Foto: Privat

Fyrvokterboligen er fikset: Åpner for overnatting igjen

Tekst: Simon Lynau

Foto: Simon Lynau

Fyrvokterboligen på Ryvingen åpner for gjester igjen i dag. Flere rom har blitt pusset opp etter lekkasjen i vår, og utleieansvarlig gleder seg nå til å motta de besøkende.

Foto: Simon Lynau

– Det skal bli nydelig å få besøk igjen. Litt hektisk akkurat nå, men det blir klart til gjestene kommer, sier utleieansvarlig ved Ryvingen fyr, Anja Hagen.

Foto: Simon Lynau

– Dette blir jo så utrolig flott, konstaterer en svært fornøyd Paal Pedersen som er styreleder i Ryvingens venner.

Foto: Simon Lynau

Han har ikke vært på fyret de tre siste dagene og får nå se resultatet av det siste arbeidet som er gjort etter oppussingen etter den voldsomme lekkasjen.

10. mars oppdaget dugnadsgjengen i Ryvingens venner en omfattende vannlekkasje i fyrvokterboligen. De frivillige ildsjelene skulle i gang med helgedugnad da skadene ble oppdaget. Alle overnattingene måtte kanselleres.

Foto: Simon Lynau

Dette rommet har fått nytt gulv, men teppet er bevart.

Foto: Simon Lynau

Hagen forteller det er et betydelig tap at de har mistet nesten hele sommersesongen. 1. april sa Pedersen til Lindesnes avis at kanselleringene ville medføre minst 90.000 kroner i tapte leieinntekter.

På badet der vannlekkasjen skjedde har det nå kommet nytt toalett, dusj og vask.

Gulvet er nå dekket med våtromstapet for å forhindre en eventuell ny lekkasje til underetasjen igjen.

Foto: Simon Lynau

Etter fire måneder med tunge tider og mye hardt arbeid ser det endelig lyst ut for fyrstasjonen. Ryvingens venner foretok alt av rivearbeidet.

Foto: Simon Lynau

Deretter har Aamodt Bygg i Søgne reparert skadene for i underkant av 800.000 kroner, der Kystverket har tatt mesteparten av regningen og ansvaret for anbudsprosessen.

Foto: Simon Lynau

– Det var jo dette vi egentlig skulle pusse opp, sier Hagen og peker mot rommet hvor vannet rant nedover veggene i vår.

Foto: Simon Lynau

– Har huset beholdt den gamle stilen etter oppussingen?

– Ja, faktisk enda mer, enn før lekkasjen. Vi fikk fjernet flere 60-talls plater på veggene og har satt opp de historiske panelveggene. Det er blitt så fint nå, forteller Hagen.

Snekkeren blir ferdig på fredag, mens rørlegger ble ferdig på onsdag. Her gjør elektriker Thomas Øvrebø fra EK Elektro seg ferdig med alarm i taket.

Båten «Odin» frakter overnattingsgjester ut til øya.

Kurt Dyrstad henter overnattingsgjestene ut med «Odin». Faren hans var fyrvokter på 60-tallet, og Kurt har selv brukt mye av barndommen sin på fyret.

Foto: Simon Lynau

Venneforeningen har i løpet av sommeren malt, vasket og ryddet for å gjøre fyrstasjonen klar for besøk igjen.

Foto: Simon Lynau

Etter avbemanningen av fyret i 2002 er det Ryvingens venner som drifter og forvalter fyrstasjonen etter avtale med Kystverket Sør-Øst. Inkludert med annekset kan Ryvingen huse inntil 38 personer.

Foto: Simon Lynau

Gjestene som fikk kansellert turen sin må bestille på nytt, men flere skoler har allerede fått ny besøksdato. Ellers er fyret åpent for dagsbesøk, som Hagen forteller at det er veldig mye av for tiden.

Foto: Simon Lynau

Ina Haugland beskriver Ryvingen som et andre hjem hvor hun kan slappe av og finne roen. Det var derfor ekstra sårt for henne da hun som første på stedet oppdaget lekkasjen i mars.

Foto: Simon Lynau

– Det var helt forferdelig. Jeg blir nesten litt våt i øyekroken når jeg tenker på det. Du får et ekstra eierforhold her når du har vært med på å male og innrede og stelle, sier Haugland, som også er medlem av venneforeningen.

Foto: Simon Lynau

Utleieansvarlig Hagen ønsker at gjestene skal føle seg som hjemme på Ryvingen. Hun og resten av vertskapet bor i andre etasje mens gjestene bruker de nyoppussede rommene nede.

Foto: Simon Lynau

– Vi har ikke gjort opp planen for hvem som skal være vertskap her resten av sesongen, men jeg håper at jeg får noen ganger i august, forteller en smilende Hagen.

Foto: Arkivbilde: Siri Wichne Pedersen

Årsaken til lekkasjen er avdekket. Pedersen sier at det ikke var en skade forårsaket av besøkende og at lekkasjen uansett ville skjedd.

Foto: Simon Lynau

– Det sprakk et gammelt vannrør oppe og resulterte i vann som rant ned i gulvet og nedover veggene. Nå er det moderne rør der og i tillegg er det lagt sveisebelegg oppå veggen og våtromstapet på badet. Blir det en lekkasje igjen går det ut i sluket, forklarer Pedersen.

Foto: Simon Lynau

Han forteller at det for tiden jobbes med å forbedre vanntilgangen på fyret. Den eneste vanntilførselen er en sisterne som tar opp regnvann, men i løpet av sommeren vil de supplere med et vannbasseng under bakken.

Foto: Privat

– Dette vannet skal brukes til toalettene og vil redusere presset på vanntilførselen fra sisternen. Det vil hjelpe veldig, sier styrelederen.