahle / NTB Foto: Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Foto: Tatan Syuflana/AP Photo/NTB Foto: Foto: Tatan Syuflana/AP Photo/NTB
Foto: Emilie Holtet / NTB Foto: Foto: Emilie Holtet / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, torsdag 23. mai.

Rettssaken mot Jan Helge Andersen

Rettssaken mot Jan Helge Andersen går mot slutten. Saken tas opp til doms når forsvarer Svein Holden er ferdig med sin prosedyre i Sør-Rogaland tingrett torsdag ettermiddag. Onsdag la aktor ned påstand om to års fengsel for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Andersen kan maksimalt dømmes til to år i fengsel, ettersom han i 2002 ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt av Sløgedal Paulsen.

Meklingsfrist for statsoppgjøret

Ved midnatt går fristen ut i meklingen for statsoppgjøret. Om man ikke blir enige er streiken et faktum allerede fredag morgen. Da vil 2700 ansatte i staten gå ut i streik – noe som rammer eksamener ved universiteter og høyskoler, polititjenester, arbeidet i en rekke departementer, og flere andre tjenester. Både YS, Akademikerne, Unio og LO Stat brøt forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i statlig sektor – og oppgjøret gikk dermed til mekling.

Meklingsfrist for kommuneansatte i Oslo

Også i Oslo kommune går fristen ut i meklingen og det er fare for streik. Hovedstaden er et separat tariffområde fra det vanlige kommuneoppgjøret, der man kom i mål 1. mai. LO og Fagforbundet har opplyst at de vil ta ut over 1800 medlemmer i Oslo kommune i første omgang, mens YS og Unio tar ut et mindre antall medlemmer i første omgang. Akademikerne avventer utviklingen før de eventuelt tar ut medlemmer i streik i Oslo.

Begravelse for Raisi

Irans avdøde president Ebrahim Raisi blir begravet i hjembyen Mashhad. Raisi omkom, sammen med sju andre personer, i en helikopterulykke i helgen. Helikopteret styrtet på vei til byen Tabriz nordvest i landet søndag. Raisis kiste er fraktet til hjembyen Mashhad, hvor han i kveld skal gravlegges.

ICJ-avgjørelse etter ambassadestorming

Den internasjonale domstolen (ICJ) skal i dag ta stilling til Mexicos begjæring om hastetiltak mot Ecuador etter at ecuadoriansk politi i april tok seg inn i Mexicos ambassade i Quito og pågrep Ecuadors tidligere visepresident. Mexicos president sier hensikten med søksmålet blant annet er «å sikre at noe tilsvarende ikke skjer i andre land, og at internasjonal lov blir respektert». ICJ er FNs øverste juridiske organ og behandler rettslige tvister mellom stater.

Regjeringen legger fram tilbud i trygdeoppgjøret

Regjeringen legger i dag fram sitt tilbud i årets trygdeoppgjør. Fagorganisasjonene krever blant annet økt kjøpekraft og mener oppgjøret må tette gapet mellom pensjonister og lønnsmottakere. Trygdeoppgjøret skal sluttbehandles av Stortinget før sommeren.

Ruuds første hinder i Roland-Garros trekkes

I dag trekkes hovedturneringen i Roland-Garros -og da blir det kjent hvem Casper Ruuds første hinder blir i Grand Slam-turneringen. På rødgrusen i Paris har nordmannen avansert hele veien til finale de seneste to årene. I 2022 ble Rafael Nadal for sterk i finalen, mens Novak Djokovic gikk seirende ut av duellen om den prestisjetunge tittelen i fjor.

Geir Willy Haugen

Fikk motorstans på E39

Det er meldt om en bil med motorstans i Kirkeheitunnelen i Mandal. Politiet er på stedet.

– Bilen har kommet seg ut av tunnelen og bergingsbil er rekvirert, melder operasjonsleder Linn Andresen ved Agder politidistrikt.

Politiet melder dette klokken 16.02. Lindesnes avis sin journalist på stedet melder at trafikken går som normalt klokken 16.10.

Geir Willy Haugen

Vet ikke når Sørlandsbanen åpner igjen

Sørlandsbanen er stengt på ubestemt tid mellom Vegårshei og Gjerstad. Foto: Bane Nor

– Dette er en stor jobb, og den er vi i gang med å gjøre. Vi setter selvfølgelig sikkerheten foran alt annet. Vi jobber for å få i gang klimavennlig gods- og persontransport så raskt som mulig, men åpner vi først når alt er på plass, trygt og i orden, sier senior kommunikasjonsrådgiver Harry Korslund i Bane NOR i en pressemelding.

Et godstog sporet av mellom Vegårshei og Skorstøl rundt klokka 22.45 mandag 2. pinsedag. Årsaken til avsporingen var brudd i én av akslingene på ett av togets lokomotiv.

Den ødelagte akslingen førte til skader på sporet over en strekning på om lag 11,5 kilometer. Foreløpig er det avdekket at cirka 4500 sviller er påført så omfattende skader at de straks må skiftes ut.

Arbeidet med å skifte ut svillene er ikke påbegynt, men mannskap og maskiner fra Bane Nor og entreprenørselskapet Banefjell AS står klare til å ta fatt på jobben.

Bane Nor melder at det foreløpig er for tidlig å gi en sikker prognose for gjenåpning av Sørlandsbanen, blant annet fordi det fortsatt er usikkert hvor store skadene er.