Overbetalte toppsjefers lønninger stjeler penger fra oljefondet, mener fondets leder Nicolai Tangen. Han vil ha bort skyhøye lederlønninger.

Tangen deltar på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos, og legger ikke fingrene innimellom når han vil astronomiske lederlønninger og bonuser til livs.

– I mange tilfeller stjeler toppledelsen pengene våre i fullt dagslys. Det er ikke alltid samsvar mellom utviklingen i verdiskapingen i selskapene og det ledelsen får betalt, sier han til E24.

I 2021 stemte fondet mot den astronomiske lønnspakken til Apple-sjef Tim Cook. I fjor stemte de også imot mot Coca-Cola-sjef James Quinceys lønnspakke, og har gjort det samme også hos teknologigigantene IBM og Intel.

– Vi gjør det for å ivareta investeringene våre og for å tjene penger. Disse tingene henger sammen med god avkastning både på kort og lang sikt, sier han.

Oljefondet kjemper for at styreleder og administrerende direktør i selskapene skal være to uavhengige personer.

– Styreleder skal blant annet passe på at belønningen til toppsjefen er i samsvar med verdiskapingen for aksjonærene. Denne kontrollfunksjonen blir kraftig svekket når styreleder og konsernsjefen er samme person, sier Tangen.

(NTB)