Ti personer omkom i september-trafikken i år. Sju færre enn i samme måned i fjor.

Statens vegvesens foreløpige tall for september og årets tre første kvartal ligger klare. Antall drepte i trafikken på norske veier fortsetter å synke.

Tallene viser at 2019 kan gå mot under 100 drepte i trafikken sammenlagt i år, men Statens vegvesen frykter høsten med krevende vær- og føreforhold.

Kan bli det laveste tallet på 80 år

I fjor mistet ett hundre og åtte mennesker livet i trafikken. Dette var det laveste tallet siden 1947. Fortsetter resten av året slik som årets tre første kvartal kan 2019 bli det første året på nesten åtti år med under hundre drepte i trafikken.

- Selv om det er en positiv tendens, er dette tungt å ta innover seg. Dette er langt mer enn tall og statistikk. Vi snakker om mennesker, skjebner, familier, etterlatte og berørte lokalsamfunn, sier avdelingsdirektør Guro Ranes i Statens vegvesen.

Selv om langtidstendensen for trafikkdrepte er positiv, er Vegvesenet likevel urolige for at utviklingen av antall hardt skadde i trafikken ikke er like god.

- Det har vært en svak nedgang også i antall hardt skadde i trafikken. Men vi har ikke samme positive utviklingen og sliter med å nå målene som er satt i Nasjonal transportplan. Innsatsen mot trafikkulykkene må fortsette med uforminsket styrke, sier Ranes.

Antall drepte i trafikken på norske veier fortsetter å synke. Foto: Mona Wikøren (arkiv)

På verdenstoppen

I flere år har Norge vært verdens beste trafikksikkerhetsland med færrest drepte i trafikken per innbygger.

- Vi har satt oss høye mål. Skal vi nå disse, kan vi ikke hvile på laurbærene. Det holder rett og slett ikke å bare fortsette i samme spor. Vi må jobbe enda mer målretta, systematisk og helhetlig. Samtidig er vi helt avhengig av å tilegne oss og ta i bruk ny kunnskap underveis, sier Guro Ranes.

Det er flest trafikkdrepte i Nordland, hvor 12 har omkommet hittil i år.

I Akershus har ni mistet livet, seks i Møre og Romsdal og fem har omkommet på veiene i Vest-Agder, Hordaland, Vestfold, Trøndelag og Hedmark.