Politibetjent Lise (27) kapret drømmejobben

I sommerserien «Sommervikaren» viser unge folk hva de bruker ferien sin på.

Tekst/Bilder: Anna Larsen

– Det er et utrolig spennende yrke, og det er veldig gøy å være til stede for folk, sier politibetjent Lise (27).

Hun er fra Stavanger og har alltid hatt en drøm om å bli politi. I sommer patruljerer hun i Lindesnes kommune.

– Mandal er en veldig fin by, så jeg har vært heldig med sommerjobben min. Det er drømmesommerjobben, forteller politibetjenten.

På politistasjonen i Mandal er Lise og innsatsleder Tommy på jobb. Det har foreløpig vært en stille og rolig dag på jobben for politibetjentene.

Lise forteller at dagene på jobb er lange, men at hun ikke merker noe særlig til det.

– Jeg liker å jobbe turnus, og dagene er veldig varierte. Arbeidsoppgavene innebærer alt fra patruljering, være synlig i gatebildet, håndtere oppdrag, etterforskning og forebygging, sier hun.

Helt siden hun gikk ut av videregående, har hun jobbet mot et mål, og det er å bli politi.

– Jeg var ikke en elev som bare fikk seksere. Jeg brukte årene etter videregående på å vente til jeg fikk alderspoeng, og i tillegg tok jeg opp noen fag. Snittet for å komme inn på politihøgskolen er veldig høyt, forteller hun.

Før rogalendingen fikk innpass på studiene, måtte hun ikke bare ha høyt nok snitt. Hun måtte også gjennom et personlig intervju.

– Det er for å luke ut de som ikke passer til yrket. Vanligvis må man også gjennom en fysisk test, men jeg havnet i korona-kullet og slapp unna.

Hun forteller at det er det uforutsigbare ved jobben hun synes er spennende, og at de ofte står fritt til å gjøre det de vil, dersom det er en stille dag på jobben.

– Da kan vi fort finne på å ta en patruljetur på senteret, eller spise en is langs bryggekanten. Folk synes det er hyggelig at politiet er rundt, og når de ser oss spise is, så synes de bare det er fint.

Politibetjenten er også godt utrustet dersom det skulle skje noe alvorlig. Hun har blant annet på seg skuddsikker vest, pepperspray og batong.

– Går dere med våpen når dere er ute på patrulje?

– Nei ikke akkurat nå. Det gjør vi når det er midlertidig bevæpning, sier Lise.

– Men vi har alltid med våpen i bilen, legger Tommy til.

– Har du noen gang opplevd noen farlige situasjoner?

– Uansett hvor du er i jobb, så vil det skje. Når du jobber som politi, vil du se situasjoner som andre ikke ser, sier Lise.

Rundt hjørnet på politistasjonen har Tommy og Lise kommet ut fra parkeringskjelleren med cellebilen. Når de er ute av bilen må de alltid ha på seg politicaps.

Bak bilen åpner Lise to dører og på innsiden er det tre sitteplasser.

– Her er cellerommet, sier Tommy.

Innsatslederen har vært politi i 19 år, og han er svært fornøyd med sommervikaren.

– Hun er veldig flink i jobben, og har stort pågangsmot. I tillegg kjenner hun til miljøet i Mandal, i og med at hun var her i praksis i fjor, sier han.

I det Lise skal gå inn hovedinngangen til politistasjonen møter hun på tre unge jenter som vil si hei. De vinker og smiler litt beskjedent til politibetjenten.

– Barn syns ofte det er veldig spennende å møte på politiet, sier Lise.

Til høsten er hun usikker på hvor og om hun får seg jobb.

– Det er veldig vanskelig å få seg jobb som nyutdannet. Det er mange fra mitt kull som ikke fikk seg sommerjobb. Man må nesten bare søke på det som er der ute, forteller hun.

Om ti år ser hun for seg en fulltidsjobb på et sted hun har lyst til å bli værende.

– Jeg ser for meg patrulje og bygge videre derfra. Jeg er ikke en person som liker å sitte inne bak en datamaskin, så politisjef kunne jeg ikke tenke meg å bli, sier hun og ler.