– Dette gjør vi for at ingen skal sitte alene på julaften, sier diakon i Mandal, Thor Anders Puntervold.

Frivilligsentralen, Frelsesarmeen og kirken har gått sammen om å arrangere julaften på kirkesenteret i år. I Mandal har det lenge vært tradisjon for å arrangere felles julaften beregnet for folk som ellers ville blitt sittende alene. Det blir en tradisjonell feiring med klassisk julemat, juleevangeliet, musikalske innslag og sosialt samvær.

– I stedet for å sitte alene kan man sitte sammen med andre og hygge seg med god mat, sier Puntervold.

Arrangørene sier at det er flest voksne mennesker som pleier å komme til åpen julefeiring. De er der av ulike grunner, men ofte er det folk som kanskje ikke har barna det året, eller resten av familien er et annet sted.

Færre deltakere

Et år var det så mange som 114 personer som kom til åpen julefeiring. I år har arrangørene valgt å begrense antallet noe.

– Vi har opplevd tidligere år at hele og store familier møtte opp. I år ønsker vi å holde fast på fokuset om at feiringen er for dem som blir sittende alene, sier sogneprest i Mandal, Eva Marie Jansvik.

– Vi er klar over at det er mange andre behov i befolkningen også – spesielt i år, men fokus på dette arrangementet er enslige, tilføyer Puntervold og legger til:

– Ensomhet er en subjektiv opplevelse av hva det betyr å være alene. Eksempelvis kan en voksen alene med barna føle seg ensom. Disse er også velkomne til oss, sier Puntervold.

– De som eventuelt skulle trenge hjelp til mat og støtte for å kunne lage jul hjemme, henvises til Frelsesarmeen, Blå Kors eller Nav, sier Jansvik.

Etterlyser frivillige

I fjor var det 12 personer som deltok på arrangementet som frivillige. Arrangørene håper mange vil melde seg også i år.

– Vi trenger noen som ønsker å stå på kjøkkenet og vi trenger noen som vil snakke med folk og få i gang samtalene, sier Puntervold.

– Folk skal ikke komme og føle at de sitter alene her også, supplerer Arne Hogganvik i Mandal Frivilligsentral.

Kvelden er i stor grad sponset av donasjoner fra næringslivet. De som ønsker å være med på julefeiringen må melde seg på i forkant.