MANDAL – Dette er begynnelsen på noe stort og er nesten like historisk som da vi fikk fengsel og hotell. Vi ønsker å ta posisjonen som Norges gründerhovedstad, sier ordfører Alf Erik Andersen (Frp) til Lindesnes.

Flere lokale investorer har gått sammen om et spleiselag på det som skal bli et bygg på hele 4500 kvadratmeter i tilknytning til Mandal Hotel på Malmø. Huset har fått den foreløpige tittelen Senter for Innovasjon i Mandal (SIM).

Etter flere måneders arbeid ble den utløsende faktoren da Sørlandets Kompetansefond mandag gikk inn for å gå inn med tung investering i prosjektet.

En prosjektgruppe har blitt nedsatt bestående av Peter Klemsdal fra Kompetansefondet, Lotte Fredriksen Syltevik i Gazza Eiendom, Jens Kjos-Hanssen i GE Healthcare, Are Østmo fra Lindesnesregionen Næringshage og ordfører i Mandal, Alf Erik Andersen. Jan Willy Føreland ble valgt som prosjektleder.

Vil ha grunderhus

Bygget skal huse Skap folkehøyskole, Lindesnesregionen Næringshage, Sinpro, og ha mulighet for tilbud fra Universitetet i Agder, både med undervisning og studentoppgaver.

Lotte Fredriksen Syltevik og Alf Erik Andersen har god grunn til å smile. Her kommer nemlig gigantbygget Senter for Innovasjon i Mandal. Foto: Jens Saanum Bessesen

– Og i resten av arealet vil vi ha inn ulike gründerbedrifter. Leieinntektene vil komme inn fast fra de som skal være der hele året, mens restarealet utgjør en liten risikokapital, sier Andersen.

Det har lenge vært en drøm om å få Universitetet i Agder til Mandal. Med dette bygget ligger mulighetene for å kunne tilknytte seg universitetet i fremtiden.

– Men før dette eventuelt blir en realitet må kommunen stå for leiegaranti i bygget, sier Andersen.

Sommerhotell

Bygget vil fungere som bygg nummer tre i tilknytning til Mandal Hotel. Hotelldirektør Lotte Fredriksen Syltevik forteller at de vil ta i bruk rommene til Skap når studentene ikke er på skolen, slik at bygget kan bli brukt hele året. Sammen med Svein Støle utgjør hun Gazza Eiendom AS.

– Og vi snakket for et år siden om at vi skulle fått høyere utdanning til byen. Da jeg tok kontakt med Alf Erik skjønte jeg jo at dette har vært oppe flere ganger. Dersom dette skjer vil industrien i Mandal få god nytte av studenter som vil ha praksisplass hos dem, sier Syltevik til Lindesnes.

Hun er også styreleder i Mandal Handel og Service Forening, og mener bygget vil være til enorm betydning for handelsstanden.

– Det vil gi enorme ringvirkninger, sier Syltevik.

120 millioner kroner

Hele byggeprosjektet har fått en estimert prislapp på ca 120 millioner kroner. Fem lokale investorer har så langt sørget for at egenkapitalen ligger på rundt 35 prosent av totalen.

– Det er en god del kapital på plass allerede, slik at vi er rimelig sikre på at vi klarer å gjennomføre det, opplyser ordføreren som mener det foreløpig er for tidlig å si noe om hvem som er med på spleiselaget.

– Det er lokale og riktige investorer som umiddelbart takket ja da de hørte om prosjektet, sier Syltevik.

Skal til bystyret

Planen er også at Mandal kommune stiller med tomta og dens verdi til prosjektet. I tillegg til å sørge for leiegaranti inntil UiA eventuelt er på plass.

Det må bystyret ta stilling til om de ønsker å gjøre.

– Hvis ikke bystyret ser denne muligheten nå kommer den trolig aldri igjen. Jeg er helt sikker på at de er positive til å gå inn med tomtas verdi og stille med husleiegaranti, sier Andersen, som mener timingen er genial.

– Med tanke på at det snart kommer ny vei som gir et kvarters kjøretid til Kristiansand så blir vi nå så nærme at det å ta denne posisjonen i forkant er helt avgjørende.

Planen er å gå i gang med byggingen så fort som mulig, etter planen når hotellet står ferdig i 2019.