4. april er det 75 år siden Atlanterhavspakten ble signert og forsvarsalliansen Nato ble opprettet. Posten utgir derfor et eget NATO-frimerke.

– Sammen med Nato har vi i Posten laget et frimerke til jubileumsmarkeringen av det internasjonale forsvarssamarbeidet, som Norge har vært en del av siden 1949 – som et av de 12 første medlemslandene, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Bring i en pressemelding.

Nato ble opprettet på bakgrunn av Sovjetunionens økende maktposisjon i Europa i etterkant av 2. verdenskrig. Forsvarsalliansen har vært svært viktig for Norges utvikling av forsvarsarbeidet både i etterkrigstiden og i dag, skriver Posten.

– Nato og samarbeidet i forsvarsalliansen er mer aktuelt enn noensinne. I dag består alliansen av 32 land. For Posten som skal speile viktige samfunnssituasjoner, er det naturlig å utgi et eget frimerke i forbindelse med jubileet, sier Wille.

Julie Johansen

Mann siktet etter besøk fra bombegruppa

Mannen ble pågrepet etter at en patrulje oppdaget at han oppbevarte våpen og en annen potensielt farlig substans i sitt hjem i Mandal sentrum torsdag.

Fredag var bombegruppa på besøk for å vurdere faren. Senere på kvelden ble det opplyst at substansen skal ha ha vært svartkrutt.

Den samme kvelden ble mannen løslatt etter pågripelsen.

– Han er siktet for besittelse av skarpladd våpen. Han erkjenner straffskyld for dette, sier politiadvokat Svein Håland til Lindesnes mandag formiddag.

Håland forklarer at de nå venter på krimtekniske undersøkelser og at de tar en vurdering på om det er vitner som skal avhøres i saken videre.

NTB

Hotell- og restaurantbransjen kom til enighet i lønnsoppgjøret

Fellesforbundet og NHO Reiseliv ble sittende flere timer på overtid, men kom til slutt til en enighet.

Både Fellesforbundet og Parat krevde reallønnsvekst ved forhandlingsstart.

NHO reiseliv på sin side har advart mot at en lønnsøkning på toppen av allerede høye utgifter kan være krevende.

NTB

Mekling på overtid i hotell- og restaurantbransjen

Riksmekler Mats Ruland mekler mellom partene i lønnsoppgjøret i hotell- og restaurantbransjen. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Fellesforbundet, Parat og NHO Reiseliv ble natt til mandag enige om å fortsette meklingen på overtid. Dermed er det fortsatt fare for streik i hotell- og restaurantbransjen fra mandag.

Partene møttes lørdag formiddag på Riksmeklerens kontor til tvungen mekling. Fristen gikk ut ved midnatt natt til mandag, men både Fellesforbundet og Parat som forhandler med NHO Reiseliv, ble enige om å fortsette meklingen.

Mandag morgen opplyser både Fellesforbundet og Parat at partene fortsatt sitter i mekling. Dermed møter medlemmene på jobb som vanlig.

Fellesforbundet har varslet at de tar ut 1549 ansatte i 77 bedrifter.

Blir det ikke enighet hos Riksmekleren, tas 262 ansatte i første omgang ut i streik ved tre Oslo-hoteller: Plaza, Grand og Hotel Amerikalinjen.

Fellesforbundet gikk til forhandlingene med krav om økt kjøpekraft, heving av minstelønnssatser og tillegg.

NTB

Telenor stoppet over en halv milliard forsøk på digital kriminalitet

Det er mye oppmerksomhet om svindelforsøk via telefonoppringninger, men Telenors tall viser at man er minst like utsatt for digital kriminalitet ved at man ved surfing på internett oppsøker noe som viser seg å være falske nettsider. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB

I løpet av årets tre første måneder stoppet Telenor over 500 millioner forsøk på digital kriminalitet mot nordmenn, opplyser selskapet.

Dette er en markant økning fra det foregående kvartalet, skriver Telenor i en pressemelding.

– Dette er heldigvis forsøk som vi har stanset før de kan gjøre skade, men de enorme tallene sier noe om hvilket alvorlig og økende samfunnsproblem dette er. De som driver med denne type nettkriminalitet, er godt organiserte kriminelle nettverk som har kompetanse og ressurser til å gjennomføre sofistikerte angrep i stor skala, sier administrerende direktør Birgitte Engebretsen i Telenor Norge.

Selskapets sikkerhetsfiltre, som deres kunder har tilgang til, blokkerte 494 millioner forsøk på nettkriminalitet fra januar til mars, og de fleste blokkeringene ble gjort mot allerede kjente svindelsider. Svært mange av blokkeringene gjelder phishing og kryptoutvinning.

Blokkeringer av svindelforsøk via anrop og SMS lå på henholdsvis 11,1 millioner og 17,7 millioner, opplyser Telenor.

Siri Wichne Pedersen

Ingen fikk bot

Politiet gjennomførte i formiddag en trafikkontroll ved E39 på Ime.

– 70 bilister ble sjekket, men det ble ingen reaksjoner, melder politiet.

NTB

Ekspert om utviklingen i Midtøsten: – Fryktelig alvorlig og veldig farlig

Forsker og historiker Hilde Henriksen Waage på sitt kontor på Blindern i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage frykter en ny krig etter at Irans store angrep Israel med droner og raketter natt til søndag.

– Denne utviklingen er fryktelig alvorlig og veldig farlig, sier Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO) og seniorforsker i Prio, til NTB.

Israelske luftvernsystemer skyter ned raketter avfyrt av Iran natt til søndag. Foto: Tomer Neuberg / AP / NTB Foto: Foto: Tomer Neuberg / AP / NTB

– Nå er det for mange spillere man ikke har kontroll over, sier hun.

Natt til søndag skjøt Iran opp hundrevis av droner mot Israel, men så godt som hele angrepsbølgen ble avskåret, ifølge den israelske hæren.

– Angrepet var spektakulært, det viste hele verden hva Iran sitter på av droner, sier Waage.

Holdt pusten

Angrepet var et svar på Israels angrep mot Irans konsulat i Syria tidligere i april, der sju medlemmer av Irans Revolusjonsgarde ble drept, i tillegg til flere sivile.

Irans øverste leder gikk etter dette ut og sa at Israel måtte og ville bli straffet.

Waage sier hun de siste dagene har vært nervøs for hvilke svar som ville komme fra Iran.

– Man har holdt pusten de siste ukene, fordi å gå til angrep på et konsulat på den måten Israel gjorde, er å gå til angrep på noen andres lands territorium.

Nøkkelen ligger i Washington

En rekke land har fordømt det iranske angrepet mot Israel, deriblant USA, Nato og Norge.

Waage sier man nå venter på å se hva Israel kommer til å svare tilbake, og mener nøkkelen ligger hos USA.

– USA må sørge for å få Israel til å vise tilbakeholdenhet. Svaret til Israel må ikke være verre enn at det er til å leve med, sier hun.

– Jeg tror ikke at USA ønsker en regional krig i Midtøsten. USA ønsker ikke et Midtøsten i brann.

Tofrontskrig

Men hun frykter det verste, og sier at det ser ut som at Israels statsminister Benjamin Netanyahu har tenkt å føre en tofrontskrig – både på Gazastripen og mot Iran i nord.

– Jeg frykter en ny krig etter dette angrepet, sier Waage.

Forskeren sier at hun selv skulle vært i Libanon i dag, men flyet ble innstilt:

– Det er jeg glad for.

Siri Wichne Pedersen

– Godt samarbeid med russen

Politiet i Agder melder at lørdagsnatten gikk rolig for seg.

– Til tross for at det var mange mennesker ute på byen, var det ingen alvorlige voldshendelser og få ordensforstyrrelser, skriver operasjonslederen i loggen.

Russen har vært aktive, men de politiet har ikke fått inn mange klager på støynivået.

– Patruljene beskriver samarbeidet med russen som godt, skriver operasjonslederen.

NTB

Israel og Jordan har gjenåpnet luftrommene sine

Både Israel og Jordan har gjenåpnet luftrommene sine etter den iranske angrepsbølgen. I Israel har farevarselet for angrep blitt opphevet.

Israels luftrom har vært åpent igjen siden klokken 6.30 norsk tid, melder flyplassmyndigheten i landet. Også Jordan åpnet sitt luftrom igjen etter å ha stengt det sent lørdag kveld, melder statlig TV i landet.

Opphevelsen av farevarselet i Israel betyr at innbyggerne ikke lenger trenger å oppholde seg i nærheten av et tilfluktsrom i tilfelle luftangrep.

Iran skjøt opp hundrevis av droner og raketter rettet mot Israel natt til søndag, men Israels militære har uttalt at 99 prosent av disse ble skutt ned.

Siri Wichne Pedersen

Rolig natt på Sørlandet

Operasjonslederen i Agder politidistrikt melder at det har vært en rolig natt.

– Det var en del folk ute på byen, men vi har vært synlig til stede i hele distriktet.

Russetiden startet fredag kveld, men politiet har ikke merket noe særlig til det.

– Russen er i gang med feiringen, men det har ikke kommet mange klare på høy musikk og festbruk, melder operasjonslederen.

NTB

Tidenes nest laveste strømpris i morgen

Jo mer strøm man bruker i timene med negativ strømpris, jo lavere blir strømregningen. Her ser vi kraftledninger ved Skedsmokorset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lørdag ettermiddag får to prisområder på Sør og Østlandet tidenes nest laveste strømpris: minus 37 øre.

Klokken 15 lørdag blir spotprisen i NO1 (Østlandet) og NO2 (Sørlandet) på minus 37 øre/kWh, før avgifter og nettleie. I timen før er prisen minus 35 øre/kWh, melder Europower.

Til sammen er det negativ pris i syv timer lørdag. Bare én dag har timeprisene vært lavere. Det var 16. juli i fjor, da prisen på strøm i Sør-Norge var minus 70 øre per kilowattime.

På det dyreste koster strømmen i Sør-Norge 43 øre per kWh lørdag.

I Nord-Norge ligger lørdagprisene på mellom 15 og 30 øre.

NTB

Regjeringen jobber med skolematordning for hele landet

Matpakken skal erstattes med statlig finansiert skolemat, om kunnskapsministeren får det som hun vil. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Regjeringen arbeider ifølge Dagbladet med en nasjonal skolematordning, med statlig finansiering, som skal sikre skolemat til alle elever over hele Norge.

Mange kommuner hadde gratis skolemat som tilbud til elevene før lokalvalget, men etter Høyres valgskred i kommunevalget er matpakken tilbake flere steder, blant annet i Oslo og Stavanger.

Nå vil regjeringen se på om det er mulig å finansiere en statlig skolematordning, melder Dagbladet.

– Det er viktig at skolene ønsker det selv. Og at de får ekstra ressurser så dette ikke går ut over lærernes jobb. Vi innførte det for 7000 barn i Stavanger. Det ble veldig populært, selv om det var noen oppstartsproblemer, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun til avisen.

Men Høyres utdanningspolitiske talsperson, Jan Tore Sanner, er ikke imponert. Han mener prioriteringen er feil og peker på rekrutteringskrisen til læreryrket og svake Pisa-resultater.

– Kari Nessa Nordtun burde heller bruke de store pengene på å få mer kunnskap i skolen, og satse på lærernes kompetanse, sier Sanner.

I regjeringens tiltredelsesdokument – Hurdalsplattformen – står det at regjeringen vil «gradvis innføre eit dagleg sunt, enkelt skulemåltid». Tiltaket vil ifølge Dagbladet koste rundt tre milliarder kroner årlig.

NTB

SSB tror ikke årets lønnsoppgjør vil påvirke renten

Forskningsleder Thomas von Brasch i SSB tror ikke lønnsoppgjøret vil påvirke Norges Banks renteplan. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Årets lønnsoppgjør påvirker prisstigningen for lite til at det er nødvendig med høyere rente, mener Statistisk sentralbyrå.

Lønnsoppgjøret i industrien endte med 5,2 prosent anslått vekst i årslønnen. Norges Bank hadde lagt til grunn at lønnsveksten ville bli 4,9 prosent i år.

Men 0,3 prosentenheter høyere lønnsvekst enn planlagt vil ha mikroskopisk effekt på prisveksten, slår SSB fast. Næringslivet vil velte lønnsveksten over i prisene. Men lønn utgjør ifølge SSB kun 30 prosent av de samlede variable kostnadene når næringene vektlegges etter sin betydning for prisveksten.

– Gitt noen forutsetninger finner vi at 1 prosentenhet høyere lønnsvekst vil øke prisveksten med 0,2 prosentenheter i år og neste år, sier forskningsleder Thomas von Brasch i SSB til Aftenposten.

Den økte lønnsveksten fra oppgjøret er omtrent en tredel av økningen i SSB-beregningen.

– Gitt usikkerheten i alt dette, er 0,05 prosentenheter anslått høyere prisvekst så lite at det alene ikke gir grunnlag for å endre renteplanen, sier von Brasch.

NTB

Demonstranter forsøkte å ta seg fram til Støre og Barth Eide – stanset av PST

Statsminister Jonas Gahr Støre ble mandag ført inn i Folkets Hus via bakdøren etter at rundt 50 aktivister samlet seg for å blokkere landsstyremøtet til Arbeiderpartiet. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

Torsdag forsøkte Gaza-demonstranter å ta seg fram til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Oslo sentrum. Det har også vært en hendelse med utenriksministeren.

Det sier seniorrådgiver Eirik Veum i Politiets sikkerhetstjeneste.

– PST kan bekrefte at det var en hendelse i nærheten av statsministeren torsdag. Personell fra PST og politiet fikk raskt kontroll på situasjonen, sier Veum til NRK.

Statsministerens kontor ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til PST.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hvordan vi vurderer sikkerhetssituasjonen rundt myndighetspersoner, men vi registrerer at det har vært flere hendelser, sier Veum.

Oslo politidistrikt har ikke kommentert saken.

Veum bekrefter på spørsmål fra Dagbladet at det torsdag også var en hendelse mellom utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og demonstranter.

– Jeg kan bekrefte at det var en hendelse med utenriksministeren. Den ble håndtert på samme vis som med statsministeren, sier PST-seniorrådgiveren.

Signe Marie Rølland

Spilte våren i gang

Mandal Guttekorps hadde med seg drilltroppen, blant annet på dette nummeret fra musikalen Chicago. Foto: Signe Marie Rølland

Mandal Guttekorps holdt sin tradisjonelle vårkonsert i Buen fredag kveld.

– Vi ønsker dere varmt velkommen til denne vårkonserten som vi har øvd lenge til. Det er Kathrine Bentsen Berge som har vært vikar som dirigent for A-korpset, og hun avslutter vikariatet sitt med denne konserten, sa styreleder Jenny Aprilia Hodnemyr innledningsvis.

Med «Riff Interlude» og «And all that Jazz» fra musikalen Chicago satte guttekorpset stemningen for kvelden, og det var folksomt i Storsalen. På flere av numrene hadde de også med drilltroppen.

– Vi er trompetistene i korpset, som dere sikkert ser siden vi har trompeter og skal spille «The Mandalorian» fra Star Wars, sa Jerv Sokrates Rølland da han introduserte dem.

Mandal Guttekorps under musikalsk ledelse av dirigent Kathrine Bentsen Berge. Foto: Signe Marie Rølland
Signe Marie Rølland

Polititjenesteperson knivstukket

En polititjenesteperson i Agder ble torsdag kveld knivstukket i forbindelse med et ordensoppdrag. Hendelsen skjedde i et privat hjem i Setesdal i 19.30-tiden. Tjenestepersonen ble ikke fysisk skadd av kniven fordi den traff stikkvesten som vedkommende hadde på seg, skriver Politiet i Agder i en pressemelding.

– Politiet rykket ut i forbindelse med et ordensoppdrag i et privat hjem. Da patruljen kom fram ble de møtt av en mindreårig og andre familiemedlemmer. Den mindreårige gikk til angrep på patruljen og stakk en kniv i stikkvesten til den ene polititjenestepersonen. Patruljen fikk etter hvert kontroll og den mindreårige ble pågrepet. Polititjenestepersonene som var til stede under hendelsen er ivaretatt, sier politistasjonssjef Kim Asbjørn Haugen ved Setesdal politistasjonsdistrikt

- Vedkommende er siktet for brudd på straffelovens §275 jfr. §16 og blir fremstilt for varetektsfengsling fredag ettermiddag, sier politiadvokat Maren Sundberg Fidjeland i Agder politidistrikt. Agder politidistrikt vil anmode Sør-Vest politidistrikt om å etterforske saken videre.

Espen Sand

Møter Bryne i 2. runde

Start ble beseiret i cupen denne uken. Nå venter Bryne i Idrettsparken. Foto: Espen Sand

Mandalskameratene skal møte Bryne i 2. runde i Norgesmesterskapet i fotball.

Det ble klart fredag klokken 13.

Kampen spilles i Idrettsparken 24. april.

– 1. runde var en veldig fin runde med skikkelig cupstemning, noen overraskelser og mange flotte lokaloppgjør mellom bredde og topp. I oppsettet for 2. runde er det også flere gode lokaloppgjør og vi gleder oss til mange spennende kamper. Vi prøver å unngå å sette klubber mot hverandre som ikke har spilt mot hverandre de siste årene, og samtidig vektlagt kortere reiser der det er mulig, men for å få helheten til å gå opp er det vanskelig å unngå unntak for dette i enkelte kamper, sier Rune Pedersen i NFFs konkurranseavdeling.

NTB

Ingvild Kjerkol går av som helseminister

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) under pressekonferansen på Statsministerens kontor (SMK). Foto: Cornelius Poppe / NTB

Ingvild Kjerkol har ikke tilliten hun må ha for å kunne fortsette om helseminister, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre. Kjerkol gikk fredag av som statsråd.

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister. Jeg har derfor kommet til at Ingvild bør fratre som statsråd, sa Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen der avgangen ble kunngjort.

Den ble tilkjennegjort på en hastig innkalt seanse på Statsministerens kontor dagen etter at Støre fikk skriftlig beskjed om at ikke bare hadde Kjerkol plagiert innhold i sin masteroppgave – hun hadde jukset med viten og vilje. De er konklusjonen og vurderingen til nemnda for studentsaker ved Nord universitet.

Kjerkol fastholdt at tekstlikhetene i oppgaven ikke skyldtes forsettlig juks, men sier hun «må forholde» seg til nemndas oppfatning.

– Min medstudent og jeg har levert en oppgave etter beste evne. Vi har ikke hatt til hensikt å plagiere andres oppgaver. Men nemnda har behandlet oss akkurat som andre studenter, sånn som de skal gjøre. Og selv om det er vondt å ikke bli trodd, må vi forholde oss til at nemnda er av en annen oppfatning, sa Kjerkol.

Hun har så langt ikke tatt stilling til om beslutningen til Nord universitet skal ankes til Felles klagenemnd.

NTB

Prisene på bruktboliger økte med 1,2 prosent siste kvartal

Bruktboligprisene økte med 1,2 prosent fra fjerde kvartal 2023 til første kvartal 2024. Sett mot prisene i første kvartal 2023, økte prisene også med 1,2 prosent. Illustrasjonsfoto: Frederik Ringnes / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Frederik Ringnes / NTB

Prisene på brukte boliger økte med 1,2 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år. Regionene i vest hadde den sterkeste prisøkningen.

Sammenlignet med prisene i første kvartal 2023, økte prisene på brukte boliger med 1,2 prosent i løpet av årets første tre måneder. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Alle regionene bortsett fra Nord-Norge hadde prisvekst i denne ettårsperioden.

Stavanger var regionen med den sterkeste prisveksten på 5,4 prosent. Svakest utvikling blant storbyene hadde Oslo med Bærum, der prisene økte med 1,2 prosent.

Sett mot fjerde kvartal i 2023, økte boligprisene i samtlige regioner.

Den sterkeste økningen var i Møre og Romsdal og Vestland, utenom Bergen, med en oppgang på 3,7 prosent. Innlandet og Oslo med Bærum hadde svakest prisutvikling med en økning 0,4 prosent.

NTB

Tre av fire er ikke vaksinert for å reise utenlands

Tall som P4-nyhetene har fått fra Nasjonalt vaksinasjonsregister viser at 3 av 4 nordmenn ikke er vaksinerte for populære reisemål. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

75 prosent av befolkningen har ikke fulgt Folkehelseinstituttets (FHI) anbefaling om at alle voksne over 26 år tar oppfriskningsdose av fire reisevaksiner.

– Dette er jo vaksiner som ikke varer livet ut. Fra du er midt i 20-årene trenger du påfyll, og den vil jo da gi beskyttelse mot fire forskjellige sykdommer, sier avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI til P4-nyhetene.

Ifølge tall som kanalen har fått fra Nasjonalt vaksinasjonsregister, har 75 prosent av den voksne befolkningen ikke fulgt reiserådet om å ta oppfriskningsdose av vaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

– Ingen av disse sykdommene er en sykdom du vil ha, sier Berg, og legger til at han håper flere tar oppfriskningsdose etter å ha lest FHIs reiseråd.

Polio og difteri er sjeldne sykdommer, men nylig har det vært utbrudd av kikhoste i Europa, blant annet i Sverige, og i Canada.

Sykdommen regnes som svært smittsomt og er spesielt alvorlig for spedbarn.

Iselin Vårøy

"Kraften i kobling" er i gang

170 personer har meldt seg på dagens konferanse. Foto: Iselin With Vårøy

I dag samler 170 personer seg i Storsalen i Buen kulturhus for å få med seg konferansen «Kraften i kobling». Det er Lindesnesregionen Næringshage som arrangerer konferansen.

– I dag kommer det ulike foredragsholdere som skal snakke om hvordan de bruker skaperkraft i sitt daglige virke, sier rådgiver Hilde Tallaksen.

Konferansen startet i dag klokken 12.00 og holder på til 18.00.

I kveld kommer Abels Tårn. Før det blir det foredrag og panelsamtaler, hvor vi kobler folk sammen, sier Tallaksen.

SKAP folkehøyskole er også en av arrangørene.

– Rundt 70 av deltakerne er elever på skolen. Ellers er det rundt 100 personer fra ulike bedrifter og næringsliv, sier hun.