Halvannen meter over havet starter et vertikalt vindu som går to etasjer ned i verdenssensasjonen Under. Havoverflaten bryter på vindusflaten, og vinduet blotter det som befinner seg nedi havet. Et lys av asurblått og sjøgrønt spiller inn i Lindesnes’ nye praktbygg.

Internasjonal oppmerksomhet

Undervannsrestauranten har fått en internasjonal oppmerksomhet som brødrene Stig og Gaute Ubostad bare hadde drømt om. De siste ukene har siste hånd blitt lagt på bygg og interiør for å få restauranten ferdig til prøvemiddag og åpning.

– Dette vinduet viser hele vannspeilet, fra cirka 1,2 meter over normal vannstand – nesten ned til bunnen. Her fra toppen kan man se helt ned til havbunnen; fargene, fiskene og livet i havet. Det er veldig kult å se brytningen, skjæringen i havskorpen – med flott sørlandsskjærgård over og havet under, sier Gaute Ubostad.

Fåmælt og ydmyk viser han vei fra inngangspartiet til hovedvinduet nederst i konstruksjonen. Det store vinduet får vi ikke får ta bilde av, ikke før etter åpningen.

18. og 19. mars, dagene før åpningen 20. mars, er nasjonale og internasjonale medier invitert til pressevisning av Under. Ubostad scroller på smarttelefonen sin, og viser oss en lang rekke medier som har vist sin interesse.

– Helt vilt, nikker han.

Ikke spart på noe

Det er ikke spart på noe i Under. Utførelse, farger og materiale. Alt er til fingerspissene spektakulært og vakkert. Men samtidig jordnært og ekte.

Alt av treverk innendørs er eik levert av Hamran snekkerverksted i Hægebostad. Treverket kommer fra lokal eik hentet fra Lenesfjorden, Austad, Jåsund, Marnardal og Songdal, Audnedal, Vennesla og Lillesand. Hamran har laget en egen møbelkolleksjon til Under. Dette er også noe leverandøren ikke vil vise frem før åpningen.

– Vi har hele tiden vært fokusert på at vi skal holde dette stille inntil åpning, er begrunnelsen daglig leder ved Hamran Snekkerverksted, Trond Hamran, gir for at det ikke skal tas bilder før åpningen.

– Et av de mange viktigste kriterier i leveransen har vært å sette fokus på å bruke sørlandsk eik som en av de viktigste råvarene som er brukt i interiøret i Under. Med dette ønsker vi å synliggjøre at vår landsdel har unike råvarer i våre skoger, som vi kan skape flott interiør og møbel kolleksjon av. Vi håper med dette prosjekt at vi klarer å skape et engasjement for å gjøre bruk av en av våre edleste tresort vi har i vår landsdel, forteller han om det Hamran har levert til Under.

Det er også brukt råstål innendørs.

– Råstål er et funksjonelt, rent og fint materiale. Det er mange billigere måter å gjøre det på, men med tanke på vår profil passer dette fint inn. Vårt uttrykk skal være ekte og av rene materialer, sier Ubostad.

Fargespill

I tillegg til eik og råstål fremstår himlingen som et vakkert fargespill i ull.

– Fargespillet er inspirert av fargene i havet. Alt fra fargene inni østersen – til de mørke taresortene, beskriver Ubostad, og forteller at takplatene er et samarbeid mellom det danske firmaet Kvadrat og Snøhetta.

– Hver takplate er unik – ingen er like. De er spesialsydd i en kombinasjon som er tilpasset våre behov. Platene er brannhemmende, har innebygget lys og lyd og de vil gi oss den akustikkverdien vi ønsker. I tillegg har de en kunstfunksjon, sier Ubostad, og presiserer at det ikke var lokale leverandører som kunne oppfylle alle disse kravene for takplatene.

Innfelt i takplatene er mange, kjempesmå lyspunkt, kalt racerblade.

– De er så små at man ser de ikke så godt – det blir bare lysere i rommet. Vi må også tenke på at synlig lyspunkt vil bli synlige i speilbildet i hovedvinduet. For å ikke få gjenskinn av lysene, går de også oppover, samtidig som de er felt inn, sier Ubostad.

Videre forteller han at alt innover i restauranten må være mørkere enn lysegrått.

– Kjøkkenet vil ha en mørkere farge. Vi kan heller ikke ha en hvit kaffekopp på bordet. Hvis man kler seg i hvitt som gjest på Under, vil man bli synlig i speilbildet, sier han.

Det skal også sive musikk ut av høyttalerne som er skjult i takplatene. Ubostad forklarer at lydbildet skal tilpasses opplevelsen, og er fremdeles ikke klart.

Mat serveres på ren eik

– Maten skal serveres på ren eik. Gjestene skal sitte rundt runde bord. Og vi skal i tillegg ha ett eller to langbord, forklarer Ubostad.

På en kveld skal Under gjeste maks 40 personer. I utgangspunktet med to til åtte personer rundt hvert bord.

– Vi skal rendyrke den unike opplevelsen; å være under vann og få servert mat av supergod kvalitet. Da kan man ikke legge opp til å ha en 50 års-dag i fyr og flamme ved siden av fire personer fra Kina som vil spise i fred og ro, sier han.

Matopplevelsen vil hver kveld bestå av 16 til 18 retter. Maks ti personer kan bordsettes samtidig, og nye ti personer kan sette seg til bords en halv time etterpå.

– Et team vil forberede rett èn, fem og sju – og så videre. Logistikken går ut på at når første laget har servert sitt, kan neste lag servere neste rett, sier Ubostad.

Ildprøven

På selve åpningsdagen, 20, mars, skal derimot 82 personer sitte til bords i Under.

– Dette vil være en ildprøve for kjøkkenet. Med så mange personer klarer vi ikke å servere på samme måte som det vanlige konseptet – det ville tatt for lang tid, sier Ubostad, og fortsetter:

– Åpningen skal være for spesielt inviterte. For de mange som har lagt ned en utrolig dugnadsinnsats, gitt en positiv backing av prosjektet, bedrifter som har levert mer enn man kunne forvente, ansatte som har ytet mer innsats enn forventet, offentlig sektor som har lagt forholdene til rette for at det skal være en god prosess uten hinder og ellers andre som har bidratt positivt. Det blir ikke som en vanlig åpning, at det bare er sjefer som kommer. Det blir en hyllest til de vi er veldig stolte av at har hjulpet til.

Åpnet for booking

Under har åpnet for booking av bord frem til september. De fleste månedene er allerede fullbooket. Det er også åpnet for bestilling av selskaper lenger frem i tid, og noen har sikret seg tid i restauranten så langt frem som i 2026.

Kjøkkenet skal styres av kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard. Med seg har han blant annet Arnold Egeli som sin høyre hånd.

– Vi har ansatt fem personer som tidligere har jobbet på Maaemo, forteller Ubostad.

Maaemo er en restaurant i Oslo som har hele tre stjerner i Michelin-guiden.

– Hvilke forventninger har dere om å få stjerne i Michelin-guiden?

– Vi har som mål å levere en kjempegod opplevelse. Det er nettopp det som ofte anerkjennes med en stjerne. Klarer vi å innfri de forventingene vi har, er vi fornøyde. Da hadde det vært gøy å bli anerkjent på en slik måte også, svarer Ubostad.

Benjamin Ausland er en av de som kommer på Maaemo. Ved Under skal han være administrasjonsansvarlig, og har servicebiten som sitt felt. Nå kommer han gående ned trappen. I hånden har han et vinglass han nettopp har pakket ut av emballasjen.

– Dette er verdens beste vinglass, det diskuterer ikke folk, slår Ubostad fast.

– Glasset er så tynt, at man mister følelsen av at glasset hindrer for smaken. Vinen treffer tunga perfekt fra dette vinglasset. Til og med vann smaker fortreffelig fra dette glasset, smiler Ausland overbevisende.

I samarbeid med Bazaren i Lyngdal har det også blitt laget en kolleksjon av dekketøy, spesielt for Under. Dette serviset er laget i samarbeid med Ment.

Sand fra Mandal

Rundt under er det blitt tilkjørt sand fra Mandal.

– I forbindelse med opparbeidelse av tomten måtte vi sprenge litt. Nå skal vi gjøre det minst like fint igjen. Det er et prosjekt støttet av regionalt forskningsfond, skattefunn og statsbudsjettet, og målet er å skape et spennende mangfold foran restaurantvinduet, forteller Ubostad.

Tiltak som blir satt inn er lyssetting, foring og lyd for å lokke fisker til vinduet.

– Alt skal gjøres på en bærekraftig måte. Vi skal bygge opp et miljø fisken trives i. Her skal også være 17 lyspunkt som lyser ut i havet. Lys tiltrekker seg plankton, krill og små organismer som fiskene spiser. Når dette samler seg i lyset, skal vi suge opp plankton og krill på natten og ha dem i konsentrerte mengder i tanker. Dette vil så blåses ut på faste tider – når folk spiser. Kombinert med lyd vil dette tiltrekke seg fisk, sier Ubostad og nevner Trond Rafoss som en sentral person i dette prosjektet.

Når vi er i Under treffer solas stråler havet og gir det lys. Ubostad poengterer at de fleste måltider vil inntas på kvelden, og at havet bare vil bli opplyst fra Under. Han forteller at hele fronten av restauranten vil se ut som en opplyst, ren og fin flate, selv på natten.

– Utsikten fra hovedvinduet vil oppleves litt uklar på sommerstid, mye på grunn av plankton. Et konsentrert, næringsrikt vann ser uklart ut. Sommerstid vil det også være mer tareskog og man vil kunne se leppefisk og fargerike fisk på dagtid. På vinteren vil vannet være klarere, forteller Ubostad.

Når vi er på besøk har Ubostad besøk av Lene Midling-Jenssen, enken etter kunstneren Bård Breivik. Hun ønsker at fem granittsøyler fra Torgallmenningen i Bergen skal nå få nytt liv på sjøbunnen på Båly i Lindesnes. Ubostad mottar små kopier av søylene for å selv kunne plukke ut de fem søylene som dels skal fungere som et kunstig rev, og dels som et kunstinnslag.

Utvendig

Utvendig består under av tre ting; akrylplast, betong og eik. Det er kledning ned til 2,8 meter over havet. Under har et ytre skall med betong. Et indre skall består av en vanntett duk, noe liknende det som brukes i tunneler. Denne er sveiset sammen. Hvis det skulle lekke, vil vannet renne inn under gulvet, hvor det vil pumpes ut. Ubostad forteller at det har kommet noen dråper inn, men at bygget er designet slik at det kan lekke uten fare. Vinduene er laget av 26 centimeter tykt akrylglass.

– Det er ingen rådgivere som tør å ta sjanser, så alt er sikkert – ganger to. Alt er sikret på alle mulige måter. Det er godt nok, for å si det sånn, slår Ubostad fast.

Den utvendige kledningen består av eik behandlet med oljelakk. Ubostad forteller at dette er et forskningsprosjekt for å teste ut måter å behandle sørlandseik på.

Ubostad fremhever Arne Marthinsen som en svært sentral aktør i konstruksjonen av Under.

– Under er et prosjekt som har krevd både lokal, nasjonal og internasjonal kompetanse. Jeg tror leverandørene tenker at prosjektet er spenstig og gøy å jobbe med, sier Ubostad.