MANDAL – Vi gleder oss til å starte opp i nytt bygg i midten av april. Det blir både restaurant og kafé her med kaker og kaffe på menyen, samt italienske og amerikanske retter. Vi kommer til å holde åpent både på dagtid og kveldstid, og vil muligens utvide åpningstidene noe sommertid, sier Ionut-Bogdan Ichim.

Han driver i dag La Strada-restauranter i Flekkefjord, Kvinesdal og Mandal. Den fjerde La Strada-restauranten i Vanse er for tiden stengt på grunn av renovering av bygget, men skal gjenåpne i vår. Restauranten i Mandal åpnet i Sandskargata på Malmø i 2016.

Det er Ichums kone, Elena Miu, som skal stå for den daglige driften av La Strada Café i Tønnesen-bygget. De blir fem ansatte i kafeen. Spisestedet kommer også til å søke om skjenkebevilling.

– Jeg gleder meg også veldig og tror det blir fint å drive her midt i sentrum. Akkurat her blir det ikke pizza, men mye annen god mat. Men vi kommer til å fortsette å drive La Strada videre på andre siden av Mandalselva, med mest fokus på take away, og der blir det fortsatt mulig få tak i pizza, sier Elena Miu.

– Vi har merket at beliggenheten bak Buen ikke er den beste. Vi har mange kunder der som bestiller take away, men ikke like mange restaurantgjester. Derfor blir det bedre med beliggenhet her midt i byen. Jeg fikk høre at lokalet var ledig av en venn, supplerer ektemannen.

Skal stå for driften: Elena Miu har flere års erfaring fra hotell- og restaurantbransjen og skal stå for den daglige driften av La Strada Café i Tønnesen-bygget. Foto: Signe Marie Rølland

Lang erfaring

Begge har lang erfaring innen hotell- og restaurantbransjen. Ekteparet kommer fra Romania og har bodd i Norge de siste sju årene. De startet opp den første La Strada-restauranten i Kvinesdal, hvor de bor, i 2014. Siden har det blitt flere.

– Jeg blir fort rastløs og må ha noe å gjøre, så jeg bruker mye tid på jobb med å drive flere restauranter. Hemmeligheten er å servere kvalitet og sette sammen et godt team av flinke folk. Jeg er veldig glad i amerikansk og italiensk mat, og har også jobbet på italiensk restaurant, sier Ichim.

Han frykter ikke konkurranse og ser ikke mørkt på at forgjengeren i samme lokale måtte legge ned.

– Jeg liker utfordringer, sier Ichim.

Utarbeider menyen: Menyen for La Strada Café er under utarbeiding. Ekteparet Elena Miu og Ionut-Bogdan Ichim gleder seg til åpningen i midten av april. Foto: Signe Marie Rølland

Setter sammen menyen

Åpningsdatoen er ikke helt bestemt, men det blir i midten av april. De jobber også med å sette sammen en variert meny og får hjelp av vennen Kenn Bo Larsen fra Danmark.

– Han har sine ideer, og jeg har mine og så snakker vi sammen, og ser på hvordan menyen bør være. Beliggenheten her er mye bedre ettersom det er midt i byen, med utsikt mot elva og kulturhuset. Burger er også trendy, og vi mener det er viktig å ha gode burgere på menyen, sier Larsen.

– Det er et flott lokale med mange muligheter, og vi kommer også til å ta i bruk takterrassen med flott utsikt mot elva og Buen. Vi håper veldig at det blir en god og varm sommer, sier Miu.

– Det blir ellers noen små justeringer i lokalet, men ikke mange. Vi kommer til å ha gode priser i åpningsuken, og håper at mange vil komme og smake på maten vår for å se om de liker det vi serverer. Vi har fått til en god avtale med Erik Tønnesen, som eier bygget, og vi setter pris på at han er så hyggelig og positiv til dette, sier Ichum.

– Mat for folk flest: Erik Tønnesen er godt fornøyd med å ha fått La Strada inn i Tønnesen-bygget. Foto: Malin Helen Jørgensen (arkiv)

– Veldig fornøyde

– Vi er kjempefornøyde med å ha fått inn La Strada. De så skiltet i vinduet om at lokalene var til leie og tok kontakt. Vi mener det er et folkelig konsept som passer godt inn der, og de åpner i midten av april, sier eier av bygget, Erik Tønnesen i Tønnesen Gruppen.

For Tønnesen 1937 har det betydd mye å ha spisested i lokalet. De merker at det betyr mye for folk å kunne ta en kaffe og spise et kakestykke før eller etter de hadde handlet.

– Vi mener kafeen har en av de beste lokasjonene i byen, og vi har merket at det har betydd mye for folk at den har holdt åpent, og at de har savnet den når den har holdt stengt. Vi har også merket på omsetningen etter at Drømmplassen stengte, men det er klart det også kan skyldes andre ting som kulde og vinter og at det derfor er mindre folk ute, sier han.

– Mat for folk flest

Tønnesen sier det vil bli servert god mat for folk flest.

– Det blir både kaffe, kaker og varmretter, samt middag på kveldstid. Vårt eneste krav har vær at de skal holde åpent i butikkens åpningstider og så skal de utvikle sitt eget konsept. Det jeg har spist på La Strada tidligere har vært veldig godt, og de driver restauranter i andre byer og på den andre siden av elva i Mandal. Nå får de mer sentral plassering, sier Tønnesen.

– Jeg hadde gitt en frist til påske med å finne en ny leietaker som ville drive kafé i lokalet, og det rakk vi. B-planen var å bruke lokalet til noe annet innenfor butikken, men plan A var å få inn andre som ville drive spisested. Lokalet er i dag tilpasset kafé, sier Tønnesen.

Han mener restaurantbransjen i hele byen har det tøft vinterstid.

– Jeg har vært opptatt av å strekke meg langt med tanke på gode vilkår og prisen på leie. Drømmeplassen måtte stenge av andre grunner enn at leien var for høy, sier han.

Gleder seg: Ekteparet Ionut-Bogdan Ichim og Elena Miu gleder seg å åpne kafe og restaurant mid i Mandal sentrum. Foto: Signe Marie Rølland