Når Søgne og Songdalen blir slått sammen med Kristiansand, så blir den nye kommunen en stor produsent av mat. Vi vil produsere store mengder av grønnsaker, bær og poteter, i tillegg til en betydelig produksjon av melk og kjøtt. Vi blir den største fiskerikommunen mellom Rogaland og svenskegrensa, med betydelige områder med produktiv skog og en rekke gartnerier. Ingen andre kommuner på Agder har en slik variasjon.

Regjeringspartiene har, sammen med bransjeorganisasjonene, initiert en stor satsning på økt produksjon av frukt, bær og grønt. Dette er områder nye Kristiansand allerede er store innen og som Høyre ønsker å legge til rette for.

Alt dette gir oss mulighet til å satse enda mer på lokalmat. Kortreiste produkter bidrar til mindre transport og dermed mindre utslipp. Derfor har Høyre tatt initiativ til at Kristiansand kommune skal kjøpe inn så mye som mulig av lokale produkter. Vi er glade for at flere partier støtter dette tiltaket. Det vil ha stor økonomisk betydning for næringene og for klimaet.

Vi trenger også et mer klimavennlig landbruk. Høyre vil støtte opp om prosjektet «klimasmart landbruk» som hjelper bøndene med å innføre konkrete tiltak for å få en mer klimavennlig produksjon. Vi ønsker blant annet å se på mulighetene lokalt for å bruke «kortreist flis» i fjernvarme anlegg.

Høyre vil at den nye kommunen skal utarbeide en helhetlig plan for disse næringene som sikrer aktivitet og bosetting i alle deler av nye Kristiansand; fra Ålo i vest, til Finsland i nord, Flekkerøya i syd og til Randesund i øst.

Vårt landbruk og fiske tar vare på tradisjoner, identitet, kulturlandskapet og særegenhet i bydelene i nye Kristiansand. Slik skal det fortsette å være etter sammenslåingen av kommunene.

Terje Ø. Pettersen, 3. kandidat Kristiansand Høyre

Kjetil Aasen, 7. kandidat Kristiansand Høyre