2015 har av Klima- og Miljødepartementet blitt utnevnt som Friluftslivets år. Det passet dermed bra å gi teltet en egen markeringsdag, 20 juni. For å skape en nasjonal feiring av dagen har 63 campingplasser over hele landet tilbudt gratis overnatting i telt fra lørdag til søndag.

Ved Åros Feriesenter var ti telt påmeldt til markeringen. - Det virker som om det å sove i telt har blitt populært igjen. Når det er fint vær om sommeren er plassen her fylt opp med både telt og campingvogner, sier Camilla Fedog. Hun jobber som resepsjonist ved Åros Feriesenter.

Noen som benyttet seg av gratis teltplass under årets teltdag var to familier fra Birkenes og Herefoss. - Vi skal sove fem netter i telt på Hardangervidda senere i sommer, så dette er en test-tur, forteller Veslemøy Berge Stie. - Det er første gang vi sover i telt i voksen alder, sier Håkon Hetland. - Så lenge vi har soveposer, liggeunderlag og masse godis så går det greit, forteller samboeren Irene Lid.

De to familiene er denne helga totalt tre voksne og fire barn. Sammen deler de tre telt. - Det holder akkurat med plassen, sier Berge Stie. Et ekstra telt må bæres med når familiene skal på Hardangervidda, da hennes mann og tredje sønn også blir med på tur. - Vi har det primitivt og gøy på telttur, sier Lid. Samtidig som hennes datter, Hedda (8), skyter inn at de har masse chips.

På Åros feriesenter har familiene tilgang på bil og toaltett, dusj og andre fasiliteter på tross av at de er på telttur. - Vi tar de i bruk ja, det blir nok noe anerledes når vi skal på langtur, innrømmer Berge Stie. - Vi får plassere oss i nærheten av ei turisthytte og bruke utedoen der, avklarer Hetland.

Lørdagen er ikke helt over ennå, så det er bare å gjøre som disse. Ta fram teltet og tilbring natten på Åros feriesenter. Man trenger jo ikke reise langt for å være på tur.