Hver onsdag, uansett vær, uansett hva: Onsdagsklubben møter opp på Mandal sykehjem kl 17.30 for å møte sin beste venn som bor der nå. De har tidligere festet og reist. Hatt tippelag og gourmetmiddager sammen med Morten Bergersen. Nå er det en spasertur i uka som fortsatt holder gjengen samlet, til tross for alvorlig sykdom.

– Morten har vært min nærmeste venn i over 30 år. Han er det snilleste, flotteste og mest hjelpsomme mennesket jeg har kjent i mitt liv. Selvsagt slutter vi ikke å være sammen med ham selv om han nå er veldig syk av demens, sier Svein Lindland.

Han innrømmer at han har vært både frustrert og forbannet på sykdommen, men sin beste venn svikter han aldri.

– Det har vært en langsom sorgprosess på fire-fem år etter at Morten begynte å bli syk. Men vi må bare akseptere det, og gjøre det beste ut av det, sier Lindland stille.

Morten Bergersen merket at han begynte å bli syk for fire-fem år siden, og fikk diagnosen frontallappdemens for tre år siden. Han har mistet alt språk, men rocketegnet til Onsdagsklubben gjør at han kommuniserer med gutta likevel. Foto: Elin Østraat

Se flere bilder av Onsdagsklubben på tur:

Onsdagsklubben

Den harde kjernen av Onsdagsklubben har kjent hverandre i over 30 år. De har fått et par tilskudd til gjengen de siste årene, og dette er en guttegjeng som kjenner hverandre veldig godt. Det begynte som et tippelag for 31 år siden, og for tre år siden foreslo Tom Gabrielsen at de burde utvide reportoaret til en spasertur.

– Vi kan snakke om absolutt alt. Og livet går opp og ned for oss alle sammen, sier Leif Gjertviksten.

Han mener dette felleskapet blir viktigere og viktigere jo eldre de blir.

– Da vi var unge festet vi. Etterhvert fikk vi barn, og familiene ble kjent med hverandre på reiser og sammenkomster. Vi tipper Lotto og fotball fortsatt, men fester mye mindre. Da er en ukentlig spasertur en perfekt mulighet til både trim og sosialt samvær, sier Leif Gjertviksten.

Morten Bergersen leder an i turgruppa, og tempo er så høyt at det nesten er umulig å få knipset bilder av dem underveis. Kompisene løper etter Morten og henter ham inn når han spurter av sted i feil retning. Det blir det både latter og klemming av.

– Morten vet fortsatt hvem vi gutta er, men det er klart han er en helt annen mann enn han var for bare fire år siden, sier Svein Lindland.

Svein Lindland (t.v.) giftet seg for fire år siden, og selvsagt var hans beste venn Morten Bergersen forlover. Foto: Elin Østraat
Livet har forandret seg radikalt for Morten Bergersen (t.v.) og Svein Lindland. Men vennskapet mellom dem er like sterkt og godt. Foto: Elin Østraat

Samler inn penger

Hver uke Onsdagsklubben går tur, legger alle hundre kroner i potten til en innsamling. Hvert år deler de ut disse pengene til lag eller organisasjoner gjengen mener gjør en god jobb for samfunnet. I år gikk fem tusen kroner til Blå Kors Barnas stasjon, og fem tusen kroner til Kurts kafe: En kafé som tilbyr et ukentlig samlingspunkt for unge demente i Mandal.

– Det onsdagsklubben gjør for Morten er et strålende eksempel på hvordan sykdom kan håndteres. Det kan virke skremmende og vanskelig å omgås en dement person, men det betyr all verden dersom vennene klarer å finne en fin form på det, sier vertskap på Kurts kafe, Marianne Skoie.

Hun var tidligere gift med Kurt Werner Johnsen, og sammen etablerte de dette tilbudet i Røde Kors-huset da Kurt selv fikk demens for fem år siden.

– Vi skal bruke denne flotte gaven fra Onsdagsklubben til å skape fine øyeblikk for de som bruker Kurts kafé, sier en takknemlig Marianne Skoie. Hun kan ikke få rost Onsdagsklubben nok for det de gjør for Morten Bergersen.

– Vi gjør egentlig ikke noe annet enn vi har gjort i 30 år. Vi tar godt vare på hverandre, sier Leif Gjertviksten rolig og selvfølgelig.

Morten Bergersen og Onsdagsklubben tas hjertelig i mot av de frivillige på Kurts kafe når turen ender opp der. Med hvitt skjerf, Torhild Lian Rom, og i åpningen til kjøkkenet Tove Lehne. Tove er søster til Kurt Werner Johnsen som etablerte Kurts kafe. Nå er hun selv vertskap på kafeen etter at hennes bror ble for syk til det. Foto: Elin Østraat
En skål i kaffe for en fin tur og et solid vennskap. Til venstre vertskap på Kurts kafe Marianne Skoie, i midten Morten Bergersen og til høyre Svein Lindland. Kurts kafe åpner igjen etter koronarestriksjoner med en middag på Spiseret neste tirsdag, og vanlig samling på kafeen 8. februar. Foto: Elin Østraat
Demenskoordinator i Lindesnes Hilde Berg Bentsen (med ryggen til) har lært seg Morten Bergersens tegn for rock and roll. Foto: Elin Østraat

Se flere bilder fra Kurt’s kafe:

Onsdagsbenken

En av de nyere medlemmene i Onsdagsklubben, Jan Ivar Kristensen, er lærer i yrkesfag på Mandal videregående skole. Det betyr at vennegjengen har tilgang på verksted og redskaper, og det har satt fart i kreativiteten.

– Vi har bygget en «onsdagsbenk» som vi skal sette ut i Buråsen i neste uke. Den skal vi kunne sitte å hvile på underveis eller etter turen, forteller Kristensen.

– Vi vurderte å bygge en benk for hver ukedag å plassere rundt omkring, men vi har brukt et halvt år på denne benken, så det får holde foreløpig, ler Kristensen.

Onsdagsbenken ble feiret med fotografering da den var ferdig for en uke siden. På benken til venstre Svein Lindland, og til høyre Morten Bergersen. Bak står fra venstre Jan Ivar Kristensen, i midten Tom Gabrielsen og til høyre «Jallis» Eriksen. Foto: Privat

Et tegn på livet

Når man har kjent hverandre gjennom 30 år, utvikles ofte en helt egen kommunikasjon mellom venner. Nå har han som tidligere arrangerte turene til gjengen og var primus motor for mye artig, mistet alt språk.

Men en ting gjør at Morten Bergersen fortsatt kommuniserer med vennene sine: Tegnet for rock and roll, med pekefinger og lillefinger rett opp, og tre fingre samlet i hånden.

– Dette har vært Morten sitt tegn i alle år. Morten har alltid vært en livsnyter, og hans favorittlåt gjennom 30 år har vært «We will rock you» av Queen. Tegnet symboliserer at livet gir og tar, men at det gir mest tross alt. Når jeg spør Morten om han har det bra, viser han meg nå dette tegnet. Da er fortsatt livet rock and roll mellom oss, sier Svein Lindland.

Morten Bergersen på kafé med venner. Tross alt. Foto: Elin Østraat
Foto: Elin Østraat