Det ene fordekket til en uheldig bilist løsnet på Årosveien i Søgne fredag ettermiddag. Bilen ble stående midt i veien ved innkjørslen til Daleheia. Dette førte ikke til store trafikale problemer, men noen biler måtte vente når det kom kjøretøy i motsatt kjørefelt. Varseltrekanter var satt opp i begge retninger, slik at det var tydelig at det hadde skjedd en ulykke før man nærmet seg bilen.

Fare for å miste hjul i fart

Bilhjul kan løsne i fart, og i tiden etter hjulskift er faren størst.

– Flere av kundene våre har opplevd dette de siste ukene. Sjekk og etterstram boltene på sesongens sommerhjul nå, råder Mats Sæterkvist i Storebrand Forsikring i en pressemelding.

Hjul løsner oftest fra biler i tiden etter at man har skiftet til sesongens hjul. Den vanligste årsaken er at de ikke er riktig montert eller at boltene ikke er etterstrammet. Feilmontering kan skje selv på autoriserte verksteder, men ansvaret for ulykker som skjer vil være ditt som bileier.

– Dersom du ikke har sjekket hjul og bolter etter forrige dekkskift, er mitt råd at du gjør det nå. Da vil du oppdage om det er noe galt med hjulene, og du vil se om det er behov for å etterstramme bolter, sier Mats Sæterkvist, fagsjef Motor i Storebrand.

Faresignalene

Ofte kan du fange opp signaler fra bilen på at noe galt er på ferde.

– Hvis du opplever at bilen rister eller responderer dårlig eller uvanlig når du dreier på rattet, kan det være et tegn på at det er noe galt med hjulene. Da bør du stoppe bilen og sjekke hjulene med det samme, sier Mats Sæterkvist i Storebrand.

Men man får ikke nødvendigvis sterke forvarsler. Dersom boltene sitter skeivt, er for hardt eller for løst montert, kan de knekke. Da kan hjulet løsne raskt.

Dette kan skje

Store skader kan oppstå om et hjul faller av bilen i fart.

– Du risikerer å miste helt eller delvis kontroll over bilen med alle de farer som da kan oppstå. Men også selve hjulet eller boltene som løsner fra biler i fart, kan skape farlige situasjoner for andre biler på veien, forteller Sæterkvist i Storebrand.

Dette opplevde nylig en av Storebrands kunder. Han kjørte på motorveien da boltene og det ene hjulet på bilen foran løsnet. Den ene bolten kom som et prosjektil inn i panseret på hans egen bil, mens hjulet trillet over feltet ved siden av, og deretter over i motgående retning. Heldigvis kjørte ingen på hjulet, men bolten lagde skader i panseret på Storebrand-kundens bil.

Dekk i veibanen må fjernes raskt

Dersom et hjul løsner på din bil og blir liggende i veibanen, er det viktig å få det fjernet raskest mulig uten å sette seg selv eller andre i fare.

– Hvis det ikke er mulig å få dekket trygt ut av veibanen på grunn av stor trafikk, kan det sikreste være å sette ut varseltrekant og ringe politiet umiddelbart slik at de kan fjerne det. Husk alltid å bruke refleksvest hvis du må ut langs veien, råder Sæterkvist i Storebrand.

Hvem har skylden?

Dersom du har fått hjulene skiftet på verksted og de løsner i tiden like etter hjulskift, må du belage deg på at du selv har ansvaret for eventuelle skader som måtte oppstå.

– Den som eier bilen, har ansvaret for at bilen er i forsvarlig og forskriftsmessig stand, og derfor også skader som oppstår om hjul løsner. Det kan være en tung vei å gå å skulle bevise at hjulene ikke var godt nok trukket til av bilverkstedet, sier Sæterkvist.