Tangvall: Før sommeren i år var Alie Roland på visning sammen med ei venninne i Salemsveien 2. Huset passet ikke til venninnen, men Alie falt for stedet.

Noen dager senere presenterte hun idéen sin for medlemmer av Søgne misjonskirke, og nå, noen måneder senere, har huset blitt en møteplass for innvandrerkvinner, deres barn og norske kvinner både med og uten barn.

Praktisk læring

– Selv er jeg fra Austraila og vet godt at det ikke er lett å komme til et nytt sted, forteller Alie.

I Salemsveien 2 møtes damene og barna hver mandag, onsdag og torsdag i tre timer, i regi av Misjonskirka. Tilbudet er et samarbeid mellom Søgne misjonskirke, Søgne kommune, Frivilligsentralen og Søgne menighet.

I løpet av dagen får innvandrerkvinnene mulighet til å bli bedre kjent med det norske språket og de frivillige lærer mye om andre kulturer, språk og tradisjoner.

– Det blir veldig god praktisk læring. Mye kan læres bare ved å bruke et spåk mye, sier Alie. Hun er utdannet lærer, og var tidligere norsklærer ved Oasen.

Skape bekjentskap

– Målet med prosjektet er å bekjempe radikalisering og få god integrering. Her kan kvinner komme, både norske og utenlandske, å være sammen, sier Alie.

Ønsket er at kvinner både med utenlandsk bakgrunn og norske kvinner kan skape bekjentskap og at huset kan bli et slags andre hjem med en avslappet atmosfære.

Til nå har damer fra Iran, Etiopia, Syria, Somalia, Eritrea, Irak og Filipinene tilbrat noen dager i Salemsveien 2.

– Vi har et godt samarbeid med introduksjonsenteret i kommunen som informerer kvinner om muligheten til å komme hit, forteller Alie.

Gode tilbakemeldinger

Prosjektet har fått gode tilbakemeldinger. Alie beskriver interessen for møteplassen som over all forventning.

Teyiba Mahamadhusen har vært flere ganger i Salemsveien 2 sammen med sønnen Imran på snart fem måneder. Hun synes det er et fint tilbud.

– Det er godt for meg å bli kjent med folk i Søgne. Her snakker og spiser vi, forteller hun.

Til uken skal Teyiba lære de andre kvinnene å lage etiopisk mat. Sammen har de mye å lære av hverandre.

Åpent for alle

Salemsveien 2 holder åpent hver mandag, onsdag og torsdag mellom klokken 11.00 og 14.00. Det er åpent for alle.

– Målet vårt er integrering og alle er velkomne, avslutter Alie.