Kristiansand ønsker å være en folkehelseby. Vi ønsker at flest mulig skal drive med fysisk aktivitet. Kristiansand er også den storbyen som har flest idrettsanlegg pr. innbygger. Til sammen så har vi over 146 ulike idrettslag med over 45.000 medlemmer. Det er også gledelig at så mange som rundt 83 % av kommunens barn og unge mellom 6 og 18 år er medlem av et idrettslag. Denne viktige og gode satsningen må fortsette.

De siste månedene har flere av oss politikere mottatt bekymringsmeldinger fra idretten i Kristiansand. Flere frykter at den nye organiseringen av idretten ikke er den beste og den optimale. I tillegg ser vi at idrettssjefen er satt lavere i hierarkiet i kommunen enn idretten mener han burde. Dette kan sende et signal om en nedprioritering av idretten i forhold til andre felt innenfor kulturen.

I januarmøtet i år i Fellesnemnda for nye Kristiansand ble det vedtatt i punkt 4 i sak 6/19: «Fellesnemnda ber om en sak hvor resultatene av delprosjekt 1-3, nevnt i saksfremstillingen, legges frem for nemnda til orientering». Jeg kan ikke se at administrasjonen har fremmet denne saken ennå.

Når vi måler netto driftsutgifter til idrett og idrettsbygg pr anleggspoeng (ref: Telemarksforskning 2016), er det Kristiansand som kommer aller best ut blant ASSS-kommunene (storbyene). Faktisk bruker vi under halvparten av gjennomsnittet. Når vi i dag er best på dette fra før, så er det med undring vi opplever at man vil omorganisere driften av idrettsetaten. Det som det konkret dreier seg om er spesielt hvem som skal ha den daglige driften av de 20 idrettshallene i det som er gamle Kristiansand. Den daglige driften av hallene i Søgne og Songdalen er det omforent forståelse om at skal ligge hos skole- vaktmesterne.

Driftspersonellet i idrettsetaten ønsker selv også å fortsette å drifte hallene i gamle Kristiansand. Nå har de over så mange år har vist at ikke bare gjør de dette på en god og dyktig måte, men i tillegg er billigst, ja faktisk under halvparten av snittet for ASSS-kommunene. Det er derfor med undring man registrerer at man ønsker å omorganisere dette til noe som trolig blir dyrere, som neppe blir bedre og som idrettsetaten, idrettsrådet eller idretten selv ikke ønsker.

Mine spørsmål til ordføreren er derfor: 1. Når får vi den saken som ble vedtatt i Fellesnemndas møte 29. januar at skulle fremmes? 2. Vil ordføreren bidra til at driften av idrettshallene legges til idrettsetaten slik idrettsrådet, idrettsetaten, idretten og klubbene selv ønsker?

Jørgen Kristiansen,

gruppeleder KrF